Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την Ουάσινγκτον, ο Τόμσεν παραδέχθηκε πως το ΔΝΤ έχει πέσει έξω στις προβλέψεις του σχετικά με την ελληνική κρίση αλλά και την εκτίμηση για τον αντίκτυπο των capital control.
«Τα πρώτα πέντε χρόνια ήμασταν υπερβολικά αισιόδοξοι με τα δημοσιονομικά αποτελέσματα της Ελλάδας. Τον τελευταίο 1,5 χρόνο ήμασταν λάθος προς την αντίθετη πλευρά. Ήμασταν υπερβολικά απαισιόδοξοι για τα αποτελέσματα σε δημοσιονομικό επίπεδο. Για παράδειγμα ήμασταν υπερβολικά απαισιόδοξοι στα αποτελέσματα που θα είχαν τα Capital control στην Ελλάδα».
Εφικτό το πλεόνασμα του 3,5% – Δεν συζητάμε για τις μεταρρυθμίσεις
Ο Τόμσεν παραδέχθηκε τα λάθη στην εκτίμηση για τα πλεονάσματα και του 2016, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η Ελλάδα να μπορεί να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ και τα επόμενα χρόνια. «Ναι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% και τώρα και τα επόμενα χρόνια στρίβοντας τα πάντα».
Αναφερόμενος στις απαιτήσεις των δανειστών για «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» που θα φέρουν νέα μέτρα, ο Τόμσεν ξεκαθάρισε πως το Ταμείο δεν πρόκειται να υποχωρήσει από αυτή τη θέση. «Δεν αλλάζουμε την θέση μας ότι η χώρα χρειάζεται ακόμη διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και το φορολογικό για μπορέσει να έχει ανάπτυξη, όχι για ένα η δύο χρόνια αλλά σε μόνιμή βάση».