«Αν σήμερα βρήκαμε 3.000 κρούσματα κορονοϊού, τα πραγματικά κρούσματα θα είναι 9.000» δήλωσε στο OPEN το πρωί του Σαββάτου ο καθηγητής πνευμονολογίας Νικόλαος Τζανάκης, εκτιμήσεις με τις οποίες επιχειρεί να προβλέψει την χρήση των self tests. Ο ίδιος προέβλεψε ακόμα πως δεν αναμένεται αποκλιμάκωση της κατάστασης πριν τις 15-20 Απριλίου, σημειώνοντας πως παρατηρείται παράταση του τρίτου κύματος, αποδίδοντάς την στις Απόκριες και την Καθαρά Δευτέρα.

«Έτσι η κορύφωση έγινε μεγαλύτερη από ό,τι περιμέναμε πριν από 15 μέρες και σε αριθμό και σε διάρκεια» δήλωσε ακόμα, ωστόσο σημείωσε πως η αύξηση των κρουσμάτων ενδέχεται να αφορά αρκετούς πολίτες που θα είναι ασυμπτωματικοί, γεγονός που δεν θα ασκήσει ιδιαίτερα μεγαλύτερη πίεση στο ΕΣΥ. Οι εκτιμήσεις του όμως αναφέρονται σε προβλέψεις για 800-850 διασωληνωμένους τις επόμενες ημέρες.

Παράλληλα, έκανε ειδική αναφορά και στη Βόρεια Ελλάδα και την Αχαΐα, όπου το βράδυ της Παρασκευής ανατράπηκε το άνοιγμα του λιανεμπορίου εξαιτίας του μεγάλου ιολογικού φορτίου. Εξάλλου, όπως ανέφερε δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου, τα λύματα της Θεσσαλονίκης αποκαλύπτουν μία σοβαρή επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας και μεγάλη διασπορά, παραπέμποντας στα επίπεδα του περσινού Νοεμβρίου.

Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη των μετρήσεων από δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων δηλαδή της Τετάρτης 31/03 και της Πέμπτης 01/04 είναι:

  • Αυξημένη κατά 25% σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων, δηλαδή της Δευτέρας 29/03 και της Τρίτης 30/03.
  • Αυξημένη κατά 64% σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Τετάρτης 24/3 και Πέμπτης 25/3.

Δηλώσεις για τη σημερινή κατάσταση έκανε στο ΣΚΑΪ και η Πνευμονολόγος και Πρόεδρο του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας Μίνα Γκάγκα, η οποία εξέφρασε φόβους για την κατάσταση στις τρεις περιοχές, Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη, εξηγώντας πως «ο λόγος που έκανε την επιτροπή να πάρει αυτή την απόφαση είναι ότι εν μέσω, θεωρητικά, lockdown τα κρούσματα αυξάνονται».

«Το άνοιγμα των καταστημάτων είναι πολύ σημαντικό. Με φοβίζει λίγο η διαδημοτική μετακίνηση αυτό το Σαββατοκύριακο. Ελπίζω να τη χρησιμοποιήσουμε όλοι με λογική» πρόσθεσε.