Η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, Έλενα Σκερπανιά κατέθεσε πρόταση με βάση τις διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα, σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να καταδικαστούν συνολικά 22 από τους 54 κατηγορούμενος, για την υπόθεση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος από τα ταμεία της Siemens.

Σύμφωνα με πληροφορίες του News247.gr, η Ε. Σκεπαρνιά  ζήτησε να παραγραφεί το αδίκημα της δωροδοκίας υπαλλήλου, καθώς με στο νέο Ποινικό Κώδικα, ο υπάλληλος του ΟΤΕ δεν είναι πλέον δημόσιος υπάλληλος. Παράλληλα, έκρινε ότι η δωροδοκία δεν έχει καταστεί ανέγκλητη, γιατί συνιστά αδίκημα στον ιδιωτικό τομέα.

«Η συμπεριφορά των κατηγορουμένων ήταν και πριν αξιόποινη, μέχρι και σήμερα” ανέφερε η εισαγγελέας ενώ άφησε αιχμές κατά του νομοθέτη λόγω της μετατροπής της πράξης της ενεργητικής δωροδοκίας από κακούργημα σε πλημμέλημα. Είπε χαρακτηριστικά: «Αν και είναι ο ισχυρός κρίκος της αλυσίδας διαφθοράς, όπως των μεγάλων πολυεθνικών εταιριών για να εκμαυλίζουν υπαλλήλους, η πράξη έγινε πλημμεληματική». Η εισαγγελέας υποστήριξε πως η πράξη της δωροδοκίας στον ιδιωτικό τομέα έχει υποπέσει σε παραγραφή λόγω παύσης ποινικής δίωξης, με αποτέλεσμα να ζητήσει την απαλλαγή όλων των κατηγορούμενων υπαλλήλων του ΟΤΕ και στελεχών της Siemens, Ελλήνων και Γερμανών.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, , κατά την εισαγγελική εισήγηση θα πρέπει να καταδικαστούν 22 κατηγορούμενοι για το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος κατ’ επάγγελμα. Μεταξύ αυτών οι Μιχάλης Χριστοφοράκος, χρήστος Καραβέλλας, Πρόδρομος Μαυρίδης, Αλέξανδρος Αθανασιάδης, Γιώργος Σκαρπέλης και τα τραπεζικά στελέχη Φάνης Λυγινός και Ζαν Κλωντ Οσβαλντ.

Σχετικά με τις δηλώσεις του Θεόδωρου Τσουκάτου,αναφέρθηκε πως δεν αποδείχθηκε ότι τέλεσε το αδίκημα της συνέργειας σε δωροδοκία υπαλλήλων του ΟΤΕ. Κατά την κρίση της εισαγγελέως, η πράξη έχει παραγραφεί αφού «η τελική κατάληξη των χρημάτων ήταν ή ο ίδιος ή άλλο τρίτο πρόσωπο» καθώς δεν αποδείχθηκε ότι τα χρήματα κατέληξαν είτε σε υπαλλήλους του ΟΤΕ ή στα ταμεία του κόμματος, όπως ο ίδιος ο Θ. Τσουκάτος υποστηρίζει.