Για την επιστολική ψήφο, την αύξηση των αποδοχών των μάνατζερ των νοσοκομείων και το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών μίλησε η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως.

Σε ερώτηση στην εκπομπή “Live News” του Mega, για το αν θα ψηφίσει τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, απάντησε ότι είναι υπέρ του γάμου και της τεκνοθεσίας, τονίζοντας πως πρόκειται για μείζον ζήτημα ανθρώπινων δικαιωμάτων. «Καταλαβαίνω απολύτως τις επιφυλάξεις, δεν τις συμμερίζομαι, τις κατανοώ όμως πλήρως. Από την άλλη, πρέπει κανείς να σκεφτεί ότι είναι μία κοινωνική πραγματικότητα και ζήτημα των δικαιωμάτων των παιδιών», είπε.

Αναφερόμενη στην επιστολική ψήφο για τις Ευρωεκλογές ανέφερε πως είναι ένα μεγάλο και σημαντικό βήμα. «Είναι ένα μέτρο που στοχεύει να αυξήσει τη συμμετοχή, ένα κίνητρο για να διευκολύνουμε την άσκηση του δικαιώματος ψήφου, αλλά αφορά και Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό, αλλά και Έλληνες εντός της επικράτειας».

Σχετικά με την αύξηση των αποδοχών των μάνατζερ των νοσοκομείων, που φτάνει το 74%, στα επίπεδα του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης, δήλωσε πως αυτό εντάσσεται στην προσπάθεια της κυβέρνησης ως προς τον τρόπο επιλογής των διοικητών των νοσοκομείων. «Πλέον, απαιτείται πτυχίο σε συνάφεια, εργασιακή εμπειρία σε συνάφεια με τη θέση, καλή γνώση ξένης γλώσσας, οριζοντίως οι υποψήφιοι περνούν από τεστ δεξιοτήτων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε πριν από ένα μήνα πως οι διοικητές των νοσοκομείων ανεβαίνουν σε επίπεδο αποδοχών γενικού γραμματέα» εξήγησε και συμπλήρωσε ότι  «οι γιατροί εισέπραξαν αύξηση αποδοχών ήδη από πέρυσι. Γίνεται συστηματική προσπάθεια να αυξηθούν οι αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων και η πρώτη κατηγορία ήταν οι γιατροί».

Απαντώντας σε ερώτηση όμως για το τεράστιο πρόβλημα των μαζικών αποχωρήσεων στο ΕΣΥ, με γιατρούς να φεύγουν προς τον ιδιωτικό τομέα, η Υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στην «τεράστια εμπειρία» που αποκομίζει κανείς εργαζόμενους του δημοσίου, πριν αποφύγει την ερώτηση, μιλώντας γενικά για τους δημόσιους υπαλλήλους.

«Προσπαθούμε να είμαστε όλο και πιο ελκυστικοί με μέτρα, όπως στοχοθεσία, αξιολόγηση, μπόνους παραγωγικότητας. Όσο καλύτερος είναι ένας υπάλληλος τόσο καλύτερα αμοίβεται. Δημιουργεί κίνητρα που υπάρχουν και στο δημόσιο, ώστε να ωθήσουμε τους εξαιρετικούς δημόσιους υπαλλήλους που έχουμε να γίνονται καλύτεροι»