Δυνάμεις του στρατού,της Αστυνομίας, αλλά και οι Υπουργοί Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος και Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης βρέθηκαν εκτάκτως την Παρασκευή 20 Αυγούστου στις Καστανιές όπου κι «επιθεώρησαν» με έναν χυδαίο τρόπο τον φράχτη στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Σε μια προσπάθεια κυρίως επικοινωνιακής φύσης με σκοπό οι δύο υπουργοί να περάσουν το μήνυμα ότι όλα είναι έτοιμα για την εφαρμογή της ακραίας αντιπροσφυγικής πολιτικής εναντίον των Αφγανών προσφύγων που θέλουν να σώσουν τη ζωή τους από τους Ταλιμπάν, κατευθύνθηκαν ως τον φράχτη και θέλησαν να τεστάρουν τις αντοχές του,  για να «τσεκάρουν» αν παραμένει «ακλόνητος».

 Οι δυο υπουργοί, εκτός από τον φράκτη και το φυλάκιο στις Καστανιές, επισκέφτηκαν και το συντονιστικό κέντρο συνοριακής φύλαξης. Για να αποδείξουν την ετοιμότητα, οι δυο υπουργοί εμφανίζονται μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες τη μια να χτυπούν με το χέρι τα εσωτερικά χωρίσματα του φυλακίου και την άλλη να πιάνουν με τα χέρια και να ταρακουνούν τα καγκελόφραχτα τμήματα του φράχτη του έργου ή να αναζητούν τον μάγειρα του φυλακίου.

Στις δηλώσεις στην αίθουσα της 12ης Μεραρχίας ο Νίκος Παναγιωτόπουλος διαπίστωσε την εύρυθμη και αναβαθμισμένη, όπως είπε, λειτουργία της φύλαξης των συνόρων μέσω της αγαστής συνεργασίας ενόπλων δυνάμεων και αστυνομίας. Με τη σειρά του ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σημείωσε πως μετά την Αφγανική κρίση δημιουργήθηκαν νέα δεδομένα στη γεωπολιτική σφαίρα και δημιουργία πιθανώς νέων ροών συνεπώς η Ελλάδα ως χώρα δεν μπορεί να μείνει απαθής απέναντι στις εξελίξεις.

Αξιοσημείωτη ήταν η άρνηση των υπουργών να δεχτούν ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους. Ο τέως υπουργός ΠΡΟ.ΠΟ. Νίκος Τόσκας σημειώνει μεταξύ άλλων στο twitter πως από την επίσκεψη των δυο υπουργών προέκυψαν δυο τραγικά λάθη: το προσφυγικό μετατρέπεται σε ελληνοτουρκικό ζήτημα αντί για ευρωπαϊκό και η ασφάλεια γίνεται άμυνα, με κίνδυνο κλιμάκωσης. .

Το επικοινωνιακό σόου των δυο υπουργών όπως ήταν λογικό ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, ακόμα δεν καταφέρνει και από εκείνους που επιμένουν στο δόγμα αποτροπής προσφύγων που επιχειρεί να εφαρμόσει η ίδια. Χαρακτηριστικές είναι και οι πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου των συνοροφυλάκων Εβρου, Χρυσοβαλάντη Γιαλαμά, στο Gr Times: «Οι ροές αυξήθηκαν πολύ το τελευταίο διάστημα και κυρίως τον τελευταίο μήνα. Είναι χαρακτηριστικό πως μέσα σε μία ημέρα εντοπίζουμε μέχρι και 15 περιπτώσεις διακίνησης. Η γείτονα χώρα δεν έχει σταματήσει να εργαλειοποιεί τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, απλώς το κάνει σε επίπεδο ομάδων ατόμων και όχι σε μαζικό, όπως το 2015».