Στο ζήτημα της ασφάλειας του εμβολίου της Johnson & Johnson εστίασε σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης. Σχετικά με την απόφαση για την επανέναρξη της χορήγησης του συγκεκριμένου εμβολίου, η Μ. Θεοδωρίδου σημείωσε ότι «το διάστημα αυτό της άρσης χορήγησης, το οποίο ήταν βραχύ, περίπου μίας εβδομάδας, έγινε ένας λεπτομερής έλεγχος σχετικός με τα περιστατικά που είχαν προκαλέσει αυτή την παύση της χορήγησης του εμβολίου, τα θρομβωτικά επεισόδια τα οποία συνοδεύονται από θρομβοπενία. Η στάθμιση του κινδύνου από τη νόσο και του εξαιρετικά μικρού κινδύνου από το εμβόλιο οδήγησε στην απόφαση ότι τα οφέλη του εμβολιασμού εξακολουθούν να υπερτερούν από τις πιθανές σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες, οφείλουμε όμως να είμαστε ενημερωμένοι για την ύπαρξή τους και να παρακολουθούμε την εξέλιξή τους».
Στη συνέχεια ανακοίνωσε πως αν και το πρόγραμμα του εμβολιασμού σε ό,τι αφορά στο σκεύασμα της AstraZeneca, παραμένει σταθερο, με την πρώτη και δεύτερη δόση να απέχουν 12 εβδομάδες, «εάν κάποιος δικαιούχος επιθυμεί να εμβολιαστεί μετά τις 8 εβδομάδες, αυτό μπορεί να είναι εφικτό, με μία μείωση της άριστης ανοσολογικής απάντησης αλλά όχι τέτοιας που να αλλοιώνει την τελική αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού».
Σχετικά τον εμβολιασμό των εγκύων, ανέφερε πως σύμφωνα με τα δεδομένα που ανέκυψαν από την Αμερική, ο εμβολιασμός με σκευάσματα που εμπεριέχουν mRNA είναι ασφαλής. Σημείωσε πως «το ίδιο ισχύει κατά 99,9%» και για τα εμβόλια που δεν χρησιμοποιούν τεχνολογία mRNA, ωστόσο «αυτό στο οποίο μειονεκτούν επί του παρόντος είναι ότι δεν υπάρχουν δεδομένα που να στηρίζουν την απόλυτα ασφαλή χορήγηση αυτών των εμβολίων κατά την κύηση. Επομένως είναι μια στάση αναμονής για λίγο μέχρι να μπορέσουμε να έχουμε περισσότερα στοιχεία. Να μην αποτελέσει η επιστημονική τυπικότητα εμπόδιο για την αναπαραγωγή των νέων γυναικών στη χώρα» ζήτησε η Μ. Θεοδωρίδου.
«Τρίτη φάση της επιχείρησης “Ελευθερία” από τον Μάιο»
Ο γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε πως το Σάββατο ξεπεράστηκε το φράγμα των 2.000.000 εμβολιασμών και συγκεκριμένα υποστήριξε ότι «από την ημέρα έναρξης της εμβολιαστικής εκστρατείας έχουν πραγματοποιηθεί 2.870.000 εμβολιασμοί, 12.025.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση», σημειώνοντας, ωστόσο πως μόνο σε 845.000 έχουν χορηγηθεί και οι δύο δόσεις, ποσοστό που αντιστοιχεί σε εμβολιαστική κάλυψη 8%.
Σχετικά με την εξέλιξη του εμβολιασμού ανά ηλικιακή ομάδα ο Γενικός Γραμματέας ανέφερε πως έχει ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για τους πολίτες 55-59 ετών και το Σάββατο άνοιξε η πλατφόρμα για τα άτομα 50-54 ετών. Την Μ. Τρίτη 27 Απριλίου πρόκειται να ανοίξει η πλατφόρμα για τους τα άτομα ηλικίας 30-39 ετών, ενώ την Μ.Πέμπτη 29 Απριλίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για τα άτομα 40-44 ετών. Το Μ. Σάββατο 1η Μαΐου πρόκειται να ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για τους πολίτες 45-49, οι οποίοι θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού και για τα τέσσερα διαθέσιμα εμβόλια.
Σε ό,τι αφοιρά στη χορήγηση του εμβολίου της Johnson & Johnson ο Μ. Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε πως οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν από τις 5 Μαΐου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα άτομα της ηλικιακής ομάδας 30-39 και 40-44 μπορούν να εμβολιαστούν αποκλειστικά με το εμβόλιο της AstraZeneca, καθώς, όπως υποστήριξε ο Γενικός Γραμματέας, «υπάρχουν πολλά διαθέσιμα ραντεβού. Έτσι τους δίνεται η ευκαιρία να εμβολιαστούν νωρίτερα». Σημείωσε, επίσης, ότι τα ραντεβού «είναι αρκετά», σε σημείο που να μπορούν οι πολίτες να εμβολιαστούν και την αμέσως επόμενη επόμενη ημέρα.
Ο Μ. Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε επίσης «στην δυναμικότητα του συστήματος, το οποίο επεκτείνεται, καθώς από τις 5 Μαΐου αναπτύσσονται 1.500 εμβολιαστικά κέντρα και αργότερα θα προστεθούν και άλλα»
Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι κατά τη σημερινή ενημέρωση δεν έγινε καμία αναφορά σχετικά με το χρονοδιάγραμμα παραλαβής των εμβολίων στη χώρα.