Συγκεκριμένα το 56,4% των κατοίκων ψήφισε υπέρ της απαλλοτρίωσης έναντι του 39% το οποίο ψήφισε αρνητικά, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων.

Το δημοψήφισμα έθετε το ερώτημα αν οι τοπικές αρχές πρέπει προχωρήσουν σε απαλλοτριώσεις σπιτιών, που ανήκουν σε μεγάλες κτηματομεσιτικές εταιρείες που εκμεταλλεύονται πάνω από 3.000 κατοικίες στο Βερολίνο, ενώ οι εταιρείες να αποζημιωθούν σε τιμές βάσει της πραγματικής αξίας των ακινήτων (πολύ κάτω των τιμών της αγοράς) και τα σπίτια θα διατεθούν στις υπηρεσίες στέγασης της πόλης για ενοικίαση προς τους πολίτες σε χαμηλές τιμές.

Σύμφωνα με το CNN, τα αποτελέσματα έρχονται καθώς η Vonovia, η μεγαλύτερη γερμανική εταιρεία ενοικίασης κατοικιών, δήλωσε ότι έχει φτάσει το όριο του 50% που απαιτείται για την αγορά μικρότερης ανταγωνίστριας εταιρείας Deutsche Wohnen, δημιουργώντας ένα μονοπώλιο με περίπου 550.000 διαμερίσματα αξίας άνω των 80 δισεκατομμυρίων ευρώ. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, οι δύο εταιρείες ανακοίνωσαν ένα σχέδιο πώλησης σχεδόν 15.000 διαμερισμάτων στο Βερολίνο έναντι 2,46 δισεκατομμυρίων ευρώ ως μέρος της προσπάθειας να κερδίσουν πολιτική υποστήριξη για τη συγχώνευση τους.  Μάλιστα ο διευθύνων σύμβουλος της Vonovia, Ρολφ Μπουχ, δήλωσε πως «οι απαλλοτριώσεις δεν λύνουν τις πολλαπλές προκλήσεις στην αγορά κατοικίας στο Βερολίνο».

Την ίδια θέση εξέφρασε η Σοσιαλδημοκράτης Φραντσίσκα Γκίφεϊ, η οποία πρόκειται να γίνει η πρώτη γυναίκα δήμαρχος της πόλης, καθώς επιβεβαίωσε την προηγούμενη στάση της για απόρριψη των απαλλοτριώσεων. Δήλωσε ωστόσο πως η κυβέρνηση του Βερολίνου χρειαζεται να συντάξει ένα νομοσχέδιο και να προβεί σε νομική επανεξέταση του. «Ένα τέτοιο σχέδιο πρέπει στη συνέχεια να ελεγχθεί και αν δεν είναι συνταγματικό, τότε δεν μπορούμε να το κάνουμε».

Η ομάδα που ξεκίνησε το δημοψήφισμα έκανε λόγο για νίκη και κάλεσε τη γερουσία της πόλης να εκπονήσει νόμο για απαλλοτρίωση και κοινωνικοποίηση μεγάλων ομάδων κατοικιών, με τους ακτιβιστές να ελπίζουν ότι η πόλη θα αναλάβει τον έλεγχο περίπου 240.000 διαμερισμάτων. «Η αγνόηση του δημοψηφίσματος θα ήταν πολιτικό σκάνδαλο» δήλωσε ο Κάλε Κούνκελ, εκπρόσωπος της πρωτοβουλίας, προσθέτοντας: «Δεν θα τα παρατήσουμε μέχρι να εφαρμοστεί η κοινωνικοποίηση των ομάδων κατοικιών».

Ενδιαφέρον έχει η επισήμανση του άρθρου του Χρήστου Ξανθάκη στο Newspost, ότι την ίδια ώρα που το κίνημα υπέρ της κοινωνικοποίησης της στέγης στο Βερολίνο πετυχαίνει μια τέτοια μεγάλη νίκη, στην Ελλάδα διαβάζουμε τίτλο ρεπορτάζ στο «Βήμα» πως είναι «Εφικτή η πώληση 200.000 εξοχικών σε Ευρωπαίους συνταξιούχους».

Ο Χρήστος Αβραμίδης εξηγεί από το Βερολίνο για το info-war.gr, ότι παρά το γεγονός ότι το δημοψήφισμα δεν είναι δεσμευτικό, οι τοπικές αρχές κάτω από τη συνεχή πίεση οργανωμένων πολιτών, έχουν ήδη παρέμβει αγοράζοντας περισσότερα από 14.000 διαμερίσματα για να αυξηθεί η προσφορά δημοσίων κατοικιών.

Παρακάτω το βίντεο που ετοίμασαν για το info-war.gr ο Χρήστος Αβραμίδης και ο Αλέξανδρος Λιτσαρδάκης.