Σοκαριστικές για το βάθος της κρίσης που αναμένεται να χτυπήσει την ελληνική οικονομία προκύπτουν οι προβλέψεις του Διεθνούς Οικονομικού Ταμείου (ΔΝΤ), η οποία δημοσιεύτηκε την Τρίτη, στα πλαίσια της Εαρινής Συνόδου του Ταμείου.
Στις προβλέψεις του, το ΔΝΤ εκτιμά πως η παγκόσμια οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 3% το 2020, την ώρα που η πτώση κατά την παγκόσμια ύφεση του 2009 είχε καταγραφεί στο 0,1%, υποστηρίζοντας παράλληλα πως το 2021 θα έρθει ανάκαμψη επιπέδου 5,8%. Όλα τα παραπάνω βέβαια, υπό την αβεβαιότητα που προκύπτει από την επιδημία του κορονοϊού. Η ύφεση για τις χώρες του ευρώ εκτιμάται στο 7,5%
Αξίζει να σημειωθεί πως στις προβλέψεις του Ιανουαρίου που ελάμβαναν υπόψη τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία, το Ταμείο εκτιμούσε πως θα υπάρξει συγκρατημένη παγκόσμια αύξηση του 3,3% το 2020, κατάσταση για την οποία οφείλεται το κλείσιμο των διεθνών οικονομιών, οι κοινωνικές αποστάσεις, οι περιορισμοί των ταξιδιών και τα άλλα περιοριστικά μέτρα που ελήφθησαν.
Αναφορικά με τις προβλέψεις για την Ελλάδα, το Ταμείο αναμένεται ύφεση τουλάχιστον επιπέδου 10% για το 2020, ενώ αναμένει εκτόξευση της ανεργίας στο 22,3%, η οποία σημειώνεται πως τον Ιανουάριο καταγράφηκε στο 16,4%. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, η ελληνική οικονομία θα βιώσει τη μεγαλύτερη ύφεση, τη μεγαλύτερη ανεργία, τη μεγαλύτερη επιδείνωση του εμπορικού ισοζυγίου και τις μεγαλύτερες αποπληθωριστικές πιέσεις στην ευρωζώνη.
Αναλυτικά οι προβλέψεις του ΔΝΤ για την Ελλάδα:
- Ύφεση του 10% για το 2020, έναντι ανάπτυξης του 1,9% το 2019. Για το 2021 αναμένει ανάκαμψη του 5,1%, ενώ σημειώνεται πως η τελευταία φορά που η ελληνική οικονομία κατέγραψε σε ετήσια βάση τόσο μεγάλη ύφεση ήταν το 2011, όταν και το ΑΕΠ είχε καταρρεύσει κατά 9,1% λόγω τη σκληρή λιτότητα του πρώτου μνημονίου του πρώτου Μνημονίου.
- Αρνητικός πληθωρισμός (αποπληθωρισμός) κατά -0,5% αναμένεται για το 2020, από 0,5% σε μέσα επίπεδα το 2019, ενώ για το 2021 αναμένεται αύξηση κατά 1% σε μέσα επίπεδα. Κατά το Ταμείο, οι αποπληθωριστικές πιέσεις στην ελληνική οικονομία θα είναι το 2020 οι μεγαλύτερες σε όλη την ευρωζώνη.
- Εκτίναξη του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδος, καθώς εκτιμάται πως από 2,1% του ΑΕΠ το 2019, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών θα αυξηθεί εφέτος στο 6,5% του ΑΕΠ και το 2021 θα διαμορφωθεί στο 3,4% του ΑΕΠ. Σημειώνεται ο σημαντικός ρόλος που παίζει ο τουρισμός και η τεράστια μείωση των εισπράξεων κατά την πανδημία.
- Στα επίπεδα του 2012 εκτιμάται πως θα βρεθεί η ανεργία μέχρι το τέλος του 2020, καθώς οι προβλέψεις τη θέλουν στο 22,3%, από 17,3% το 2019 και 16,4% του περασμένου Ιανουαρίου. Για το 2021 αναμένεται υποχώρηση στο 19%.
Αξίζει να σημειωθεί πως στις προβλέψεις του Ιανουαρίου που ελάμβαναν υπόψη τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία, το Ταμείο εκτιμούσε πως θα υπάρξει συγκρατημένη παγκόσμια αύξηση του 3,3% το 2020, κατάσταση για την οποία οφείλεται το κλείσιμο των διεθνών οικονομιών, οι κοινωνικές αποστάσεις, οι περιορισμοί των ταξιδιών και τα άλλα περιοριστικά μέτρα που ελήφθησαν.
Σε διεθνές επίπεδο, το Ταμείο αναμένει ύφεση του 5,9% για τις ΗΠΑ, 7,5% για τις 19 ευρωπαϊκές χώρες του ευρώ, 5,2% για την Ιαπωνία και 6,5% για το Ηνωμένο Βασίλειο. Για την Κίνα, αναμένεται αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,2%, καθώς πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, η οποία ξαναάνοιξε νωρίτερα από τις άλλες. Συνολικά, για το παγκόσμιο εμπόριο αναμένεται μείωση της τάξης του 11% φέτος, ενώ το 2021 αναμένεται αύξηση του 8,4%.
Υπενθυμίζεται πως την περασμένη εβδομάδα, η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα προειδοποίησε για «το χειρότερο οικονομικό φαινόμενο από τη Μεγάλη Ύφεση», σημειώνοντας πως οι αναδυόμενες αγορές και τα έθνη χαμηλού εισοδήματος στην Αφρική, τη Λατινική Αμερική και μεγάλο μέρος της Ασίας χαρακτηρίζονται ως ιδιαίτερα υψηλού κινδύνου. Σημειώνεται τέλος πως τη Δευτέρα, το Ταμείο ενέκρινε 500 εκατ. δολ. για την υποστήριξη του χρέους 25 φτωχών χωρών, ώστε να βοηθηθούν για την αντιμετώπιση της πανδημίας.