Την άποψη ότι τα κρίσιμα ερωτήματα που αφορούν στη συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών ανήκουν στον «δημόσιο διάλογο» και όχι στα «ερευνητική διαδικασία που έχει ο ανακριτής μπροστά του» εξέφρασε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης σε ενημερωτική εκπομπή του Ant1. Όπως είπε ο ανακριτής αποφάσισε να διευρύνει την έρευνά του και σε αυτά, όπως «την επίμονη κριτική ότι υπήρχε ένα φορτίο εύφλεκτο το οποίο μεταφερόταν, το δεύτερο είναι ότι υπήρχαν κάποια βίντεο τα οποία αποκάλυπταν πράγματα, και το τρίτο είναι ότι ανάμεσα στην έκθεση του πραγματογνώμονα που όρισε ο ανακριτής, και την έκθεση του τεχνικού συμβούλου που όρισαν οι συγγενείς υπάρχει διάσταση. Έπρεπε λοιπόν ο ανακριτής να διευρύνει την έρευνά του ώστε αυτά τα σημεία να μη μείνουν αναπάντητα».

Ερωτηθείς για το αν έχουν δοθεί εν τέλει απαντήσεις, ο κ. Φλωρίδης απάντησε «όχι. Για τα μεν ζητήματα των εύφλεκτων υλών έχουν σταλεί σε εργαστήριο του εξωτερικού για να μπορέσουμε να έχουμε απόλυτη διασφάλιση ότι ό,τι πει αυτός ο έλεγχος δεν επιδέχεται αμφισβήτησης, τα βίντεο πιθανότατα σε εργαστήρια της Αγγλίας όπου κι εκεί αδιαμφισβήτητα θα προκύψει ένα αποτέλεσμα, και το τρίτο είναι πιθανός ο ορισμός του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου».

Για το ζήτημα του μπαζώματος, ο υπουργός Δικαιοσύνης να ανέφερε ότι «άλλο τι θέτει ο δημόσιος διάλογος και άλλο το τι έχει ο ανακριτής μπροστά του», ενώ αφού οι δημοσιογράφοι θύμισαν ότι «δεν ήταν ο δημόσιος διάλογος αλλά οι εμπειρογνώμονες που ορίστηκαν από τις οικογένειες και εντόπισαν ξυλόλιο ένα μήνα μετά το δυστύχημα», απάντησε: «Αυτά λοιπόν επειδή δεν τα ξέρουμε εμείς καλά, ο ανακριτής αποφάσισε να τα διερεύνησει έχοντας μπροστά του τα δικά του στοιχεία της έρευνας».

Σχετικά με το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής, το οποίο έχει απαλλάξει τα πολιτικά πρόσωπα την ίδια ώρα που μένουν να διερευνηθούν οι ευθύνες του από τον ανακριτή, αλλά και σχετικά με το ζήτημα της βουλευτικής ασυλίας, ο Γιώργος Φλωρίδης είπε: «Έχει υπάρξει μία σύγχυση απίστευτη. Ας πούμε ανοίγει η συζήτηση “γιατί δεν παραιτούνται από την βουλευτική ασυλία οι πολιτικοί”. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ανοησία από αυτή. Η παραίτηση Σπίρτζη από την ασυλία του είναι άλλη απάτη, άλλο θέατρο…», και συνέχισε:

«Το 2019 στην αναθεώρηση του Συντάγματος που έγινε από τη Νέα Δημοκρατία, απαλείφθηκε από το Σύνταγμα, από το σχετικό άρθρο 86, όλη εκείνη η περίφημη σύντομη παραγραφή για τα αδικήματα τα οποία διαπράττουν υπουργοί. (…). Εδώ γίνεται το μπέρδεμα, που λένε την ανοησία της συγκάλυψης. Από την ώρα που απαλείφθηκε για τους υπουργούς η σύντομη προθεσμία παραγραφής, που ήταν και το μεγάλο αγκάθι του κόσμου, σήμερα και για την υπόθεση που συζητάμε οι τυχόν ποινικές ευθύνες των υπουργών, επειδή πρόκειται για κακούργημα, παραγράφονται 20 χρόνια μετά. Μπορούμε να το βάλουμε καλά στο μυαλό μας αυτό; Αυτοί που λένε ότι η πλειοψηφία της ΝΔ οδηγεί το θέμα σε συγκάλυψη, υποθέτουν ότι η ΝΔ να κυβερνά 20 χρόνια, και άρα θα παραγραφεί σε 20 χρόνια. Το πιστεύει κανένας αυτό; Αν στο όριο της 20ετιας προκύψουν στοιχεία τα οποία ενοχοποιούν υπουργούς, η Βουλή υπό την οποιαδήποτε πλειοψηφία της, μπορεί αν ασκήσει δίωξη. Για να ξεκαθαρίσει αυτή η σπέκουλα ότι επιχειρείται συγκάλυψη. Τα πολιτικά πρόσωπα μπορούν να πάνε στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο», είπε.

Επανερχόμενος στον κ. Σπίρτζη είπε: «Εν γνώσει του μετήλθε μία απάτη. Λέει “εγώ θέτω τον εαυτό μου στη διάθεση της Δικαιοσύνης κατ’ εφαρμογή της παραγράφου 5 του άρθρου 81 του Συντάγματος ώστε να συγκροτηθεί ειδικό σώμα δικαστών για να ελέγξει αν έχω κάνει κάτι”. Πού είναι η απάτη; Η διάταξη αυτή προβλέπει ότι πριν προχωρήσει σε αυτή την πράξη ο πολιτικός, προηγουμένως πρέπει να έχει ασκηθεί ποινική δίωξη από την Βουλή και για κάποιο λόγο αυτή η δίωξη να έχει σταματήσει. Αν ασκηθεί από εδώ και πέρα ποινική δίωξη θα ακολουθηθεί η κανονική, όχι αυτή που λέει ο κ. Σπίρτζης. Εδώ στον κ. Σπίρτζη δεν έχει γίνει κάποια δίωξη».

Ερωτηθείς για το αν θα ήταν στη θέση του κ. Καραμανλή αν θα έκανε τους ίδιους χειρισμούς και αν θα ήταν παρόν στη Βουλή κατά τη συζήτηση για τα Τέμπη απάντησε: «Ο κ. Καραμανλής κλήθηκε στην Εξεταστική Επιτροπή και κατέθεσε ώρες ατελείωτες ως όφειλε, δεχόμενος την ανακριτική διαδικασία από τους βουλευτές όλων των κομμάτων. Στη Βουλή συζητήθηκε το πόρισμα της Νέας Δημοκρατίας. Η Ολομέλεια δεν είχε ανακριτική διαδικασία, αυτή τελείωσε στην Εξεταστική όπου κατέθεσε επί ώρες, συμφωνούμε δε συμφωνούμε με όσα είπε, άλλο αυτό».

Οι δημοσιογράφοι επέμειναν για το τι θα έκανε ο ίδιος, ενώ του θύμισαν τις δηλώσεις του γαλάζιου βουλευτή κ. Σταμάτη ο οποίος είχε αναφέρει σε τηλεοπτική συνέντευξη ότι αν του συνέβαινε το ίδιο και ήταν στη θέση του κ. Καραμανλή «θα είχε αυτοκτονήσει», και τη δήλωση του κ. Κτιστάκη ότι «θα παραιτούταν από την ασυλία». Ο κ. Φλωρίδης είπε: «Τους σέβομαι όλους, εγώ δεν είμαι και βουλευτής», ενώ είπε ότι ο κ. Σπίρτζης δεν είναι βουλευτής άρα «γιατί να παραιτηθεί από την ασυλία». «Ο Καραμανλής αν παραιτηθεί από τη βουλευτική του ασυλία δεν οδηγεί πουθενά. Η κριτική που γίνεται στον κ. Καραμανλή είναι ίσως ότι δεν θα έπρεπε να είναι υποψήφιος βουλευτής. Τώρα μιλάτε με έναν άνθρωπο που όταν διαφώνησε με το κόμμα του παρέδωσε την έδρα του. Αν μιλάμε στο επίπεδο των πολιτικών ευθυνών, σας έχω απαντήσει. Εγώ ναι, δεν θα έβαζα υποψηφιότητα. Αλλά δεν υπάρχουν πολλοί που έχουν παραδώσει την έδρα τους, εγώ δεν είμαι κυρίαρχη άποψη», είπε.