«Σε αυτό το τμήμα της Μεσογείου, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για τις δύο χώρες μας, τα ζητήματα ενέργειας και ασφάλειας είναι ουσιώδη. Αυτό που διακυβεύεται είναι ένας αγώνας εξουσίας, ιδίως της Τουρκίας και της Ρωσίας, αγώνες που εκδηλώνονται με όλο και μεγαλύτερη ένταση και στους οποίους η Ευρώπη βαρύνει ακόμη πολύ λίγο» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Εμανουέλ Μακρόν για τα συμφέροντα της Γαλλίας και της Κύπρου, κατά την επίσκεψη του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, στο Παρίσι.
«Θέλω για μία ακόμη φορά να επαναλάβω την πλήρη αλληλεγγύη της Γαλλίας προς την Κύπρο, αλλά επίσης προς την Ελλάδα, απέναντι στην παραβίαση της κυριαρχίας τους από την Τουρκία», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας στο πλευρό του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.
«Θα ήταν σημαντικό λάθος για την Ευρωπαϊκή Ένωση να αφήσει την ασφάλεια στην ανατολική Μεσόγειο στα χέρια άλλων παραγόντων, κυρίως της Τουρκίας, δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν και πρόσθεσε ότι εκείνοι που παραβιάζουν θαλάσσιες ζώνες στην ανατολική Μεσόγειο, πρέπει να υφίστανται κυρώσεις» ζήτησε ο Γάλλος ηγέτης, σημειώνοντας τη σημασία της παρουσίας Αναστασιάδη στο Παρίσι.
«Δεν είναι αποδεκτό ο θαλάσσιος χώρος ενός μέλους της Ενωσής μας να παραβιάζεται ή να απειλείται. Οσοι συμβάλλουν σε αυτό αυτό, πρέπει να υποστούν κυρώσεις και ως προς αυτό μπορείτε να υπολογίζετε στην υποστήριξη της Γαλλίας» είπε ακόμα, καλώντας την Ευρώπη να υποστηρίξει την κυριαρχία με την μεγαλύτερη αυστηρότητα.
«Με το ίδιο αυτό θέμα της κυριαρχίας βρισκόμαστε αντιμέτωποι στην Λιβύη. Δεν μπορούμε να αφήσουμε και εκεί ξένες δυνάμεις, όποιες και αν είναι αυτές, να παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων» έσπευσε να συνδέσει την κατάσταση στη Λιβύη, σημειώνοντας πως «η επιχείρηση Ειρήνη αποτελεί μία από τις ευρωπαϊκές απαντήσεις σε αυτό, αλλά θα πρέπει να ενισχυθεί για να κερδίσει σε αξιοπιστία». Παράλληλα, τόνισε πως η επιβολή κυρώσεων είναι η αναγκαία προϋπόθεση για την επίτευξη εκεχειρίας και για την απελευθέρωση μίας δυναμικής για την πολιτική επίλυση της λιβυκής κρίσης.
«Η Ευρώπη θα πρέπει να εξετάσει σε βάθος τα θέματα ασφαλείας στην Μεσόγειο», είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας αναγγέλλοντας την οργάνωση στο Παρίσι συνόδου κορυφής των ευρωπαϊκών χωρών της Μεσογείου (Med 7) στο τέλος του Αυγούστου ή στις αρχές του Σεπτεμβρίου.
EN DIRECT | Le Président @EmmanuelMacron reçoit le Président de la République de Chypre @AnastasiadesCY. Écoutez leur déclaration :https://t.co/2u7zLYJpZH
— Élysée (@Elysee) July 23, 2020
Η συμφωνία που έμεινε στα χαρτιά
Ένα ζήτημα που το προηγούμενο διάστημα βρέθηκε ψηλά στην ατζέντα, όμως τις τελευταίες ημέρες έχει υποχωρήσει, είναι αυτό της προωθούμενης συμφωνίας Γαλλίας – Ελλάδας για την αγορά δύο φρεγατών FDI, η οποία φέρεται να μην προχωρά πλέον υπό το βάρος του αυξημένου κόστους, σύμφωνα με προ ημερών δημοσίευμα της La Tribune.
Με τίτλο «Μήπως η Γαλλία έχασε τη μάχη στην Ελλάδα;», η γαλλική εφημερίδα έθεσε τις προηγούμενες ημέρες το ερώτημα για «τεράστιο χαστούκι για τη γαλλική κυβέρνηση». Όπως αναφέρεται, το κόστος της διακρατικής συμφωνίας φτάνει έως και τα τρία δισ. ευρώ, γεγονός που φέρεται να προκάλεσε την αρνητική στάση του υπουργείου Οικονομικών.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «το δόγμα Ελλάς-Γαλλία-Συμμαχία είναι ιερό, ιδιαίτερα λόγω της τωρινής κατάστασης στη Μεσόγειο, αλλά το κόστος των Belh@rra είναι απαγορευτικό. Τρία δισ., δηλαδή ποσό υπερπολλαπλάσιο του ποσού που προβλέπεται στον προϋπολογισμό για τα εξοπλιστικά προγράμματα, που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη», ενώ οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο για επιπλέον γραφειοκρατικά ζητήματα που τέθηκαν από ελληνικής πλευράς.