Ως μόνη λύση προέταξαν ξανά τον εμβολιασμό η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης και επεσήμαναν πως οι όποιες ανεπιθύμητες ενέργειες θα πρέπει να τεκμηριώνονται πριν δημιουργήσουν κλονισμό στην εμπιστοσύνη των πολιτών.

Η Μαρία Θεμιστοκλέους, αναφερόμενη στο ζήτημα που έχει προέκυψε με τα εμβόλια της AstraZeneca επισήμανε πως η Ελλάδα έχει συνταχθεί για το συγκεκριμένο ζήτημα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, συνεχίζοντας τους εμβολιασμούς με παράλληλο «ενδελεχή έλεγχο», και πως οι πολίτες στην πλειονότητά τους προσήλθαν στα ραντεβού τους, επιδεικνύοντας εμπιστοσύνη στο θέμα του εμβολιασμού.

Το κοινό συμπέρασμα των οργανισμών σχετικά με τα εμβόλια της AstraZeneca είναι πως «δεν υπάρχουν ενδείξεις με αυξημένο κίνδυνο περιστατικών θρομβοεμβολής, ωστόσο δεν μπορούμε να έχουμε μια ολιστική τοποθέτηση αν δεν συνεχιστεί ένας ενδελεχής έλεγχος. Ειδική προσοχή έχει επισύρει μια σπάνια οντότητα η οποία συνδυάζει θρόμβωση και διάχυτη ενδοαγγειακή πήξη, Δηλαδή δύο στοιχεία που δεν απαντώνται συχνά και η θρομβωτική επεξεργασία αφορά και συγκεκριμένη ανατομική περιοχή των φλεβών του εγκεφάλου. Είναι, κι αυτό πρέπει να τονιστεί, μια εξαιρετικά σπάνια κατάσταση. Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι σε 20.000.000 δόσεις εμβολίου έχουν καταγραφεί 7 περιπτώσεις διάχυτης ενδοαγγειακής πήξης και 18 περιπτώσεις με θρομβώσεις των φλεβών. Από τις 18 αυτές περιπτώσεις, η πλειονότητα αφορά σε γυναίκες ηλικίας μικρότερης των 55 ετών. Παρά, λοιπόν, τη θέση ότι δεν υπάρχει αιτιώδης συσχέτιση μεταξύ του εμβολίου και αυτών των σπάνιων περιστατικών, ο έλεγχος συνεχίζεται και δίνονται και οδηγίες για συνεχή ροή ενημέρωσης και προς τους θεράποντες, αλλά και οδηγίες προς τους εμβολιαζόμενους. Το συμπέρασμα όμως είναι, συνοπτικά, ότι η αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Astrazeneca στην πρόληψη των εισαγωγών στα νοσοκομεία αλλά και των θανάτων από Covid, υπερτερεί έναντι της εξαιρετικά μικρής πιθανότητας εμφάνισης διάχυτης ενδαγγειακής πήξης και θρόμβωσης».

Tόνισε στη συνέχεια ότι τα εμβόλια κατά του Covid-19 προστατεύουν από την εισαγωγή στο νοσοκομείο και από θανάτους και όχι από άλλα νοσήματα, τα οποία δεν πρέπει να συσχετίζονται με τους συγκεκριμένους εμβολιασμούς, και υπενθύμισε ότι «οι όποιες ανεπιθύμητες ενέργειες σημειώνονται, θα πρέπει να τεκμηριώνονται πριν δημιουργήσουν κλονισμό σε οποιοδήποτε εμβολιαστικό πρόγραμμα». Σημείωσε ότι η Διεθνής Εταιρεία Θρόμβωσης και Αιμόστασης συστήνει ανεπιφύλακτα τον εμβολιασμό, ακόμη και σε άτομα που λαμβάνουν αντιθρομβωτικά ή αντιπηκτικά φάρμακα.

Αναφερόμενη στο ζήτημα της ενδονοσοκομειακής διασποράς του ιού εμμέσως στοχοποίησε τους υγειονομικούς υπαλλήλους για τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών, λέγοντας  ότι την Επιτροπή την στενοχωρεί ιδιαίτερα η ενδονοσοκομειακή διασπορά του ιού «και μάλιστα από άτομα τα οποία κατά προτεραιότητα, όπως γνωρίζετε, είχαν τοποθετηθεί να εμβολιαστούν, και αναφέρομαι στους υγειονομικούς, γιατρούς και νοσηλευτές. Ξέρουμε ότι τα ποσοστά των υγειονομικών θα μπορούσαν σαφώς να ήταν πολύ καλύτερα και ελπίζουμε βήμα με βήμα αυτό να βελτιώνεται, όταν βλέπουν τι επιπτώσεις μπορεί να έχει μία νόσηση ενός υγειονομικού μέσα σε ένα νοσοκομειακό περιβάλλον».

Υπενθύμισε ότι ένας εμβολιασμός για να θεωρηθεί επιτυχής και να προφυλάσσει τα εμβολιαζόμενα άτομα θα πρέπει να είναι πλήρης, δηλαδή να έχουν γίνει και οι δύο δόσεις και να έχουν περάσει 7 μέρες από την δεύτερη δόση και σε ερώτηση για την πιθανότητα να χρειάζεται κάθε χρόνο επαναληπτική δόση με νέο εμβόλιο για τον κορονοϊό, είπε ότι είναι πιθανό ο κορονοϊός «να ακολουθήσει την ίδια πορεία με αυτή της γρίπης ώστε να χρειαζόμαστε ετήσια ένα εμβόλιο, αλλά για να το πούμε αυτό πρέπει να γνωρίζουμε πόσο διαρκεί η ανοσία που προσφέρουν τα υπάρχοντα εμβόλια». Ανέφερε ότι όλες οι εταιρείες έχουν προετοιμαστεί για ένα νέο εμβόλιο που θα περιλαμβάνει και τις μεταλλάξεις οι άλλες πιθανές μεταλλάξεις του ιού στο μέλλον.

Μετρώντας εμβόλια, εμβολιασμούς και εμβολιασμένους

Ο γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας,  Μάριος Θεμιστοκλέους, υποστήριξε ότι έχουν πραγματοποιηθεί έως τώρα 29.000 εμβολιασμοί και από την ημέρα έναρξης της εμβολιαστικής εκστρατείας, έχουν  πραγματοποιηθεί 1.464.000 εμβολιασμοί, είπε με τη σειρά του ο Μάριος Θεμιστοκλέους. «993.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης 9,74%. 471.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις. Αύριο, μέχρι το μεσημέρι, αναμένεται να ξεπεράσουμε το 1.000.000 εμβολιασμένους πολίτες τουλάχιστον με μία δόση» συνέχισε.

Αναφέρθηκε, επίσης, στην πλατφόρμα των εμβολιασμών και το εμβολιαστικό πρόγραμμα, λέγοντας ότι από την Παρασκευή έχει ανοίξει η πλατφόρμα για τα ραντεβού των ατόμων με υποκείμενα νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου, της ομάδας Α. Σημείωσε ότι η ένταξη των πολιτών στην ομάδα Α έγινε από την ΗΔΙΚΑ σε συνεργασία με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, με βάση ορισμένα συγκεκριμένα και πολυπαραγοντικά κριτήρια και πως από την Τετάρτη, 31.03.2021, οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν αίτηση στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr ώστε να ενταχθούν στην ομάδα Α.

Δήλωσε επίσης ότι στις 26 Μαρτίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για τα άτομα ηλικίας 70-74 ετών και αρχές Απριλίου θα ακολουθήσει το άνοιγμα της πλατφόρμας για τα άτομα ηλικίας 65-69 ετών. Μέσα Μαΐου θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των εκπαιδευτικών και αναμένεται να ολοκληρωθεί τέλος του μήνα.

Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα παραλαβής των εμβολίων στη χώρα, ανέφερε ότι το επόμενο τρίμηνο η Pfizer θα παραδώσει 1.100.000 δόσεις, η AstraZeneca 450.000 δόσεις, η Moderna 100.000 δόσεις και η Johnson & Johnson θα παραδώσει 1.200.000 δόσεις. Τέλος, ο Μάριος Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε επίσης την λειτουργία δύο νέων μεγάλων εμβολιαστικών κέντρων από την 1η Απριλίου, στο κέντρο ξιφασκίας στο Ελληνικό και στο κλειστό γυμναστήριο Περιστερίου, Επίσης, δήλωσε ότι θα προστεθούν 272 νέα εμβολιαστικά κέντρα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στα 1.073.

Νέο υψηλό στους διασωληνωμένους με 69 απώλειες σε ένα 24ωρο και μείωση κρουσμάτων – τεστ