Ο Βιτάλι Ιγκνάτιεφ, ο υπουργός Εξωτερικών της μη αναγνωρισμένης κυβέρνησης, είπε σε συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα ότι η Υπερδνειστερία θα επιδιώξει τους στόχους που καθορίστηκαν στο δημοψήφισμα του 2006, στο οποίο σχεδόν το 100% των ψηφοφόρων υποστήριξε την ανεξαρτησία από τη Μολδαβία και την πιθανή ρωσική ενσωμάτωση, όπως μεταδίδει το euronews. Το δημοψήφισμα θεωρήθηκε ευρέως ως παράνομο από τη διεθνή κοινότητα.

«Η επακόλουθη ελεύθερη ένταξη στη Ρωσία είναι μια διαδικασία που πιθανώς απαιτεί σημαντικές αποφάσεις, πολιτική προετοιμασία και πολλά άλλα», είπε ο Ιγκνάτιεφ. «Η κύρια προτεραιότητα, προφανώς, είναι η ανεξαρτησία».

Η Μολδαβία είναι συνταγματικά ουδέτερη και επομένως δεν είναι πιθανό μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά δείχνει έναν αυξανόμενο δυτικό προσανατολισμό. Τον Ιούνιο, η ΕΕ της χορήγησε το καθεστώς υποψήφιας χώρας μαζί με την Ουκρανία.

«Λαμβάνοντας το καθεστώς υποψηφιότητας για ένταξη στην ΕΕ, η Μολδαβία έχει διαβεί έναν συγκεκριμένο Ρουβίκωνα», δήλωσε ο Ιγκνάτιεφ. «Έβαλε τέλος στο ζήτημα της οικοδόμησης πολιτικών σχέσεων εντός ορισμένων κοινών χώρων, επειδή αυτή η απόφαση ελήφθη αποκλειστικά από την μολδαβική ηγεσία, δεν ελήφθη συλλογικά. Επιπλέον, κανείς δεν μπορεί να μιλήσει εξ ονόματός μας».