Στην ονομαστική ψηφοφορία προσήλθαν και ψήφισαν 263 βουλευτές. «Υπέρ» της άρσης ασυλίας του κ. Πολάκη ψήφισαν 260 βουλευτές, καταψήφισαν δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Ραλλία Χρηστίδου και Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος), ενώ με «παρών» τοποθετήθηκε ένας βουλευτής.

Τοποθετούμενος νωρίτερα στην Ολομέλεια ο Παύλος Πολάκης ανέφερε ότι «εγώ ζήτησα (εν. στην Επιτροπή Δεοντολογίας) να αρθεί η ασυλία μου για να πάμε στο δικαστήριο για να δούμε ποιος έχει δίκιο, αφού δεν “κουνιέται” ο πρόεδρος της Βουλής κ. Τασούλας (για να συγκληθεί η Επιτροπή Πόθεν Έσχες) και η ΑΑΔΕ του κ. Πιτσιλή, ούτε η εφορία Καλαμάτας για να ελέγξουν αυτά που λέω», συμπληρώνοντας πως εάν αποδειχθεί ότι «έχω εγώ δίκιο, ο κ. Μαντάς θα πρέπει είτε να παραιτηθεί είτε να αποπεμφθεί».

Ο κ. Πολάκης υποστήριξε πως «οι αιτήσεις άρσης ασυλίας μου έχουν εξελιχθεί σε θεσμό του Κοινοβουλίου, μια χειμερινή και μια εαρινή. Είναι για γέλια η κατάσταση πλέον, καθώς είναι η όγδοη αίτηση άρσης ασυλίας, εκ των οποίων οι προηγούμενες επτά δεν έχει υπάρξει καμία καταδικαστική απόφαση για συκοφαντική δυσφήμιση εάν και εκκρεμούν ορισμένες -όλα θα βρεθούνε- αλλά είναι αποτέλεσμα της εκδικητικής μανίας της Ν.Δ. και νομίζουν ότι με τις διαρκείς παραπομπές πρόκειται να υποστείλω τη σημαία ή να κάτσω φρόνιμος. Ξεχάστε το όμως αυτό. Δε θα γίνει. Δεν είναι στο γονίδιό μου αυτό».

Ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολότευσης, αναφερόμενος στην υπόθεση, είπε πως «εγώ δεν έχω προσωπικές διαφωνίες με τον κ. Μαντά, αλλά ως τομεάρχης Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ αποκάλυψα κάποια πράγματα για αυτόν και ζήτησα θεσμικά από τον πρόεδρο της Βουλής, από τον πρόεδρο της ΑΑΔΕ και από τον έφορο Καλαμάτας να παρέμβουν», Συγκεκριμένα, είπε πως «ως τομεάρχης αποκάλυψα ότι ο κ. Μαντάς είχε για πολλά χρόνια στην κατοχή του, με αχυράνθρωπο μπροστινό -που αποδεικνύεται από στοιχεία που κατέθεσα- off shore εταιρεία στα νησιά Μάρσαλ, κάτι που είναι παράνομο και που θα έπρεπε να είχε εκπέσει του αξιώματος του βουλευτή», επαναλαμβάνοντας τα όσα σχετικά είχε υποστηρίξει και στις αναρτήσεις του. Επίσης, ο κ. Πολάκης επέμεινε και στις καταγγελίες που είχε κάνει για τις οφειλές προς το Δημόσιο, ύψους 650.000 με 700.000, που δεν είχε ρυθμίσει «πενιά», λέγοντας ότι αυτές τις πληροφορίες «τις βρήκα από τις ίδιες πηγές της Τράπεζας της Ελλάδας, που τον Γενάρη του 2019 είχαν κάνει φέιγ βολάν το δικό μου τραπεζικό δάνειο των 100.000 ευρώ, που αποπληρώνεται κανονικά» και πρόσθεσε πως «μου έχουν έρθει και άλλες πληροφορίες για την δανειοδοτική και χρεωστική επιχειρηματική δραστηριότητα του κ. Μαντά και θα πω μια μόνο κουβέντα: “Γηροκομείο Καλαμάτας”. Και σταματώ εδώ- ξέρει ο κ. Μαντάς».

Ο κ. Πολάκης είπε ότι «εγώ πήρα 100.000 ευρώ δάνειο, γιατί τότε ζοριζόμουνα και το γυρίζατε σε όλη την Ελλάδα και εδώ ο άλλος (εν. τον κ. Μαντά) χρωστάει 650.000 ευρώ και δεν τρέχει κάστανο. Δεν τον ρωτάμε, αλλά καταγγέλλουμε και άρουμε την ασυλία σε αυτόν που το καταγγέλλει». Τόνισε πως «είναι η όγδοη προσπάθεια που κάνετε (εν. η Ν.Δ.) για να με σπιλώσετε αλλά και 108 να κάνετε, για να φτάσουμε στη θέση που έχετε στα ΜΜΕ της χώρας, εμείς πίσω δεν κάνουμε. Ψηφίστε ό,τι θέλετε».

Από τη δική του πλευρά, ο θιγόμενος βουλευτής της Ν.Δ. κατηγόρησε τον κ. Πολάκη για «πολιτικό κατήφορο που έχει ακολουθήσει εδώ, αλλά δε θα επιτρέψω ούτε και συμβάλλω στην μετατροπή της Ολομέλειας σε αίθουσα ποινικού δικαστηρίου. Αυτό που σήμερα ψηφίζουμε είναι το εάν θα μου δώσετε την ευκαιρία να υπερασπιστώ την τιμή και την υπόληψη, τη δική μου και της οικογένειάς μου στην ελληνική δικαιοσύνη. Επίσης και για το εάν η πολιτική ζωή του τόπου θα συνεχίσει να τρέφεται από την ανθρωποφαγία, εάν επιτρέψουμε στη συκοφαντία, τις ύβρεις και στη λασπολογία να υπερισχύσουν από τον πολιτικό πολιτισμό, της γόνιμης αντιπαράθεσης και του κοινοβουλευτικού ευπρεπισμού».

Ο κ. Μαντάς, μιλώντας σε προσωπικό τόνο, ανέφερε ότι «δεν είμαι πολιτικός γόνος, δεν έχω κληρονομήσει τη βουλευτική μου έδρα, δεν προέρχομαι από κάποια επιχειρηματική οικογένεια της Μεσσηνίας, αλλά είμαι ο Περικλής Μαντάς και προέρχομαι από το μεγαλύτερο τζάκι, αυτό της ελληνικής κοινωνίας και η ζωή δε μου χαρίστηκε, αλλά κέρδισα κάθε της στιγμή, δίνοντας μάχες που άλλες κέρδισα και άλλες έχασα».

Για την ουσία των καταγγελιών του κ. Πολάκη, ο βουλευτής της Ν.Δ. είπε: «Συγνώμη κ. Πολάκη που θα σας χαλάσω τη ζαχαρένια» και δήλωσε ότι «ουδέποτε εγώ, ούτε και μέλος της οικογένειάς μας είχε offshore εταιρεία που ψευδώς αναφέρετε, ουδέποτε είχα σχέση με εταιρείες που εδρεύουν σε φορολογικούς παραδείσους. Ουδέποτε είχα κρυφά εισοδήματα. Καμία από τις επιχειρήσεις μου δεν είχε συμβάσεις με το ελληνικό δημόσιο. Δεν διαχειρίστηκα ποτέ δημόσιο χρήμα. Δεν είχα την ευκαιρία να είμαι δήμαρχος και να αναγκάζομαι δήθεν να κρατώ την κοινωνία όρθια, τηρώντας μαύρα ταμεία (εν. τη θητεία του κ. Πολάκη στο δήμο Σφακίων). Ούτε είχα την ευκαιρία ως αναπληρωτής υπουργός Υγείας να ελέγχομαι για παράνομες αναθέσεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Κάθε επιχειρηματική μου δραστηριότητα ήταν απολύτως διαφανής και κάθε επιχειρηματική μου δραστηριότητα είχε έδρα την Ελλάδα».

Ο κ. Μαντάς είπε ότι οι οφειλές του στο δημόσιο δημιουργήθηκαν αρκετά χρόνια πριν το 2019 που εκλέχθηκε βουλευτής και δημιουργήθηκαν κυρίως κατά την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, όταν έκλεισαν οι τράπεζες, διέλυσαν την οικονομία και στραγγάλισαν τις ΜμΕ, αλλά όπως σημείωσε «τότε, δεν ήξερα ότι θα μπορούσα να φύγω στην Αμερική και με προσωπικές εγγυήσεις να πάρω δάνειο και να γίνω εφοπλιστής, αλλά το μάθαμε και αυτό…» (εν. την περίπτωση του κ. Κασσελάκη)

Ο βουλευτής της Ν.Δ. υποστήριξε ότι ως φυσικό πρόσωπο είναι φορολογικά ενήμερος και θα αναλάβω τα επιχειρηματικά βάρη. Για τη διευθέτησή τους είπε, «κινήθηκα σύμφωνα με τους νόμους και τα εργαλεία ρυθμίσεων που έφερνε κάθε φορά η Πολιτεία. Το συνολικό ποσό των οφειλών είναι σε ρύθμιση, σύμφωνα με τον εξωδικαστικό νόμο. Τηρούνται όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες μέχρι την οριστική διευθέτηση του συνόλου των οφειλών». Ο βουλευτής τόνισε ότι ουδέποτε είχε ιδιαίτερη μεταχείριση λόγω της βουλευτικής του ιδιότητας. Ακολούθησα ότι επιβάλει ο νόμος, αποδεχόμενος τα βάρη, τις συνέπειες και τις προεκτάσεις του, όπως όλοι μας και η δικαστική διαδικασία που εφαρμόστηκε σε βάρος μου είναι αυτή που προβλέπεται. Το δημόσιο έχει προβεί σ’ όλα τα μέτρα είσπραξης, όπως προβλέπεται για κάθε πολίτη». Ο κ. Μαντάς είπε ότι «έχω υποχρέωση να αντισταθώ στην τοξικότητα που εκφράζει ο κ. Πολάκη, στην τοξικότητα που δηλητηριάζει την αλήθεια, την πολιτική του περιθωρίου. Να αντισταθώ στην πολιτική που γεννά μίσος, που έφτασαν μέχρι και στο παιδί μου, που δε δίστασαν να ενεργοποιήσουν υπόγειες διαδικασίες και των τρόλ του κ. Πολάκη. Και εκείνων που παραβιάζουν ανθρώπινα δικαιώματα για να πλήξουν τον αντίπαλό τους» και έκλεισε την τοποθέτησή του λέγοντας στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ότι «η νέμεσις σας καλεί».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς, παρεμβαίνοντας στην συζήτηση, σχολίασε ότι από τον κ. Μαντά «ακούσαμε μια απεραντολογία και καμία απολογία. Εάν είχαμε και την οποιαδήποτε αμφιβολία ότι τα όσα έχει καταγγείλει ο κ. Πολάκης, πως ίσως να υπήρχε σκιά ότι ήταν ανακριβή, πλέον δεν έχουμε καμία αμφιβολία. Μας μίλησε για τα πάντα, μέχρι και για τις ευθύνες της δικής μας διακυβέρνησης πρόλαβε να μας πει, αλλά όχι για την ουσία την υπόθεσης».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Θάνος Πλεύρης συνέδεσε τις καταγγελίες Πολάκη κατά Μαντά με τις αναφορές του πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Σκουρλέτη για την ύπαρξη, όπως είπε, «των τρολ της υπόγας που είχε βάλει ο ΣΥΡΙΖΑ για να δολοφονούν χαρακτήρες, με υποδείξεις και προτροπές του Αλέξη Τσίπρα». Πρόσθεσε ότι «αυτό που αποφασίζει σήμερα η Ολομέλεια δεν είναι η διακρίβωση των καταγγελιών ή όχι, αλλά το εάν θα πάει ο κ. Πολάκης στο δικαστήριο για να αποδείξει τα όσα λέει». Και κατέληξε: «Ο κ. Πολάκης μας είπε ότι εάν αθωωθεί στο δικαστήριο, ο κ. Μαντάς θα πρέπει να παραιτηθεί. Αλλά δε μας είπε, εάν δικαιωθεί ο κ. Μαντάς, εσείς κ. Πολάκη θα παραιτηθείτε ή έχετε δύο μέτρα και δύο σταθμά;».

Στα τρολ του διαδικτύου αναφέρθηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛΛ. Δημήτρης Μάντζιος, ζητώντας από Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ να σταματήσουν αυτές τις πρακτικές «των κομματικών στρατών που τοξικοποιούν την πολιτική ζωή και σπέρνουν τον σπόρο της διχόνοιας στην κοινή γνώμη, τροφοδοτώντας με άφθονο δηλητήριο» λέγοντας πως «αυτό το ζήτημα θα πρέπει να συζητηθεί δημοκρατικά στο Κοινοβούλιο».