Το ρατσιστικό μένος και οι εκτός τόπου και χρόνου απαντήσεις του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, για το θέμα της σύνταξης των μεταναστών εργαζόμενων, τουλάχιστον έδωσαν παραπάνω δημοσιότητα στο ζήτημα της διάκρισης με φυλετικά χαρακτηριστικά κατά τη χορήγηση της εθνικής σύνταξης.

του Θάνου Καμήλαλη

Ας πούμε πρώτα τι ισχύει αυτήν τι στιγμή: Σύμφωνα με το Ασφαλιστικό του 2016, τον περίφημο «νόμο Κατρούγκαλου», η εθνική σύνταξη χορηγείται μετά τα 15 έτη ασφάλισης (στα 345,6 ευρώ) και μετά τα 20 έτη ανεβαίνει στα 384 ευρώ.  Αυτό όμως συμβαίνει μόνο για τους Έλληνες εργαζόμενους, γιατί υπάρχει και το επιπλέον κριτήριο της ανάγκης να έχουν συμπληρωθεί 40 έτη νόμιμης διαμονής στην Ελλάδα, το οποίο εύλογα αφορά ομογενείς και μετανάστες εργαζόμενους. Σε αυτήν την περίπτωση, το ποσό της εθνικής σύνταξης μειώνεται «κατά 1/40 για κάθε χρόνο που υπολείπεται των 40 ετών διαμονής στην Ελλάδα, μεταξύ του 15ου έτους της ηλικίας και του έτους κατά το οποίο συμπληρώνουν το προβλεπόμενο όριο ηλικίας καταβολής της σύνταξης».

Πολύ σωστά, το ΚΚΕ κατέθεσε σχετική επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή, ρωτώντας τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, αν η η κυβέρνηση της ΝΔ προτίθεται να διορθώσει αυτήν τη κατάφωρη αδικία. Μάλιστα, η ερώτηση συνοδεύτηκε από συγκεκριμένα και χρήσιμα παραδείγματα:

Αντί να απαντήσει όμως συγκεκριμένα επί του ζητήματος, ο υπουργός Εργασίας επιδόθηκε σε ένα ρατσιστικό και προπαγανδιστικό όνειδος. Υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι το ΚΚΕ λέει:

«όλου του κόσμου οι κατατρεγμένοι, από το Πακιστάν, το Μπαγκλαντες, Μαρόκο, Αλγερία κλπ, ελάτε στην Ελλάδα. Και σε αυτήν την Ελλάδα, οι Έλληνες φορολογούμενοι, οι Ελληνες πολίτες, μέσα από τον κόπο τους και τον ιδρώτα τους θα σας δίνουν σύνταξη», προσθέτοντας ότι «ο κ. Κατσώτης λέει, Έλληνα φορολογούμενε, πλήρωνε όποιον πρόσφυγα και μετανάστη έρθει στην Ελλάδα. Μοιράστε λεφτά. Και μάλιστα καλεί στην απεργία, ο αδιόρθωτος, να απεργήσουμε εναντίον των Ελλήνων εργαζομένων και ασφαλισμένων, να τους πάρουμε τη σύνταξη, να την ισοπεδώσουμε, να πάει 80% κάτω η σύνταξη. Ποιος θα δώσει τα λεφτά, θα τα δώσει το ΚΚΕ ή εσείς από την τσέπη σας;»

Φυσικά, κανένα σημείο από το ντελίριο του Βρούτση δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Μπορεί να το έχουμε ξεχάσει, αλλά η σύνταξη είναι στον πυρήνα της κάτι πολύ απλό: Εργάζεσαι, πληρώνεις, μέσω των εισφορών, στη συνέχεια παίρνεις πίσω τα χρήματα με τη μορφή της σύνταξης. Ο μετανάστης ασφαλισμένος πληρώνει κανονικά φόρους και εισφορές στο ελληνικό κράτος. Συνεισφέρει δηλαδή στο ασφαλιστικό σύστημα και εν γένει στην οικονομία το ίδιο ακριβώς με τον «γνήσιο» Έλληνα. Αλλά, με τη σημερινή κατάσταση, είναι πολύ πιθανό να μην έχει το ίδιο δικαίωμα στην ελάχιστη σύνταξη, λόγω της καταγωγής του.

Μάλιστα, ενώ ο Βρούτσης υποστηρίζει ξεδιάντροπα ότι «ο μετανάστης κλέβει τη σύνταξη του Έλληνα», με το ισχύον καθεστώς συμβαίνει το αντίθετο. Γιατί, όπως παρουσιάζει και στα παραδείγματα το ΚΚΕ, ένας μετανάστης μπορεί να δουλεύει περισσότερα χρόνια, να έχει καταβάλλει μεγαλύτερες εισφορές, αλλά μόνο λόγω της καταγωγής του να μην έχει τα ίδια δικαιώματα με τον «Έλληνα». Σε εισαγωγικά το τελευταίο, γιατί μιλάμε για ανθρώπους που ζουν στην Ελλάδα επί δεκαετίες, «που έχτισαν όλες τις υποδομές της χώρας, τους Ολυμπιακούς Αγώνες, το αεροδρόμιο, που σακατεύτηκαν στα έργα και στις οικοδομές, αλλά και σε άλλους τομείς της οικονομίας, πολλοί από αυτούς με εργασία από το 1992, να τους χορηγείται τελικά εθνική σύνταξη -ψίχουλα», όπως σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης.

Ανάλογο αίτημα διατυπώνουν και οι ομογενείς, οι Βορειοηπειρώτες είχαν κινητοποίηση την Πέμπτη, καθώς σε αυτούς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε υποσχεθεί κατάργηση της διάκρισης. Ο υπουργός Εργασίας, λίγο αργότερα ανέφερε ότι «θα δούμε το κομμάτι των ομοεθνών μας» προδιαθέτοντας για κάποιου είδους μονομερή ρύθμιση του προβλήματος.

Φυσικά η αντίδραση του Βρούτση δεν προκαλεί κάποια εντύπωση, η Νέα Δημοκρατία εξάλλου τάσσεται μονίμως υπέρ του «δικαίου του αίματος», ή το «δίκαιο του χρήματος», όταν ο ξένος έχει λεφτά. Πρόκειται π.χ. για το ίδιο κόμμα που πολέμησε τους νόμους για την ιθαγένεια στα παιδιά των μεταναστών, ή που, πριν μερικές εβδομάδες, σύμφωνα με την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, άλλαξε προς το χειρότερο τις προϋποθέσεις για κοινωνικά επιδόματα σε μετανάστες που διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα, ανεβάζοντας το όριο από τα 5 έτη διαμονής στα 12. Όλα αυτά μάλιστα συμβαίνουν την ώρα που χιλιάδες μετανάστες εργάτες είναι σε ακόμα χειρότερη κατάσταση, δουλεύοντας σε άθλιες συνθήκες σε Μανωλάδες και μένοντας σε πρόχειρους καταυλισμούς. πριν λίγες εβδομάδες, ένας από αυτούς βρέθηκε απαγχονισμένος. Μην το πείτε στον υπουργό και στη ΝΔ και σοκαριστούν, αλλά κι αυτοί συνεισφέρουν στην εθνική οικονομία. Είναι δυστυχώς καλύτερα για τα κόμματα εξουσίας να κάνουν ότι δεν τους βλέπουν και ότι δεν ξέρουν.

Όσον αφορά τέλος τον πόνο του Βρούτση για τον «Έλληνα εργαζόμενο» το ξέρουμε, το βλέπουμε. Το είδαμε πολύ καλά στην προηγούμενη θητεία του επί κυβέρνησης Σαμαρά, το είδαμε με την τροπολογία στα κρυφά, πέντε λεπτά πριν το τέλος της τριήμερης συζήτησης για το πανεπιστημιακό άσυλο, το καλοκαίρι, το βλέπουμε με την ανακύκλωση της ανεργίας μέσα από την υπόθεση των πτυχιούχων του προγράμματος του ΟΑΕΔ για 5.500 ανέργους κλπ κλπ. Αλλά έτσι είναι συχνά η επίκληση στη φυλή, τελευταίο καταφύγιο.

Το μόνο θετικό που μπορεί να βγει είναι ότι με την αντίδραση, τη διαστρέβλωση και την αμετροέπειά του, ο Υπουργός έδωσε δημοσιότητα στο ζήτημα. Αν και ο ίδιος θα παραμείνει απαράδεκτος, το ιδανικό θα ήταν να υποχρεωθεί να αλλάξει την απαράδεκτη διάκριση.