
Το δικαστήριο της Λουιζιάνα καταδίκασε την Παρασκευή 4 Απριλίου, τον αμερικανικό όμιλο και κολοσσό πετρελαίου Chevron σε καταβολή αποζημιώσεων συνολικού ύψους 745 εκατ. δολαρίων για ρύπανση υδάτων κοντά στη Νέα Ορλεάνη, ενώ σήμερα 7 Απριλίου ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) της Ελλάδας, Σταύρος Παπασταύρου, υπέγραψε Υπουργική Απόφαση για την αποδοχή της εκδήλωσης ενδιαφέροντος από την εταιρεία για παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε θαλάσσιες περιοχές νότια της Κρήτης. Η Νέα Αριστερά ανακοίνωσε πως θα καταθέσει αύριο 8 Απριλίου πρόταση νόμου για «την πλήρη απαγόρευση έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε χερσαίες και θαλάσσιες περιοχές της Ελλάδας».
Συγκεκριμένα, αμερικανικό δικαστήριο καταδίκασε τον πετρελαϊκό κολοσσό Chevron και επέβαλε την καταβολή 745 εκατομμύρια δολαρίων για τη ρύπανση ελώδους περιοχής κοντά στη Νέα Ορλεάνη και τη μη αποκατάσταση της πληγείσας περιοχής. Η ποινή απαγγέλθηκε από σώμα ενόρκων την Παρασκευή 4 Απριλίου, έπειτα από δίκη στο Πουάντ α λα Ας, στην κοινότητα Πλακεμίν, περιοχή με έλη νοτιοανατολικά της μητρόπολης της Λουιζιάνας.
Οι αρχές του Πλακεμίν μήνυσαν τη Chevron μετά την εξαγορά ενός άλλου πετρελαϊκού κολοσσού, της Texaco, το 2001. Κατηγόρησαν την Texaco ότι παραβίασε νόμο για την προστασία του περιβάλλοντος που θεσπίστηκε το 1978 στη Λουιζιάνα. Ο νόμος περιείχε την σημείωση ότι «οι χώροι έρευνας και παραγωγής πρέπει να καθαρίζονται, να αποτοξινώνονται και να αποκαθίστανται με άλλο τρόπο όσο το δυνατόν πλησιέστερα στην αρχική τους κατάσταση μετά τον τερματισμό των εργασιών στο μέγιστο δυνατό βαθμό». Η αγωγή ξεκαθαρίζει ότι η Chevron και η Texaco δεν εκπλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους.
Σημειώνεται, ακόμα, ότι οι τοπικές αρχές κατηγόρησαν τον όμιλο πως επιδείνωσε τις επιπτώσεις των παλιρροιών υποβαθμίζοντας τους βάλτους που θα μπορούσαν να προστατεύσουν από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Οι ένορκοι τελικά επιδίκασαν πρόστιμο 575 εκατομμύρια δολάρια για την απώλεια μέρους της γης του, που τώρα βρίσκεται μόνιμα κάτω από το νερό, 161 εκατομμύρια δολάρια για τη ρύπανση και 9 εκατομμύρια δολάρια για την εγκατάλειψη του εξοπλισμού.
Σύμφωνα με το Barrons, ο επικεφαλής δικηγόρος της Chevron στη δίκη Μάικ Φίλιπς δήλωσε την Κυριακή ότι η εταιρεία «θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης αυτής για να αντιμετωπίσει τα πολυάριθμα νομικά σφάλματα που οδήγησαν σε αυτό το άδικο αποτέλεσμα».
«Πράσινο φως» από το ΥΠΕΝ στην εκδήλωση ενδιαφέροντος της Chevron για εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων
Σήμερα 7 Απριλίου, λίγες μέρες μετά την επιβολή του τεράστιου προστίμου στον αμερικάνικο κολοσσό, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), με υπουργό τον Σταύρο Παπασταύρου, υπέγραψε Υπουργική Απόφαση αποδοχής της εκδήλωσης ενδιαφέροντος που υπέβαλε η αμερικανική εταιρεία Chevron για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε θαλάσσιες περιοχές νότια της Κρήτης («Νότια της Κρήτης 1» και «Νότια της Κρήτης 2»).
Μάλιστα, αναμένεται να ψηφιστούν στο άμεσο μέλλον νέες Υπουργικές Αποφάσεις, οι οποίες θα καθορίσουν τις ακριβείς συντεταγμένες και την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού. «Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη υλοποιεί με συνέπεια τις δεσμεύσεις της για μία Ελλάδα ενεργειακά ασφαλή, επενδυτικά ελκυστική και γεωστρατηγικά ισχυρή» ισχυρίζεται στην ανακοίνωση του το ΥΠΕΝ.
Επίσης, η απόφαση εκδόθηκε μετά από τις σχετικές θετικές εισηγήσεις της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ).
Νέα Αριστερά: «Με το λόμπι του ορυκτών καυσίμων ή με το δικαίωμα των επόμενων γενιών σε έναν βιώσιμο πλανήτη;»
«Η κλιματική κρίση δεν περιμένει. Ούτε εμείς» τονίζει αρχικά σε ανάρτησή του ο Αλέξης Χαρίτσης, επικεφαλής της Νέας Αριστεράς. «Οι γεωπολιτικές ανακατατάξεις, οι αποφάσεις για τον επανεξοπλισμό της Ευρώπης και η διολίσθηση προς μια πολεμική οικονομία, υπονομεύουν το κοινό μας μέλλον, διαρρηγνύουν την κοινωνική συνοχή και θέτουν στο περιθώριο την ανάγκη για μια πραγματική πράσινη μετάβαση» προσθέτει στη συνέχεια.
Σημειώνει, επίσης, ότι «την ώρα που οι ΗΠΑ του Τραμπ πιέζουν για περισσότερα ορυκτά καύσιμα και στην Ευρώπη ακροδεξιοί ηγέτες επιχειρούν να συσπειρώσουν δυνάμεις ενάντια στις πολιτικές για το κλίμα, η ελληνική κυβέρνηση διαλέγει στρατόπεδο. Προσκαλεί τη Chevron – σύμβολο του παλιού, ρυπογόνου μοντέλου – για εξορύξεις υδρογονανθράκων νότια της Πελοποννήσου και της Κρήτης».
Υπενθυμίζει ότι «σε μια χώρα που ήδη βιώνει τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής κρίσης – από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία, τη λειψυδρία και τις καταστροφές στην αγροτική παραγωγή μέχρι τα χιλιάδες καμένα στρέμματα δάσους– δεν υπάρχει χώρος για καθυστερήσεις, ούτε για προσχήματα». «Η Νέα Αριστερά καταθέτει αύριο πρόταση νόμου για την πλήρη απαγόρευση έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε χερσαίες και θαλάσσιες περιοχές της Ελλάδας» ενημερώνει σχετικά με την πρωτοβουλία του κόμματος.
«Καλούμε κάθε προοδευτική πολιτική δύναμη να πάρει θέση» αναφέρει και καταλήγει διατυπώνοντας το ερώτημα «με το λόμπι του ορυκτών καυσίμων ή με το δικαίωμα των επόμενων γενιών σε έναν βιώσιμο πλανήτη;»
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.