Ο Χρ. Βερναρδάκης κατηγορεί την ΑΔΕΔΥ ότι άφησε ασχολίαστα «ψεύδη» του ΣΕΒ για το Δημόσιο και της καταλογίζει «επιλεκτικά αντανακλαστικά, βαθύτατη άγνοια δεδομένων, θεωρητική ένδεια, ιστορικό αναλφαβητισμό και τεράστιο πολιτικό κυνισμό».
«Χάρηκα για τα γρήγορα αντανακλαστικά σας. Απαντήσατε εντός διημέρου σε μια αποστροφή μου που αφορούσε την ΑΔΕΔΥ και τον συνδικαλισμό κατά την ομιλία μου στην ΔΕΘ. Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου το απόγευμα μίλησα, την Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου είχατε ήδη συνεδριάσει και συντάξει την επιστολή σας. Δυστυχώς, δεν είχατε τα ίδια αντανακλαστικά όταν ο ΣΕΒ με το Μηνιαίο Δελτίο του εξαπέλυσε μια πρωτοφανή επίθεση στον δημόσιο τομέα, με ασύστολα δυσφημιστικά ψεύδη για το μισθολογικό του κόστος και την απασχόληση. Έχουν περάσει πέντε μήνες από τότε, και ακόμα η ΕΕ της ΑΔΕΔΥ να μιλήσει για αυτό. Το παραδέχεστε άλλωστε και στην επιστολή σας» αναφέρει ο Χρ. Βερναρδάκης και συνεχίζει:
«Επειδή είναι προφανές ότι εξαιτίας αυτής της 'αμέλειας' έχετε ανεπανόρθωτα εκτεθεί ως εργατικό συνδικάτο, καταφεύγετε στο πρωτοφανές επιχείρημα ότι έχετε εργοδότη το Κράτος και όχι τον ΣΕΒ. Συγχαρητήρια για το εύρημα, μόνο που προδίδει επικίνδυνη για τα συμφέροντα των εργαζομένων δοκησισοφία. Όταν δηλαδή ένας 'άλλος' εργοδότης και μάλιστα ισχυρός επιτίθεται στην εργασία σας εσείς δηλώνετε αμέτοχοι; Δεν αισθάνεσθε τη στοιχειώδη ανάγκη να καταρρίψετε τα ανεπίτρεπτα ιδεοληπτικά του επιχειρήματα; Και είναι μήπως ο ΣΕΒ ένας απλός 'εργοδότης'; Δεν είναι το κέντρο παραγωγής της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, με συνολικό σχέδιο για τον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα, όπως έχει πλειστάκις αποδειχθεί;».
Επίσης ο αναπληρωτής υπουργός καταλογίζει στην ΑΔΕΔΥ «βαθύτατη άγνοια δεδομένων, θεωρητική ένδεια, ιστορικό αναλφαβητισμό και τεράστιο πολιτικό κυνισμό». «Κατά μία έννοια», προσθέτει «καλά κάνετε και το γράφετε, δείχνετε το βασικό λόγο για τον οποίον βιώνετε ως συνδικάτο βαθιά κρίση στην εκπροσώπηση των εργαζομένων».
Επισημαίνει ακόμη ότι στην επιστολή της ΑΔΕΔΥ δεν υπάρχει καμιά αναφορά «θετική ή αρνητική, στη 'νεοφιλελεύθερη' θέση για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στο Δημόσιο από την 1/1/2018» τονιζόντας: «Κανονικά θα έπρεπε να ήταν η πρώτη και κύρια αναφορά σας. Πρωτοφανές για συνδικάτο. Μιλά για πράγματα που δεν γνωρίζει και σιωπά για πράγματα που θα έπρεπε να είναι στρατηγικής σημασίας για τον εργατικό συνδικαλισμό».
Τέλος ο Χρ. Βερναρδάκης σημειώνει: «Και για να συμφωνήσουμε σε κάτι: εγώ πιστεύω χρόνια τώρα στην αυτονομία των συνδικάτων από το κράτος και την εργοδοσία. Αφού θεωρείτε λοιπόν το κράτος (και εμένα!!) εργοδότη σας, ο οποίος μάλιστα ακολουθεί 'νεοφιλελεύθερη' πολιτική και 'συγκυβερνά με τον ΣΕΒ', θα συμφωνήσετε ασφαλώς ότι κάθε είδους οικονομική σχέση μεταξύ του κράτους και των συνδικάτων θα πρέπει να διαρραγεί».
Και καταλήγει: «Με διευκολύνετε με την επιστολή σας και τη σχετική τοποθέτησή σας να εφαρμόσω μια πάγια θεωρητική μου θέση περί κατάργησης κάθε είδους κρατικής χρηματοδότησης σε φορείς της κοινωνικής αντιπροσώπευσης, όπως τα συνδικάτα, για οποιαδήποτε δραστηριότητά τους».
Η επιστολή της ΑΔΕΔΥ
Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ είχε αποστείλει επιστολή στον υπουργό, με την οποία μεταξύ άλλων εξέφραζε «την έκπληξή της για την καταγγελία σας ότι η ΑΔΕΔΥ δεν αντέδρασε στην απαίτηση του ΣΕΒ για μικρότερο κράτος κατά 150.000 εργαζόμενους. Οφείλετε να αφήσετε τους άσφαιρους λεονταρισμούς για δήθεν μέτωπο κατά του ΣΕΒ, όταν η πολιτική που πειθήνια ακολουθείτε είναι μια νεοφιλελεύθερη πολιτική που όχι μόνο βρίσκει σύμφωνους τους εκπροσώπους του μεγάλου κεφαλαίου αλλά υπαγορεύεται από αυτούς».
Η ΑΔΕΔΥ ανέφερε ότι «πριν αλέκτωρ λαλήσει, στο περιοδικό του ο ΣΕΒ αναίρεσε πολλά από αυτά που υποτίθεται ότι συμφώνησε στη σύσκεψη των κοινωνικών εταίρων με την κυβέρνηση» και προσέθετε: «Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο έχουν εργοδότη εσάς και όχι τον ΣΕΒ, εκτός εάν συγκυβερνάτε μαζί του. Άρα η ευθύνη της διατήρησης των θέσεων εργασίας και της κάλυψης των τεράστιων κενών που δημιουργήθηκαν από τις μνημονιακές πολιτικές είναι αποκλειστικά δική σας».
Η ΑΔΕΔΥ κατηγορούσε τον υπουργό ότι έχει ήδη αθετήσει τη δέσμευσή του «για 20 έως 25.000 νέες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού κυρίως στις κοινωνικές υπηρεσίες και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για το 2016. Έχετε, επίσης, αθετήσει τη δέσμευσή σας, εσείς και ο προκάτοχός σας, για τη μονιμοποίηση των υπαλλήλων ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, μέτρο το οποίο δεν δημιουργεί καμία επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό. Ακόμη, έχετε ουσιαστικά καταργήσει πλήρως τη συμμετοχή των εκπροσώπων των εργαζομένων στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, όπως προκύπτει και από το σχέδιό σας για την κινητικότητα στο Δημόσιο».
Τέλος η ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ τόνιζε ότι το κράτος, το έχουν ανάγκη οι φτωχοί και όχι οι βιομήχανοι και προσέθετε: «Είναι προκλητικό να ισχυρίζονται κάποιοι πως η Ελλάδα δεν αντέχει τόσο μεγάλο Δημόσιο, όταν έχουν φορτώσει με 150 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμες οφειλές την ελληνική οικονομία και κοινωνία. Με 40 δισ. ευρώ τις εφορίες, 28 δισ. τα ασφαλιστικά ταμεία και 80 δισ. θαλασσοδάνεια τις τράπεζες.
Ιδού λοιπόν πεδίο δόξης λαμπρόν να βάλετε μια τάξη και να εισπράξετε αυτά τα ποσά χαλαρώνοντας την θηλιά από τον λαιμό των μισθωτών, των συνταξιούχων και των μικρομεσαίων επαγγελματιών. Κύριε Υπουργέ, μην ανησυχείτε. Η ΑΔΕΔΥ έχει αποδείξει στην πράξη πως αντιστέκεται σε όλες τις ανάλγητες πολιτικές και δεν χρειάζεται υποδείξεις. Η πολιτική μας είναι διαχρονική και υπερασπίζεται τα συμφέροντα των εργαζομένων και της κοινωνίας».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ