Τηλεδιάσκεψη με θέμα την πορεία της επιδημίας του κορονοϊού στη χώρα πραγματοποιήθηκε το πρωί τη Παρασκευής στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε σειρά ζητημάτων που έχουν προκύψει τόσο επιχειρησιακά όσο και σε επίπεδο δημόσιου διαλόγου.

«Όλες οι χώρες του κόσμου ανοίγουν και πάλι τα σχολεία τους»

Αρχικά ο Κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο ζήτημα του ανοίγματος των σχολείων. Συγκεκριμένα είπε πως όλες οι χώρες του κόσμου ανοίγουν και πάλι τα σχολεία τους. Αυτή είναι και η ομόφωνη εισήγηση της Επιστημονικής Επιτροπής και με αυτή συντάσσεται και η ελληνική κυβέρνηση».

Επίσης υποστήριξε πως «τα σχολεία, προφανώς, θα ανοίξουν λαμβάνοντας υπόψη όλες τις πρόνοιες που μας εισηγούνται οι ειδικοί έτσι ώστε να μειώσουμε στο ελάχιστο τη διασπορά του ιού. Μία από αυτές τις προβλέψεις είναι και η υποχρεωτική χρήση μάσκας στις τάξεις για όλα τα παιδιά, ξεκινώντας από το νηπιαγωγείο και καταλήγοντας στην τελευταία τάξη του λυκείου», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ειδικότερα σε σχέση με αυτό το ζήτημα, ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε ότι οι μάσκες για εκπαιδευτικούς και μαθητές θα διατεθούν δωρεάν από την πολιτεία, «έτσι ώστε με αυτόν τον τρόπο να ανταποκριθεί στην ελάχιστη υποχρέωσή της να μπορεί να παρέχει στα παιδιά τη μάσκα της οποίας ζητά την υποχρεωτική χρήση στα σχολεία». Ωστόσο σημείωσε πως περαιτέρω ανακοινώσεις αναφορικά με τη διάθεση των μασκών θα γίνουν το επόμενο διάστημα από τους συναρμόδιους υπουργούς, ενώ τόνισε ότι σε αυτή τη διαδικασία θα εμπλακούν «οι Δήμοι και προφανώς θα γίνει με τη συνολική εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας».

Δωρέαν μάσκες για όλους τους μαθητές υπόσχεται τώρα η κυβέρνηση, μετά τις αντιδράσεις

Υπενθυμίζεται ότι η υπουργός Παιδείας προ ημερών, είχε αναφερθεί «στην ατομική ευθύνη», που έχει ο καθένας ώστε να προμηθευτεί την προστατευτική μάσκα, προκαλώντας πλήθος αντιδράσεων για το κόστος που θα έχει αυτό για μια οικογένεια αλλά και για τους εκπαιδευτικούς.

Δωρεάν «για όλους τους Έλληνες πολίτες» το εμβόλιο κατά του κορονοϊού

Σε ό,τι αφορά το πολυαναμενόμενο και πολυσυζητημένο τις τελευταίες ημέρες εμβόλιο κατά της Covid – 19, ο Κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «έχουν γίνει από το Υπουργείο Υγείας οι σχετικές ανακοινώσεις για τα συμβόλαια προαγοράς τα οποία έχει ήδη συνάψει η ελληνική κυβέρνηση με μία εταιρία -είναι πιθανό να ακολουθήσουν και άλλα», ενώ σε αντίθεση με τον υπουργό Υγείας ο οποίος είχε κάνει λόγο για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα λήψης του εμβολίου έως το τέλος του έτους, ο πρωθυπουργός είπε πως «ευελπιστούμε ότι μεσοπρόθεσμα το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο και στη χώρα μας, έτσι ώστε να εμβολιαστεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού πληθυσμού, για να αντιμετωπίσουμε μια και καλή, καταλυτικά, με απόλυτο τρόπο, το ζήτημα της επιδημίας του κορονοϊού».

Τόνισε δε, ότι το εμβόλιο θα διατεθεί δωρεάν σε όλους τους Έλληνες πολίτες αν και όπως είπε «δεν ξέρουμε ακόμα αν θα είναι ένα ή αν θα είναι περισσότερα. Δεν ξέρουμε πότε θα το έχουμε στη διάθεσή μας. Ελπίζουμε συντομότερα και όχι αργότερα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι τη Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δεν είχε απαντήσει ευθέως και επί της ουσίας για το αν οι πολίτες θα πληρώσουν από την τσέπη τους για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού αφήνοντας μόνο ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει βοήθεια. «Η χώρα έχει τους πόρους» είχε δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών προσθέτοντας πως «εάν χρειαστεί το υπουργείο Οικονομικών είναι έτοιμο να συνδράμει σε αυτή την κατεύθυνση».

Πλημμύρες και προβλήματα στη Θάσο μετά από σφοδρή κακοκαιρία

Επιπροσθέτως ο Κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο θα χορηγηθεί κατά προτεραιότητα σε υγειονομικούς υπαλλήλους και ομάδες υψηλού κινδύνου, καθώς αρχικά η Ελλάδα δεν θα λάβει αρκετές δόσεις για την κάλυψη ολόκληρου του πληθυσμού.

«Καταστροφολογική» η κριτική της αντιπολίτευσης για τον Μητσοτάκη

Στη συνέχεια έκανε ειδική μνεία στα κόμματα της αντιπολίτευσης και στη κριτική που ασκείται τόσο στον ίδιο όσο και στη κυβέρνηση για τις επιλογές της όσον αφορά τη δημόσια υγεία. Ο πρωθυπουργός ζήτησε με «ένα ναι ή ένα όχι», τα κόμματα της αντιπολίτευσης να τοποθετηθούν σχετικά με «το αν στηρίζουν ή όχι τις κεντρικές επιλογές της κυβέρνησης».

Μάλιστα έδωσε και παραδείγματα αυτών των επιλογών αυτών όπως «την ανάγκη να ανοίξουν τα σχολεία στην ώρα τους, την υποχρεωτική χρήση μάσκας, καθώς και τα μέτρα αυξημένης προστασίας», τα οποία όπως είπε, «έχουμε πάρει, πάντα σε συνέχεια εισηγήσεων που έχουν γίνει από την Επιστημονική Επιτροπή».

Ειδικότερα όσον αφορά τη κριτική που υφίσταται η κυβέρνηση από την αντιπολίτευση σε σχέση με λάθος χειρισμούς αλλά και με ενδεχόμενη απόκρυψη κρουσμάτων κορονοϊού για να καλυφθούν τα κυβερνητικά λάθη, τη χαρακτήρισε «κυνική, αφοριστική, καταστροφολογική» και «μηδενιστική» υποστηρίζοντας ταυτόχρονα ότι «πολλές φορές τροφοδοτεί και θεωρίες και σενάρια συνωμοσίας τα οποία πρέπει να αποκρούσουμε όλοι με ευθύνη και με τον πιο απόλυτο τρόπο».

Με αφορμή τα όσα ισχυρίστηκε, στη διάρκεια της σύσκεψης ζήτησε να γίνει ενημέρωση και συζήτηση την Τρίτη σε κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Κοινωνικών και Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, με την παρουσία των Υπουργών Υγείας Βασίλη Κικίλια και Παιδείας Νίκης Κεραμέως, προκειμένου να παρατεθούν τα δεδομένα, να αναλυθούν οι αποφάσεις και να κληθούν τα κόμματα να πάρουν «υπεύθυνη θέση».

Από πλευράς κυβέρνησης δε, σημείωσε ότι «είμαστε πάντα έτοιμοι να αναλάβουμε την ευθύνη διορθωτικών κινήσεων, που ενδεχομένως να πρέπει να γίνονται, όταν αντιμετωπίζουμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Όμως οι γενικοί αφορισμοί και η οριζόντια καταστροφολογία θεωρώ ότι δεν είναι εναρμονισμένες με το πνεύμα ενότητας το οποίο πρέπει συνολικά ως χώρα να επιδείξουμε για να βγούμε νικητές και από αυτήν τη μάχη, τη μάχη του περιορισμού της δεύτερης φάσης της εξάπλωσης του κορονοϊού», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.