Την είδηση μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο το ιαπωνικό NHK.

Όπως ανακοίνωσε το νοσοκομείο στο οποίο είχε διακομιστεί ο Σίνζο Άμπε, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιαπωνίας εισήχθη σε κατάσταση καρδιακής ανακοπής, φέροντας δύο βαθιά τραύματα. Άμεσα ξεκίνησε διαδικασία ανάνηψης, ωστόσο υπέκυψε στα τραύματά του στις 11:03 π.μ. ώρα Ελλάδας, λόγω ακατάσχετης αιμορραγίας.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιαπωνίας κατέρρευσε αιμορραγώντας εν μέσω της προεκλογικής ομιλίας που εκφωνούσε. Αρχικά φέρεται να είχε σημάδια ζωής κατά τη διάρκεια της μεταφοράς του με ασθενοφόρο και ελικόπτερο προς το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της πόλης, ωστόσο υπέκυψε στα τραύματά του.

Υπενθυμίζεται ότι η αστυνομία έχει συλλάβει τον δράστη, έναν 42χρονο άνδρα. Πρόκειται για τον Τετσούγια Γιαμαγκάμι, πρώην μέλος του ιαπωνικού Πολεμικού Ναυτικού. Φέρεται να χρησιμοποίησε αυτοσχέδιο τουφέκι, το οποίο σύμφωνα με τα κοντινά πλάνα φαίνεται να αποτελείται από δύο σωλήνες δεμένους σε ένα κομμάτι ξύλο με χοντρή μαύρη ταινία.

Το ιαπωνικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK μετέδωσε, επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στην αστυνομία, ότι ο άνδρας ο οποίος άνοιξε πυρ «ήταν δυσαρεστημένος μαζί του και αποφάσισε να τον σκοτώσει». Οι σφαίρες έπληξαν στο στήθος και στον λαιμό τον βετεράνο της ιαπωνικής πολιτικής, προκαλώντας αιμορραγία και από τα δύο τραύματα.

Οι αναλυτές περιέγραψαν το περιστατικό ως το μεγαλύτερο πολιτικό περιστατικό στην ιαπωνική πολιτική σκηνή από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.