Εκδικητική δίωξη κατά δημοσιογράφου στη Σάμο είχε ξεκινήσει το Πολεμικό Ναυτικό, κατηγορώντας τον για κατασκοπεία, καθώς σε ρεπορτάζ που πραγματοποίησε για την κοπή δεκάδων υπεραιωνόβιων δέντρων από το Πολεμικό Ναυτικό, δημοσίευσε και φωτογραφίες, μεταξύ των οποίων και μια που δείχνει μέρος ενός τσιμεντένιου τοίχου, που αποτελεί σύμφωνα με το Πολεμικό Ναυτικό «στρατιωτική εγκατάσταση».

Ειδικότερα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Γιάννη Νέγρη στο aegaio.blogspot.com, το Πολεμικό Ναυτικό έκοψε δεκάδες υπεραιωνόβια πεύκα στον περιβάλλοντα χώρο του μοναστηριού της Ζωοδόχου Πηγής. Για το περιστατικό είχε καταθέσει ερώτηση στη Βουλή και ο βουλευτής Ηρακλείου του ΜέΡΑ25, Γιώργος Λογιάδης, ο οποίος επεσήμαινε ότι το δασαρχείο πέραν από έναν υπάλληλο δεν γνώριζε τίποτα για το θέμα.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών», η οποία και γνωστοποίησε το περιστατικό της δίωξης του δημοσιογράφου, ο Γιάννης Νέγρης, κρατούταν από το απόγευμα της Τετάρτης, όταν και προσήχθη μαζί με έναν φίλο του, ιδιοκτήτη του drone με το οποίο έγιναν οι λήψεις. Αρχικά δεν έφερε καμία κατηγορία, εφόσον αυτή δεν μπορούσε να στοιχειοθετηθεί, δίνοντας έτσι ένα δείγμα για την αίολη «υπόθεση κατασκοπείας». Στη συνέχεια όμως μετά από επανεξέταση των δεκάδων φωτογραφιών, που δείχνουν τους κομμένους κορμούς, βρέθηκε μία που δείχνει έναν τσιμεντένιο τοιχίο, ο οποίος σύμφωνα με όσα φέρεται να υποστήριξε το Πολεμικό Ναυτικό αποτελεί κομμάτι στρατιωτικής εγκατάστασης.

Παρ’ όλα αυτά η δικογραφία που είχε σχηματιστεί σε βάρος του, κατέπεσε ενώπιον του Εισαγγελέα και ο δημοσιογράφος αφέθηκε ελεύθερος. Η εισαγγελική αρχή έκρινε ότι δεν στοιχειοθετείται καμία κατηγορία για κατασκοπεία, εφόσον μεταξύ άλλων η περιοχή στην οποία έγιναν οι λήψεις, δεν έφερε ουδεμία σχετική σήμανση που να αναγράφει ότι απαγορεύονται οι φωτογραφίες.

Ωστόσο, αν και απαλλαγμένος από τις κατηγορίες, η αστυνομία αρνήθηκε να του επιστρέρψει το κινητό του τηλέφωνο, το οποίο και είχε κατασχεθεί κατά την κράτησή του.