Τονίζοντας τον γεωπολιτικό χαρακτήρα του έργου ο Κ. Μητσοτάκης έδωσε έμφαση στον δίαυλο επικοινωνίας και κοινών δράσεων που ανοίγει με την γείτονα χώρα, ενώ εκτίμησε ότι οι επιπτώσεις σε τοπικό επίπεδο σε ότι αφορά τον ακριτικό Νομό της Θράκης θα είναι ευεργετικές.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, «η σημερινή επένδυση αποτελεί προπομπό για συνεχή και ολοένα στενότερη συνεργασία με τη Βουλγαρία», ανέφερε, ενώ πρόσθεσε ακόμη ότι τα οφέλη είναι και γεωπολιτικά. «Η χωροθέτηση του νέου σταθμού στην Αλεξανδρούπολη θα ενισχύσει το γεωπολιτικό της χαρακτήρα και θα πολλαπλασιάσει την προσέλευση πλοίων στα λιμάνια της». Επιπροσθέτως όπως τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης «επιτυγχάνεται η διαφοροποίηση των οδεύσεων για τη Βουλγαρία αλλά και τη κεντρική Ευρώπη, η οποία δεν θα έχει μόνο μία πηγή ενέργειας».

Ο πρωθυπουργός, σημείωσε επιπλέον ότι «θα τονώσει η επένδυση αυτή και τη δυναμική ανάπτυξη της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης», επισημαίνοντας παράλληλα πως «όταν η ακριτική περιφέρεια ευημερεί, τότε ευημερεί ολόκληρη η Ελλάδα».

Αφού μάλιστα έκανε μια σύντομη αναφορά στις δυσκολίες που έφερε το ξέσπασμα της πανδημίας ως προς το χρονοδιάγραμμα της υπογραφής συμφωνίας με την Βουλγαρική εταιρείας Bulgartransgaz, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι την σημερινή ημέρα εκκινείται μια μεγάλη επένδυση παγκόσμιας εμβέλειας, τοποθετώντας την έναρξης της διοχέτευσης φυσικού αερίου στα τέλη του 2022 με αρχές του 2023.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «σήμερα με την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ των μετόχων, η μεγάλη αυτή επένδυση μπαίνει σε κίνηση με τελικό στόχο να μετατρέψει το ανατολικότερο ευρωπαϊκό λιμάνι της πατρίδας μας σε ενεργειακό κόμβο παγκόσμιας εμβέλειας. Το αέριο θα υγροποιείται και θα συναντά εθνικό δίκτυο φυσικού αερίου και από εκεί θα διοχετεύεται στα τέλη 2022 με αρχές του 2023 προς την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και προς ολόκληρη τη νοτιοανατολική και κεντρική Ευρώπη», γνωστοποίησε ο Κ. Μητσοτάκης.

Ελλάδα και Βουλγαρία βασικοί κόμβοι ενέργειας

Από την μεριά του ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόϊκο Μπορίσοφ, απηύθυνε χαιρετισμό στο πλαίσιο του οποίου έκανε λόγο για έργο που λίγα χρόνια νωρίτερα, κανείς δεν φανταζόταν ότι θα συμβεί.

Κινούμενος στην ίδια κατεύθυνση με τον  Κ. Μητσοτάκη ανέφερε ότι η παρούσα εξέλιξη δεν αποτελεί «μόνο γεφυροποίηση πηγών ενέργειας αλλά οι δυο χώρες Ελλάδα και Βουλγαρία έγιναν βασικοί κόμβοι και παίζουν πια κεντρικό ρόλο στην ενέργεια και τη διανομή της».

Ο Μπορίσοφ εκτίμησε ότι η κατασκευή των έργων θα επηρεάσει σημαντικά την οικονομία των χωρών της περιοχής και τόνισε ότι εάν δει κανείς τον χάρτη του έργου, θα αντιληφθεί ότι αλλάξανε οι ροές του φυσικού αερίου, κάτι που συνέβη μέσα από αντιδράσεις αφού αντιμετωπίστηκαν αντιπαραθέσεις με δυνάμεις και οικονομικούς φορείς.

«Φτάσαμε σε λύση που ικανοποιεί όλες τις πλευρές, και τους επενδυτές και τους εταίρους. Έτσι θα προμηθευόμαστε φυσικό αέριο απ’ όλα τα μέρη του κόσμου. Όλες αυτές οι ροές θα είναι εφικτές με αυτή την επένδυση σε αυτό το έργο», ανέφερε.

Τι προβλέπεται στην συμφωνία

Σύμφωνα με πληροφορίες της  ΕΡΤ η ελληνική εταιρεία Gastrade Α.Ε που μόλις απέκτησε το 20% του μετοχικού κεφαλαίου της Βουλγαρικής εταιρείας BULGARTRANSGAZ EAD, θα αναπτύξει πλησίον του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης πλωτό σταθμό υποδοχής  προσωρινής αποθήκευσης και αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG), δημιουργώντας μια νέα ανεξάρτητη πύλη εισόδου φυσικού αερίου στις αγορές της Νοτιoανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης.

Ο Σταθμός θα εγκατασταθεί 17,6 χλμ. νοτιοδυτικά του λιμένα της Αλεξανδρούπολης και θα έχει αποθηκευτικούς χώρους 170.000 κυβικών μέτρων και δυνατότητα παροχής φυσικού αερίου που θα ξεπερνά τα 5,5 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως. Η πλωτή μονάδα θα συνδέεται με το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου με αγωγό μήκους 28 χλμ., μέσω του οποίου το αεριοποιημένο LNG θα προωθείται στις αγορές της Ελλάδας, της Βουλγαρίας αλλά και της ευρύτερης περιφέρειας, από τη Ρουμανία, τη Σερβία και τη Β. Μακεδονία, μέχρι την Ουγγαρία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της ΕΡΤ.