Αφού οι παριστάμενοι στη γερμανική Βουλή χειροκρότησαν όρθιοι τον Ζελένσκι, όταν ξεκίνησε η βιντεοσύνδεση, στη συνέχεια εκείνος χαρακτήρισε «ανεπαρκείς τις κυρώσεις» που έχουν ανακοινωθεί ως τώρα «για να σταματήσει ο πόλεμος», σημείωσε πως «ιδιωτικές επιχειρήσεις συνεχίζουν να κάνουν δουλειές με τη Ρωσία» και τόνισε, απευθυνόμενος στους Γερμανούς, πως «ενεργείτε κυρίως οικονομικά».

«Κάθε χρόνο οι πολιτικοί επαναλαμβάνουν «Ποτέ ξανά». Και τώρα βλέπουμε ότι αυτές οι λέξεις απλά δεν σημαίνουν τίποτα. Ένας λαός καταστρέφεται στην Ευρώπη. Χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν τις πρώτες τρεις εβδομάδες του πολέμου» συνέχισε, απευθυνόμενος στους Γερμανούς βουλευτές.

Ο Ζελένσκι είπε ακόμα πως πάνω από 100 παιδιά έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία, μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, προσθέτοντας πως η Ρωσία χτίζει νέο «τείχος» απέναντι στην ελευθερία, καλώντας τη Δύση «να το γκρεμίσει». Μάλιστα, απευθυνόμενος στον καγκελάριο Σολτς, είπε: «Ένας πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Ρόναλντ Ρίγκαν, είπε κάποτε: «Κύριε Γκορμπατσόφ, γκρεμίστε αυτό το τείχος, καταστρέψτε αυτό το τείχος». Απευθύνομαι σε εσάς, αγαπητέ καγκελάριε Σολτς, καταστρέψτε αυτό το τείχος. Δώστε στη Γερμανία την ηγεσία που της αξίζει. Για να είναι περήφανοι για εσάς οι απόγονοί σας. Υποστηρίξτε την ειρήνη, υποστηρίξτε την Ουκρανία. Σταματήστε αυτόν τον πόλεμο».

«Μετά τα 8 χρόνια του πολέμου στο Ντονμπάς η Ρωσία βομβαρδίζει τα κτίριά μας. Ό,τι όμορφο έχουμε, σχολεία και πάρκα. Έχουμε ελλείψεις σε νερό και βασικά τρόφιμα. Μερικά από τα αιτήματά μας, έχουν καθυστερήσει να υλοποιηθούν. Δεν μπορείτε να σταματήσετε να μας υποστηρίζετε για κάθε νέα βόμβα που πέφτει στην Ουκρανία» είπε ο Ουκρανός πρόεδρος και συνέχισε: «Σας λέγαμε ότι γίνονταν κάποιες προετοιμασίες για πόλεμο μεγάλης κλίμακας».

«Ρωτάμε τι πρέπει να κάνει η Ουκρανία για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Δεν μας απάντησαν ποτέ. Σε αυτό το σημείο μας είπαν ότι δεν είναι δυνατό να γίνει» είπε ο Ζελένσκι για την περίπτωση ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.