Και τα δυο έχουν να κάνουν με την υποχρέωση της χώρας να ενσωματώσει στο εθνικό δίκαιο ευρωπαϊκές Οδηγίες και συγκεκριμένα την 2019/713 για την καταπολέμηση της απάτης και της πλαστογραφίας μέσων πληρωμής καθώς και τις Οδηγίες 2019/770 και 2019/771 σχετικά με τις συμβάσεις για την προμήθεια ψηφιακού περιεχομένου και ψηφιακών υπηρεσιών, καθώς και τις πωλήσεις αγαθών.

Ω, του θαύματος η Οδηγία 2019/1937 που αναφέρεται στους προστατευόμενους μάρτυρες και προβλέπει την προστασία προσώπων που αποκαλύπτουν παραβάσεις του εθνικού και ενωσιακού δικαίου, για μια ακόμα φορά εξαφανίστηκε από το Μαξίμου.

Ήταν 10 Μαρτίου 2022 όταν ο Κώστας Τσιάρας παρουσίασε στην τότε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου το σχέδιο νόμου για τους προστατευόμενους μάρτυρες για να δεχθεί επίθεση από την ακροδεξιά της κυβέρνησης, δηλαδή, Βορίδη, Γεωργιάδη και Πλεύρη.

Τι κι αν ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι νομοσχέδιο αποτελεί υποχρέωση της χώρας και ότι δέχεται πιέσεις για να ενταχθεί στο εθνικό δίκαιο από τη Διεθνή Διαφάνεια. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι ακροδεξιοί υπουργοί του το έβαλαν στον πάτο του συρταριού φοβούμενοι το ρεζίλι και την κατάρρευση του επιχειρήματος περί «σκευωρίας Novartis». Και η «γαργάρα» συνεχίζεται παρά τον κίνδυνο να υποστεί κυρώσεις η χώρα εκτός από τον διεθνή διασυρμό.

Επισημαίνεται ότι ο Κώστας Τσιάρας στις 31 Μαρτίου βρεθεί ενώπιον της Επιτροπής LIBE (Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίουνα για να δώσει απαντήσεις για τις διώξεις της Ελένης Τουλουπάκη και των δημοσιογράφων Κώστα Βαξεβάνη και Γιάννας Παπαδάκου με πρόσχημα το σκάνδαλο Novartis.