Στο 0,9% καταγράφηκε η ύφεση της ελληνικής οικονομίας για το πρώτο τρίμηνο του 2020, με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα να δηλώνει πως «η ύφεση είναι σημαντικά μικρότερη από τον μέσο όρο των χωρών της ευρωζώνης, που διαμορφώθηκε στο -3,2%, και αποδεικνύει ότι το οικονομικό σχέδιο της κυβέρνησης και η εφαρμογή του, είναι προς την ορθή κατεύθυνση».

Ειδικότερα, σύμφωνα με τους τριμηνιαίους εθνικούς λογαριασμούς της ΕΛΣΤΑΤ, το α’ τρίμηνο το ΑΕΠ μειώθηκε 0,9% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι, ενώ σε σύγκριση με το δ’ τρίμηνο 2019 σημείωσε μείωση 1,6%. Με το ΑΕΠ να διαμορφώνεται στο τέλος του α’ τριμήνου εφέτος σε 47,739 δισ. ευρώ από 48,515 δισ. ευρώ το δ’ τρίμηνο πέρυσι, καταγράφοντας μείωση κατά 776 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η ΕΛΣΤΑΤ στη δημοσιότητα, συγκρίνοντας το πρώτο τρίμηνο του 2020 με το τελευταίο του 2019:

  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε 0,4% (η κατανάλωση των νοικοκυριών μειώθηκε 0,9% και εκείνη της Γενικής Κυβέρνησης αυξήθηκε 2,3%).
  • Οι ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου) μειώθηκαν 8,4%.
  • Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση 0,1% (οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν 2,7%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν 2,3%).
  • Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση 5,4% (οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν 8,3%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν 8%).

Παράλληλα, συγκρίνοντας τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2020 με το αντίστοιχο του 2019:

  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση 0,1% (η κατανάλωση των νοικοκυριών μειώθηκε 0,7% και αυτή της Γενικής Κυβέρνησης αυξήθηκε 2%).
  • Οι ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου) μειώθηκαν 6,4%.
  • Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση 2,5% (οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν 4,7%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν 0,01%).
  • Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση 0,2% (οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν 0,2% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν 0,3%).

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα αναμένεται να αναθεωρηθούν, όταν καταρτιστούν και ανακοινωθούν τα προσωρινά στοιχεία για το β’ τρίμηνο του 2020 με βάση επικαιροποιημένα πρωτογενή στοιχεία που θα έχουν καταστεί διαθέσιμα, όπως οι τριμηνιαίοι μη χρηματοοικονομικοί λογαριασμοί Γενικής Κυβέρνησης, βραχυχρόνιοι δείκτες, στοιχεία απασχόλησης, κ.λπ.).

«Αυτό αποδεικνύει (σ.σ. το μέγεθος της ύφεσης) ότι το οικονομικό σχέδιο της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και η εφαρμογή του, είναι προς την ορθή κατεύθυνση. Η συντεταγμένη πορεία της κυβέρνησης, του κράτους, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών φέρνει καλά αποτελέσματα, και μέσα στις αντίξοες συνθήκες που δημιούργησε η υγειονομική κρίση. Πιστεύω ότι με πίστη στις δυνάμεις μας, αλληλεγγύη και συνοχή θα ξεπεράσουμε την οικονομική κρίση που ενέσκηψε από την πανδημία, με το ελάχιστο κοινωνικό και οικονομικό κόστος» ανέφερε ακόμα ο υπουργός Οικονομικών.

«Το νούμερο αυτό δείχνει ότι η Ελλάδα είχε σημαντικά μικρότερη ύφεση από ό,τι αναμενόταν, γεγονός από το οποίο εξάγουμε δύο βασικά συμπεράσματα. Πρώτον, ότι η ελληνική οικονομία μπήκε με δυναμισμό στο πρώτο δίμηνο του έτους, λόγω της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης που κερδίσαμε μετά την πολιτική αλλαγή του Ιουλίου. Και επίσης, ότι ο Μάρτιος, μήνας στον οποίο έγινε έκρηξη της πανδημίας, δεν ήταν τόσο κακός για την οικονομία όσο προβλεπόταν» σχολίασε, μεταξύ άλλων, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, συνεχίζοντας το αφήγημα της «επιτυχημένης σύγκρισης» με άλλες χώρες.

«Δεύτερον, ότι συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες η ύφεση στην Ελλάδα ήταν αισθητά μικρότερη το πρώτο τρίμηνο του 2020. Ενώ συγκριτικά καλύτεροι είναι οι πρόδρομοι δείκτες και για το δεύτερο τρίμηνο. Τόσο ο δείκτης PMI για την μεταποιητική δραστηριότητα, όσο και ο δείκτης οικονομικού κλίματος που δημοσιεύει το ΙΟΒΕ, καταγράφουν σαφή, αλλά σε κάθε περίπτωση, μικρότερη υποχώρηση στην Ελλάδα σε σχέση με την ευρωζώνη. Επομένως, παρά το απρόβλεπτο και εξωγενές γεγονός της πανδημίας του κορονοϊού, η ελληνική οικονομία έδειξε την ανθεκτικότητά της» συμπλήρωσε, για να καταλήξει:

«Στόχος όλων των παρεμβάσεων της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, είναι η ύφεση να είναι παροδική. Για να ξαναπιάσουμε το νήμα από εκεί που το αφήσαμε πριν την υγειονομική κρίση. Για να διατηρήσουμε τον δυναμισμό που είχαμε στην αφετηρία της φετινής χρονιάς» ανέφερε ακόμα ο Στ. Πέτσας.

Τσακαλώτος: Η λογική του εφησυχασμού είναι επικίνδυνη

Οι ανακοινώσεις των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ και η «αισιοδοξία» που επέδειξαν υπουργείο Οικονομικών και κυβέρνηση, προκάλεσαν την αντίδραση του πρώην υπουργού και τομεάρχη Οικονομικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως τα στοιχεία αφορούν μόλις λίγες ημέρες της «κλειστής» ελληνικής οικονομίας, και καλώντας την κυβέρνηση να συνειδητοποιήσει πως τα κρίσιμα τρίμηνα για την οικονομία είναι τα επόμενα δύο.

Διαβάστε αναλυτικά τη δήλωση Τσακαλώτου:

Σήμερα ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου. Το γεγονός ότι είχαμε ύφεση 0,9% (y-o-y) σε ένα τρίμηνο, εκ των οποίων οι 2,5 μήνες ήταν πριν τα μέτρα για τον κορονοϊο είναι ενδεικτικό του γεγονότος ότι οι πολιτικές της ΝΔ είχαν βάλει την χώρα σε τροχιά ύφεσης πριν το lockdown.

Με την ανακοίνωσή του ο κ. Σταϊκούρας δείχνει δυστυχώς να μην έχει καταλάβει τίποτα. Δηλώνει ικανοποίηση για το γεγονός ότι η ύφεση στην Ελλάδα ήταν συγκριτικά μικρότερη από αυτή της ευρωζώνης, αγνοώντας επιδεικτικά τόσο το γεγονός ότι πολλές σημαντικές ευρωπαϊκές οικονομίες άρχισαν να λαμβάνουν μέτρα περιορισμού πριν από εμάς (λόγω του ότι εμφανίστηκαν κρούσματα νωρίτερα) όσο και το ότι είναι εκτεθειμένες με διαφορετική χρονικότητα στις διεθνείς διακυμάνσεις μέσω αλυσίδων αξίας (ιδιαίτερα ως προς την Κίνα). Στην δική μας περίπτωση η εποχικότητα επηρεάζεται περισσότερο από τον τουρισμό, δηλαδή τα επόμενα δυο τρίμηνα.

Είναι λοιπόν προφανές ότι λόγω της υγειονομικής κρίσης και των χαρακτηριστικών της ελληνικής οικονομίας η ύφεση θα ενταθεί στο 2ο και 3ο τρίμηνο. Η κυβέρνηση πρέπει να λάβει ουσιαστικά μέτρα στήριξης της οικονομίας άμεσα αλλά και να αναθεωρήσει ριζικά τις επιλογές της στην οικονομική πολιτική, ειδικά τώρα που συζητιέται το Ταμείο Ανάκαμψης. Η λογική του εφησυχασμού είναι επικίνδυνη

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει πρόγραμμα. Η ΝΔ δεν δικαιούται να κωφεύει.