X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Ύφεση 10% και ανεργία κοντά στο 20% προβλέπει η Κομισιόν για την Ελλάδα

Συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 10% και ανεργία που μπορεί να φτάσει στο 20% προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκτη έκθεση αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο της έκτης έκθεσής της ελληνικής οικονομίας κατά τη «μεταμνημονιακή εποπτεία».
Ύφεση 10% και ανεργία κοντά στο 20% προβλέπει η Κομισιόν για την Ελλάδα
Alexandros Michailidis / SOOC
|

Συνολικά, εκτιμάται πως το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά περίπου 10% το 2020 και να ανακάμψει αρκετά έντονα το 2021, αλλά “οι προβλέψεις υπόκεινται σε υψηλό βαθμό αβεβαιότητας”.

Η έκθεση προβλέπει ότι η ανεργία θα αυξηθεί κοντά στο 20% το 2020 από 17,3% το 2019 και αυτό θα πλήξει ιδιαίτερα τους απασχολούμενους και τις μικρές επιχειρήσεις, κάτι που θα οδηγήσει τα νοικοκυριά σε μικρότερα εισοδήματα εν μέσω κρίσης. Σημειώνεται ακόμα ότι όλα αυτά θα οδηγήσουν σε αύξηση της φτώχειας, και η πτωτική τάση του σχετικού δείκτη που ήταν στο 31% το 2019 (πολύ πάνω από τον μέσο όρο του 21% της ΕΕ) θα ανατραπεί.

Η Επιτροπή  επισημαίνει πως  ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης “άλλαξε ριζικά την κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα στην Ελλάδα, όπως στα περισσότερα άλλα κράτη μέλη” αλλά “η ελληνική κυβέρνηση αντέδρασε γρήγορα” Επισημαίνει πως οι αρχές “έχουν αναπροσαρμόσει τις πολιτικές προτεραιότητές τους με υπεύθυνο τρόπο, κινητοποιώντας αμέσως ένα μεγάλο πακέτο στήριξης του εισοδήματος και της ρευστότητας, ενώ παραμένουν δεσμευμένοι να διατηρήσουν τις μεταρρυθμιστικές προτεραιότητες που θα υποστηρίξουν την ανάκαμψη μόλις υποχωρήσουν οι διαταραχές που σχετίζονται με την πανδημία”. Επισημαίνεται πάντως πως μία σειρά από μεταρρυθμίσεις επηρεάστηκαν σοβαρά λόγω της πανδημίας.

Παράλληλα, η Επιτροπή δίνει το «πράσινο φως» στο Eurogroup για την εκταμίευση της δόσης, ύψους 748 εκατ. ευρώ, προς την Ελλάδα στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας.  Η έκθεση διαπιστώνει ότι «λαμβάνοντας υπόψη τις έκτακτες συνθήκες από την έξαρση του κορονοϊού, η Ελλάδα έχει λάβει τα αναγκαία μέτρα για να επιτύχει τις προβλεπόμενες συγκεκριμένες μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις».

Η δόση των 748 εκατ. ευρώ αφορά στα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και περιλαμβάνουν τη μεταφορά των κερδών που είχαν κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης από ελληνικά ομόλογα και την άρση της προσαύξησης του περιθωρίου επιτοκίου που είχε αποφασισθεί για ορισμένα δάνεια που είχε πάρει η Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Η δεύτερη δόση των μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους είχε εκταμιευθεί μετά το Eurogroup του Δεκεμβρίου 2019.

 


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις