Κατατέθηκε τη Δευτέρα στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλή το προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2021, με την κυβέρνηση να έχει τη δυνατότητα να τον τροποποιήσει έως τα τέλη Νοεμβρίου, σε περίπτωση που δεν εγκριθεί από την Κομισιόν.
Σχετικά με τους ρυθμούς ανάπτυξης για το 2021 το βασικό σενάριο της κυβέρνησης προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 7,5% και το αρνητικό σενάριο αύξηση του ΑΕΠ κατά 4,5% με 5%. Ωστόσο, στο προσχέδιο του προϋπολογισμού δεν έχουν ενσωματωθεί προβλέψεις για νέα μέτρα στήριξης των πολιτών για την πανδημία.
Σημειώνεται ότι για το 2020 στο προσχέδιο γίνεται καταγραφή των μέχρι τώρα προβλέψεων για τη μείωση του ΑΕΠ. Η πρώτη πρόβλεψη του Απριλίου για -4,7% του ΑΕΠ και η δεύτερη εκτίμηση για -7,9% του ΑΕΠ, ενώ το δυσμενές σενάριο κάνει λόγο ακόμα για ύφεση της τάξης του 8,2%.
Ενδεικτικό της μεγάλης αβεβαιότητας που επικρατεί στην κυβέρνηση για τον προϋπολογισμό, είναι η κοινή δήλωση των υπουργών του ΥΠΟΙΚ που τονίζουν πως «ο προϋπολογισμός του 2021 καταρτίζεται, δυστυχώς, υπό παράδοξες και εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες και υπό το καθεστώς σοβαρής αβεβαιότητας».
Το ΥΠΟΙΚ ισχυρίζεται ότι οι πολίτες θα ωφεληθούν από την «αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων», από «τη συνολική πολιτική της κυβέρνησης για την ενθάρρυνση νέων επενδύσεων, που ενισχύεται σημαντικά και από το Ταμείο Ανάκαμψης» και άλλα μέτρα που -όπως υποστηρίζουν- «αναμένεται ότι θα δημιουργήσουν μόνιμο δημοσιονομικό χώρο από το 2022 και εντεύθεν».
Την ίδια ώρα αυξάνει στα 2,5 δισ. ευρώ τις δαπάνες για το εξοπλιστικό πρόγραμμα των ενόπλων δυνάμεων, ενώ τα κονδύλια για τις μεταναστευτικές ροές προβλέπεται να φτάσουν σε 564 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 414 εκατ. ευρώ θα καλυφθούν από τον τακτικό προϋπολογισμό. Το επίδομα θέρμανσης για την περίοδο 2019-2020 θα φτάσει στα 84 εκατ. ευρώ (αυξημένο κατά 16 εκατ. ευρώ σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν).
Τα φορολογικά έσοδα που προβλέπονται να φτάσουν τα 53,705 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 3,558 δισ. ευρώ έναντι των εκτιμήσεων του 2020. Η προβλεπόμενη αύξηση είναι 7,1%και θα προέλθει κυρίως από την έμμεση φορολογία και το φόρο εισοδήματος.
Οι φόροι επί αγαθών και υπηρεσιών προβλέπεται να ανέλθουν στο ποσό των 27,473 δισ. ευρώ, αυξημένοι κατά 3,537 δισ. ευρώ. Ο φόρος εισοδήματος προβλέπεται να διαμορφωθεί στο ποσό των 15,199 δισ. ευρώ, αυξημένος κατά 1,256 δισ. ευρώ έναντι των εκτιμήσεων του 2020. Μεγάλη είναι η προβλεπόμενη μείωση των κρατικών δαπανών. Προβλέπεται ότι θα διαμορφωθούν σε 63,884 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 4,645 δισ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη εκτίμηση για το 2020.