Επισημαίνοντας ότι τα προβλήματα της Ινδίας με την Κίνα προηγούνται της συνεχιζόμενης σύγκρουσης στην Ευρώπη, ο υπουργός Εξωτερικών Σ. Τζαϊσάνκαρ δήλωσε την Παρασκευή ότι οι προσπάθειες να δημιουργηθούν συσχετισμοί μεταξύ των δύο καταστάσεων είναι άστοχες. Υπερασπίστηκε επίσης τη θέση του Ινδίας σχετικά με την επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, όπως μεταδίδει η «The Indian Express».

Επιμένοντας ότι η θέση της Ινδίας για την Ουκρανία έχει «παρερμηνευτεί», ο Τζαϊσάνκαρ έδωσε ως παράδειγμα τη δήλωση της Ινδίας που καταδίκαζε τις δολοφονίες στην ουκρανική πόλη Μπούτσα. Η Ινδία είχε «καταδικάσει απερίφραστα» τις δολοφονίες και υποστήριξε επίσης εκκλήσεις για «ανεξάρτητη έρευνα» για το περιστατικό μετά την παγκόσμια οργή.

Υπογραμμίζοντας ότι «ο κόσμος δεν μπορεί να είναι τόσο ευρωκεντρικός όσο ήταν στο παρελθόν», ο ΥΠΕΞ της Ινδίας είπε ότι εξετάζοντας την Ευρώπη συνολικά παρατηρεί κανείς ότι μένει σιωπηλή σε πολλά πράγματα, γεγονός που θα νομιμοποιούσε κάποιον μη Ευρωπαίο να αμφισβητήσει την εμπιστοσύνη του σ’ αυτή.

Σχετικά με το ότι η Ινδία λειτουργεί ως πιθανός αγωγός πώλησης ρωσικού πετρελαίου σε άλλες χώρες, είπε, «Υπάρχει τεράστια έλλειψη πετρελαίου, υπάρχει φυσική έλλειψη πετρελαίου, η πρόσβαση στο πετρέλαιο είναι δύσκολη. Μια χώρα όπως η Ινδία θα ήταν τρελή να πάρει πετρέλαιο από κάποιον και να το πουλήσει σε κάποιον άλλο. Αυτό είναι ανοησία.” Απέρριψε επίσης αναφορές ότι η Ινδία επέτρεπε τη «μεταφόρτωση πετρελαίου».

Σχετικά με το αν η Ινδία λειτουργεί ως πιθανός αγωγός πώλησης ρωσικού πετρελαίου σε άλλες χώρες, είπε ότι «Υπάρχει τεράστια έλλειψη πετρελαίου, υπάρχει φυσική έλλειψη πετρελαίου, η πρόσβαση στο πετρέλαιο είναι δύσκολη. Μια χώρα όπως η Ινδία θα ήταν τρελή να πάρει πετρέλαιο από κάποιον και να το πουλήσει σε κάποιον άλλο. Αυτό είναι ανοησία». Απέρριψε επίσης αναφορές ότι η Ινδία επέτρεπε τη «μεταφόρτωση πετρελαίου».