«Εκατοντάδες πολίτες δεν πτοήθηκαν από την εγκληματική τακτική της παρούσας Κυβέρνησης να τσιμεντώνει χώρους και μνημεία πολιτισμού και το βράδυ του Σαββάτου ανακατέλαβαν το ιστορικό κτίριο. Εν συνεχεία, για πολλοστή φορά η Κυβέρνηση επέδειξε εκδικητική στάση και επιχείρησε για δεύτερη φορά τη σφράγιση με λαμαρίνες των εισόδων του αυτοδιαχειριζόμενου θεάτρου. Τελικά, οι διαδικασίες σφράγισης του κτιρίου διακόπηκαν, καθώς ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ανοιχτή Πόλη» Νάσος Ηλιόπουλος κατέθεσε μήνυση» αναφέρουν 29 βουλευτές/-τριες του ΣΥΡΙΖΑ που συνυπογράφουν ερώτημα προς τους Υπουργούς Πολιτισμού & Αθλητισμού, Οικονομικών και Προστασίας του Πολίτη με θέμα «Διαφύλαξη του αυτοδιαχειριζόμενου θεάτρου Εμπρός από τις αυταρχικές και αυθαίρετες ενέργειες της Κυβέρνησης ΝΔ».

Επισημαίνοντας την ανεξάρτητη πολιτιστική δημιουργία και κοινωνική δράση του Αυτοδιαχειριζόμενου Θεάτρου «Εμπρός» ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση μέσω των υπουργών της να απαντήσει σχετικά με τους λόγους που την οδήγησαν «σε αυταρχικές και αυθαίρετες ενέργειες» προκειμένου να κλείσει το θέατρο, καθώς και για το «ποιο είναι το παρόν ιδιοκτησιακό καθεστώς του αυτοδιαχειριζόμενου θεάτρου».

Η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά επίσης από την κυβέρνηση να απαντήσει αν συμφωνεί ότι πρέπει διαφυλαχθεί ο πολιτιστικός και ιστορικός χαρακτήρας του εν λόγω θεάτρου και αν οι Υπουργοί δεσμεύονται ότι η Κυβέρνηση θα απέχει εφεξής από παρόμοιες αυταρχικές και αυθαίρετες ενέργειες σφράγισης του χώρου.

Oλόκληρο το ερώτημα που κατέθεσαν οι βουλευτές/-τριες του ΣΥΡΙΖΑ:

Τα ξημερώματα της 19ης Μαΐου αστυνομικές δυνάμεις εισήλθαν βίαια στο κτίριο του  αυτοδιαχειριζόμενου πολιτιστικού χώρου – θεάτρου «Εμπρός», το οποίο έχει κηρυχθεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο, και έλαβε χώρα η εκκένωσή του και το παράνομο σφράγισμά του με τσιμεντόλιθους.

Εκατοντάδες πολίτες όμως δεν πτοήθηκαν από την εγκληματική τακτική της παρούσας Κυβέρνησης να τσιμεντώνει χώρους και μνημεία πολιτισμού και το βράδυ του Σαββάτου ανακατέλαβαν το ιστορικό κτίριο. Εν συνεχεία, για πολλοστή φορά η Κυβέρνηση επέδειξε εκδικητική στάση και επιχείρησε για δεύτερη φορά τη σφράγιση με λαμαρίνες των εισόδων του αυτοδιαχειριζόμενου θεάτρου. Τελικά, οι διαδικασίες σφράγισης του κτιρίου διακόπηκαν, καθώς  ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ανοιχτή Πόλη» Νάσος Ηλιόπουλος κατέθεσε μήνυση. Επισημαίνεται ότι η  μήνυση έγινε μετά τη διαπίστωση ότι οι εργασίες σφραγίσματος δεν είχαν άδεια από την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων, όπως θα έπρεπε όταν επιχειρείται παρέμβαση σε μνημείο αρχιτεκτονικής μνήμης της πόλης.

Επειδή το θέατρο Εμπρός αποτελεί τόπο ανεξάρτητης πολιτιστικής δημιουργίας και κοινωνικής δράσης, μια θάλασσα συναντήσεων και δημιουργίας, μια ανάσα ελευθερίας και έκφρασης στο κέντρο της πόλης, καθώς από το 2011 έχει φιλοξενήσει πάνω από 400 θεατρικά έργα από εκατοντάδες καλλιτέχνες που  παρουσίασαν αφιλοκερδώς και με ελεύθερη είσοδο την καλλιτεχνική τους πρόταση. Επιπλέον, έγιναν συναυλίες 450 συγκροτημάτων, εκδηλώσεις ενίσχυσης αυτοοργανωμένων εγχειρημάτων, κινηματικών πρωτοβουλιών και καλλιτεχνικών ομάδων, πάνω από 300 ομιλίες και διαλέξεις για όλα τα ζητήματα της καθημερινότητας, εκατοντάδες συνελεύσεις, εκθέσεις, φεστιβάλ ποίησης, λογοτεχνίας, εργαστήρια.

Επειδή το κράτος πρέπει να μεριμνά για το δικαίωμα των πολιτών στην ελεύθερη έκφραση και στους ελεύθερους χώρους.

Επειδή το σφράγισμα του χώρου επιχειρήθηκε αυθαίρετα χωρίς άδεια από την Εφορεία Νεότερων Μνημείων.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

  1. Ποιοι είναι οι λόγοι που οδήγησαν την Κυβέρνηση σε αυταρχικές και αυθαίρετες ενέργειες προκειμένου να κλείσει το αυτοδιαχειριζόμενο θέατρο «Εμπρός»;
  2. Ποιο είναι το παρόν ιδιοκτησιακό καθεστώς του αυτοδιαχειριζόμενου θεάτρου «Εμπρός»;
  3. Συμφωνούν ότι πρέπει διαφυλαχθεί ο πολιτιστικός και ιστορικός χαρακτήρας του αυτοδιαχειριζόμενου θεάτρου «Εμπρός» και αυτό να παραμείνει ανοικτό στην κοινωνία;
  4. Δεσμεύονται ότι η Κυβέρνηση θα απέχει εφεξής από παρόμοιες αυταρχικές και αυθαίρετες ενέργειες σφράγισης του χώρου;

Σημειώνεται ότι νωρίτερα την Δευτέρα ο Τομέας Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε καταγγελία – διαμαρτυρία προς την Εφορεία Νεότερων Μνημείων «για τις ενέργειες αλλοίωσης του χαρακτήρα του θεάτρου Εμπρός, στις οποίες προέβη το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σε συνεργασία με την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. (ΕΤΑΔ Α.Ε.).»

«Το θέατρο Εμπρός, ο ιδιαίτερος αυτός πολυχώρος πολιτισμού εδώ και δεκαετίες, συνιστά εμβληματικό τοπόσημο καίριας σημασίας, για το κέντρο, τους κατοίκους και τη μνήμη αυτής της πόλης. Η αστυνομική επιχείρηση, όταν δεν συνάδει με τους όρους της απόφασης χαρακτηρισμού του κτηρίου από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου και αλλοιώνει τον αρχιτεκτονικό χαρακτήρα και τα προστατευόμενα στοιχεία του διατηρητέου, δεν μπορεί να νομιμοποιείται για λόγους δημόσιας τάξης. Αντιθέτως, είναι καταχρηστική και αυθαίρετη» επισημαίνει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Παγώνουν οι εργασίες σφραγίσματος του Ελεύθερου Αυτοδιαχειριζόμενου Θεάτρου «Εμπρός»