Ασαφείς απαντήσεις με αστερίσκους κάθε φορά τις επικείμενες αποφάσεις της σημερινής συνεδρίασης της επιτροπής λοιμοξιολόγων έδωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

Σημειώνεται ότι βαριά σκιά επάνω στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς και τα «τηλεοπτικά σενάρια» περί ανοίγματος της αγοράς ρίχνουν τα στοιχεία για την πορεία της πανδημίας που ήρθαν στη δημοσιότητα την Τρίτη, καθώς 72 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μέσα σε ένα 24ωρο με το σύνολο των νεκρών να ξεπερνά τις 8.000, ο αριθμός των διασωληνωμένων έφτασε τους 741 και τα νέα καταγεγραμμένα κρούσματα στα 4.340, ενώ ο δείκτης θετικότητας ξεπέρασε το 6,5% παρά τα πολλά τεστ.

Σε ερώτηση για ενδεχόμενη άρση των διαδημοτικών μετακινήσεων στο τέλος της εβδομάδας, η Πελώνη απάντησε ότι «εισηγούμαστε να γίνει άρση το συντομότερο δυνατό».«Θεωρώ ότι θα ήταν λογικό μέτρο η άρση της απαγόρευσης των διαδημοτικών μετακινήσεων, ωστόσο αυτό θα το εισηγηθεί η επιτροπή, δεν θα ήθελα να προκαταλάβω τις αποφάσεις της. Υπάρχει μενού επιλογών, η επιτροπή κρίνει τα δεδομένα».

Συζητήσεις στην Επιτροπή για ανοίγμα εν μέσω των συνεχών ρεκόρ διασωληνωμένων

Στην ουσία η πλευρά της κυβέρνησης στέκεται με φειδωλό τρόπο θετική στην άρση των διαδημοτικών μετακινήσεων, με την κυβερνητική εκπρόσωπο να προσθέτει ότι «πρέπει να λάβουμε υπόψιν την αλλαγή του καιρού, ότι πρέπει να έχουμε ελεγχόμενες δραστηριότητες όσο το δυνατόν περισσότερο σε εξωτερικούς χώρους παρά ανεξέλεγκτες παράνομες δραστηριότητες, συναντήσεις σε σπίτια, όπου γίνεται διασπορά του ιού».

Την παραπάνω στάση αιτιολόγησε βάζοντας στο κάδρο και την κούραση των πολιτών, λέγοντας ότι «θα πρέπει να βρεθούν τρόποι να γίνει διαχειρίσιμη αυτή η κούραση».

Στη συνέχεια μίλησε για προτεραιότητα της κυβέρνησης το άνοιγμα του λιανεμπορίου και η επαναλειτουργία των σχολείων «ελεγχόμενα», ενώ δεν παρέλειψε να μιλήσει για μία ακόμα φορά για «βαλβίδες εκτόνωσης».

Σχετικά με το τι θα πρωτολειτουργήσει και φυσικά έπειτα από την απόφαση της επιτροπής, η Πελώνη απάντησε ότι «προφανώς δεν μπορούν να γίνουν όλα μαζί». Στο ίδιο μήκος κύματος έκανε λόγο για στόχευση της κυβέρνησης για επαναλειτουργία εντός Απριλίου, μετά τα μέσα Απριλίου.

Όσον αφορά τα self test είπε ότι πιστεύει πως την επόμενη εβδομάδα θα έχουν φτάσει στη χώρα μας.

Ο καθηγητής Γενετικής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, εκτίμησε πως πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε άνοιγμα των δραστηριοτήτων σε εξωτερικούς χώρους, ώστε να επιδράσει θετικά στην ψυχολογία των πολιτών και να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης του κορωνοϊού.

«Παίρνουμε ένα ρίσκο μήπως δουλέψει άλλο μοντέλο. Αυτή την στιγμή οι πολίτες δεν έχουν κίνητρο να ακολουθούν κανένα μέτρο. Αν συνεχίσουμε έτσι, μπορεί να φτάσουμε στα 5.000 κρούσματα την ημέρα. Να ανοίξουν οι δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δερμιτζάκης.

Παράλληλα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ πρότεινε να ανοίξει άμεσα το λιανεμπόριο, με ραντεβού, ενώ σημείωσε πως πρέπει άμεσα ανοίξουν και τα σχολεία, για να επέλθει η κοινωνική αποσυμπίεση των πολιτών. «Το έξω, θέλουμε δεν θέλουμε, θα κάνει τεράστια διαφορά και ακόμα και αύξηση των κρουσμάτων να δούμε στην αρχή, στην συνέχεια λόγω καιρού θα δούμε βελτιωμένη εικόνα», εξήγησε.