Η οικονομική αστυνομία κατάφερε να εξαρθρώσει την Παρασκευή κύκλωμα γιατρών, νοσηλευτών και φαρμακοποιών που διακινούσαν πανάκριβα αντικαρκινικά φάρμακα, ενώ άρπαζαν ακόμη και φάρμακα από νοσοκομεία και νοσηλευτικά ιδρύματα, καταφέρνοντας να αποκομίσουν μεγάλα οικονομικά κέρδη, από φάρμακα που είχαν ήδη πληρωθεί από τον ΕΟΠΥΥ. Συνελήφθησαν συνολικά 21 άτομα.
Επικεφαλής του κυκλώματος, που δρούσε από το 2013, ήταν 70χρονος Αιγύπτιος. Η «εταιρία» εμφανιζόταν να εισάγει στην Ελλάδα ακριβά φάρμακα για τη θεραπεία του καρκίνου. Οι εισαγωγές των σκευασμάτων, όπως και τα τιμολόγια που εξέδιδε, ήταν εικονικές. Παρείχαν ωστόσο την απαιτούμενη κάλυψη στη λαθραία διακίνηση των φαρμάκων που το κύκλωμα έκλεβε από δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία, καθώς τα σκευάσματα που προωθούνταν προς πώληση στη Γερμανία υποτίθεται ότι είχαν προηγουμένως εισαχθεί νόμιμα από την Αίγυπτο. Τα λαθραία σκευάσματα κατέληγαν σε φαρμακαποθήκη στη Γερμανία, μόνιμο τόπο κατοικίας του 70χρονου, και πωλούνταν σε τιμή διπλάσια ή και τριπλάσια της αντίστοιχης τιμής στην Ελλάδα.
Ο τρόπος που δρούσε το κύκλωμα
Η κλοπή γινόταν είτε μέσω εικονικών συνταγογραφήσεων με τη συνδρομή γιατρών του ΕΟΠΥΥ είτε μέσω υπεξαίρεσής τους από νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων. Για συμμετοχή στο κύκλωμα συνελήφθησαν δύο γιατροί και ελέγχονται άλλοι οκτώ, όπως επίσης και δύο νοσηλεύτριες του Λαϊκού Νοσοκομείου Αθηνών. Κατηγορίες για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση αντιμετωπίζουν και ιδιοκτήτες μεταφορικών εταιρειών που συμμετείχαν στη λαθραία διακίνηση των φαρμακευτικών σκευασμάτων.
Αξιωματικοί της Οικονομικής Αστυνομίας αποκάλυψαν ότι πριν σταλούν στο εξωτερικό, τα κλεμμένα αντικαρκινικά φάρμακα φυλάσσονταν πάνω σε πάγο σε ένα ανθοπωλείο και σε ένα ιχθυοπωλείο στο Παγκράτι και στην Καλλιθέα. Στη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης κατασχέθηκαν φάρμακα αξίας 300.000 ευρώ, 63.000 ευρώ σε μετρητά, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, χειρόγραφες σημειώσεις. Ο επικεφαλής της Οικονομικής Αστυνομίας ανακοίνωσε ότι κατασχέθηκαν εικονικά τιμολόγια, σύμφωνα με τα οποία ο τζίρος του κυκλώματος αγγίζει τα 25 εκατομμύρια ευρώ και η ζημία του ελληνικού Δημοσίου τα 13 εκατομμύρια.
H Εισαγγελία άσκησε ποινική δίωξη εναντίον των 21 συλληφθέντων για τα εξής κακουργήματα:
– Συγκρότηση, ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό τη διάπραξη περισσοτέρων κακουργημάτων απάτης και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, με την επιβαρυντική περίσταση της επιδίωξης οικονομικού οφέλους των μελών της.
-Απάτη από κοινού και κατ΄εξακολούθηση με περιουσιακό όφελος και αντίστοιχη προξενηθείσα ζημία του Δημοσίου, που υπερβαίνει συνολικά τα 150.000 ευρώ.
– Διακεκριμένη περίπτωση διακίνησης ναρκωτικών ουσιών από κοινού και κατ΄εξακολούθηση στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης.
– Υπεξαίρεση στην υπηρεσία από κοινού και κατ΄εξακολούθηση άνω των 150.000 ευρώ με αντίστοιχη προξενηθείσα ζημία σε βάρος Ν.Π.Δ.Δ.
– Νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα από κοινού και κατ΄εξακολούθηση από υπαιτίους που δρουν κατ΄επάγγελμα στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης.
– Ψευδής ιατρική πιστοποίηση με χρήση αυτής κατ' εξακολούθηση.