Όπως αναφέρεται σε έκθεση του ΣΕΥΥΠ που προσπαθούσε να διαλευκάνει την υπόθεση με τα αδιάθετα αντιγριπικά εμβόλια, βρέθηκαν να φυλάσσονται σε εγκαταστάσεις του ΙΦΕΤ αντιικά φάρμακα, για τα οποία η ζημία στα δημόσια ταμεία από την αγορά τους την περίοδο 2006-2011, ξεπερνά τα 12 εκατ. ευρώ.
Τα νέα στοιχεία προέκυψαν στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης που διενέργησε η Εισαγγελία Διαφθοράς από την Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ευγενία Μαρούδα, μετά από καταγγελία του ΕΟΦ προς το υπουργείο Υγείας τον Ιανουάριο 2017. Η Εισαγγελέας έδωσε εντολή στο ΣΕΥΥΠ να ελεγχθεί η καταγγελία. Στη σχετική έκθεση του ΣΕΥΥΠ που παραδόθηκε τον Δεκέμβριο του 2017, δεν προέκυψαν στοιχεία που να θεμελιώνουν την ύπαρξη πανδημίας και συνεπώς την ανάγκη παραγγελίας τόσο μεγάλων ποσοτήτων αντιικών. Η έκθεση αναφέρει ότι ουδέποτε υπήρξαν συνθήκες πανδημίας από το 2006 έως το 2011.
Στο στόχαστρο της Εισαγγελίας Διαφθοράς βρέθηκε και η προμήθεια αντιγριπικών εμβολίων την περίοδο 2009-2010. Περίοδο που υπουργός Υγείας ήταν ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ένας από τους ελεγχόμενους για την εμπλοκή τους και για την υπόθεση των παράνομων πληρωμών της Novartis.
Επισημαίνεται ότι η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης δεν εμφάνισε χαρακτηριστικά πανδημίας, και δεν έπρεπε να εφαρμοστεί εθνικό σχέδιο δράσης αντιμετώπισης της με παραγγελίες φαρμάκων ευρείας κλίμακας. Επιπλέον, όπως σημειώνεται, βασική προϋπόθεση για την εκπόνηση τέτοιου σχεδίου εθνικής δράσης με μαζικές παραγγελίες και αποθήκευση των φαρμάκων, ήταν η εργαστηριακή επιβεβαίωση κρούσματος που να αποδεικνύει την ύπαρξη πανδημίας, που όμως δεν υπήρχε. Σύμφωνα με το πόρισμα δεν είχε προβλεφθεί η δυνατότητα επιστροφής των σκευασμάτων στις εταιρίες.
Το ΣΕΥΥΠ αμφισβητεί έντονα στην έκθεση του την σκοπιμότητα των αγορών των φαρμάκων, οι οποίες εγκρίθηκαν με αντίστοιχες αποφάσεις των υπουργών Υγείας. Η δικογραφία απεστάλη στη Βουλή προκειμένου να διερευνηθεί αν έχει διαπραχθεί το αδίκημα της Απιστίας.