Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Luxemburg Times, ο Κ. Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι το «μενού» των πιθανών μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους είναι γνωστό εδώ και δύο χρόνια και αποκλείει το ενδεχόμενο κουρέματος, ενώ υποστήριξε ότι οι δανειστές έχουν προσφέρει κατά το παρελθόν μεγάλη ελάφρυνση του χρέους στην Ελλάδα.

«Το είδος των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους διευκρινίσθηκε από το Eurogroup πριν από δύο χρόνια. Αναφέρθηκε πολύ καθαρά ποια είδη μέτρων ελάφρυνσης του χρέους είναι πιθανά. Επομένως, γνωρίζουμε ακριβώς το μενού που είναι διαθέσιμο και το Eurogroup θα εξετάσει την πιο πρόσφατη ανάλυση βιωσιμότητας και στη συνέχεια θα αποφασίσει ποια μέτρα είναι κατάλληλα υπό αυτές τις συνθήκες.

Γνωρίζουμε, επίσης, ότι η Ελλάδα έχει λάβει μεγάλη ελάφρυνση χρέους στο παρελθόν. Και αυτό ωφελεί ήδη πολύ τον ελληνικό προϋπολογισμό σήμερα. Επομένως, το ερώτημα είναι πόσο περισσότερη χρειάζεται. Σίγουρα όχι «κούρεμα», αλλά πιθανόν κάποια μέτρα για να υπάρχει και πιο μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα».

Αισιόδοξος για τον μελλοντικό ρόλο του ESM

Ερωτηθείς σχετικά με το αν στο Eurogroup της Πέμπτης θα υπάρξουν φανερά σημάδια ενίσχυσης των αρμοδιοτήτων του ESM στο πλαίσιο ενίσχυσης της Ευρωζώνης, απάντησε πως είναι ξεκάθαρο ότι ο ρόλος του Μηχανισμού θα αναβαθμιστεί μελλοντικά, αλλά είναι δύσκολο να υπάρξουν αυτή τη στιγμή σαφείς κατευθύνσεις.

«Θεωρώ ότι η δυναμική επιταχύνθηκε πάλι τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά είναι πολύ δύσκολο να κάνεις πρόβλεψη. Είμαι αισιόδοξος ότι μπορεί να επιτευχθούν κάποια αποτελέσματα. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν διαφορετικές προτιμήσεις από τις χώρες. Θεωρώ ότι όλοι συμφωνούν πως ο ESM θα παίξει έναν ισχυρότερο ρόλο στο μέλλον, αλλά είναι πολύ δύσκολο να πει κανείς σήμερα τι σημαίνει αυτό σχετικά με κάθε μία από τις διαφορετικές απόψεις που συζητούνται».

Αναφερόμενος στο αν το ΔΝΤ θα εμπλέκεται μελλοντικά σε προγράμματα του ESM, δήλωσε ότι αυτό το σενάριο είναι πιθανό αλλά το Ταμείο δεν θα εμπλέκεται «τόσο σημαντικά όπως στα πρώτα χρόνια της κρίσης». Τέλος, εκτίμησε πως δεν είναι πιθανό να καθιερωθεί μία συμπληρωματική ασφάλιση των ανέργων στο επίπεδο της Ευρωζώνης.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη ο πρόεδρος του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), Άνχελ Γκουρία, ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να ονομαστική διαγραφή του ελληνικού χρέους, καθώς αυτό δεν θα το επέτρεπαν το ΔΝΤ και ο ESΜ, στους οποίους ανήκει η κυριότητα του χρέους.