Η Ελλάδα βρίσκεται εκτός της ατζέντας του Εurogroup που είναι προγραμματισμένο να λάβει χώρα την Πέμπτη στο Λουξεμβούργο. Ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης ανέφερε ότι είναι «εξαιρετικά απίθανο» να γίνει οποιαδήποτε συζήτηση για την ελληνική οικονομία, θεωρώντας ότι η συζήτηση για την τρίτη «μεταμνημονιακή» αξιολόγηση θα γίνει τον Ιούλιο. Βασικό θέμα της αυριανής συνεδρίασης του Eurogroup αποτελεί η προετοιμασία των αποφάσεων που πρόκειται να λάβουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στις 21 Ιουνίου αναφορικά με την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης καθώς και η δημιουργία ενός ξεχωριστού προϋπολογισμού της Ευρωζώνης.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης θεωρεί «εξαιρετικά απίθανο» το ενδεχόμενο να συζητηθεί το ελληνικό ζήτημα στο Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στο Λουξεμβούργο. Ο ίδιος αξιωματούχος διευκρίνισε ότι η τρίτη «μεταμνημονιακή» αξιολόγηση της Κομισιόν θα συζητηθεί από τους επιτελείς των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης (Euroworking Group) μετά τις εκλογές, τον Ιούλιο. Σημείωσε ότι δεν εκκρεμεί κάτι επείγον το οποίο χρειάζεται άμεση λήψη απόφασης ούτε επίσημο αίτημα από την Αθήνα για την πρόωρη αποπληρωμή δανείων του ΔΝΤ, επισημαίνοντας ότι «δεν είναι κατάλληλη στιγμή για να συζητηθεί».
Στο Eurogroup της Πέμπτης αναμένεται να συζητηθούν τα ζητήματα εμβάθυνσης της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ), τα οποία πρέπει να συμφωνηθούν ενόψει της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουνίου. Ειδικότερα, πρόκειται για θέματα που αφορούν την τραπεζική ένωση και τον προϋπολογισμό της ευρωζώνης, ενώ σύμφωνα με τον αξιωματούχο θα παρουσιαστεί και μια έκθεση για το ευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης καταθέσεων (EDIS). Στο τελευταίο αυτό ζήτημα δεν αναμένεται κάποια απόφαση, αλλά στόχος είναι να μείνει ζωντανό, ώστε να κατατεθούν νέες προτάσεις από την επόμενη Επιτροπή.
Από τα σημαντικότερα θέματα που θα συζητηθούν είναι η δημιουργία ενός ξεχωριστού προϋπολογισμού της Ευρωζώνης που θα χρηματοδοτεί τις δημόσιες επενδύσεις σε περιόδους κρίσεων. Σχετικά με τον προϋπολογισμό , ο αξιωματούχος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία «μέχρι το τέλος της ημέρας ή της νύχτας», επισημαίνοντας παράλληλα ότι υπάρχουν κράτη-μέλη που επιθυμούν να υπάρξουν παραπάνω κονδύλια εκτός πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου, ωστόσο κάτι τέτοιο προσκρούει σε αντιρρήσεις.