Συνέντευξη στην εφημερίδα «Τα Νέα» παραχώρησε ο Τζέφρι Πάιατ, υπενθυμίζοντας πως οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ «βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο τους», και υποστηρίζοντας πως οι ΗΠΑ δεσμεύονται «στην ευημερία, την ασφάλεια και τη δημοκρατία της Ελλάδας».

Ο Αμερικανός χαρακτηρίζει την Ελλάδα ως «πηγή λύσεων» και «πυλώνα σταθερότητας και στρατηγικό εταίρο των ΗΠΑ», υποστηρίζοντας πως «παίζει ήδη περιφερειακό ρόλο ως εγγυήτρια της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας και της διαφοροποίησης των ενεργειακών πηγών».

Αξίζει να σημειωθεί πως ο αξιωματούχος των Αμερικανών στάθηκε και στην επικύρωση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) από την ελληνική Βουλή, την οποία καλωσόρισε, και υπογράμμισε πως η Ουάσιγκτον αντιμετωπίζει τη συνεργασία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου «ως κεντρικό στοιχείο της στρατηγικής μας (σ.σ. των ΗΠΑ)».

Για τα ελληνοτουρκικά, ο Πάιατ σημείωσε πως τα σχέδια των Αμερικανών προβλέπουν την Ανατολική Μεσόγειο ως μία
Ανέφερε ότι οι ΗΠΑ θέλουν την Ανατολική Μεσόγειο να είναι «ζώνη συνεργασίας και σταθερότητας» και για αυτό το λόγο χαρακτήρισε ως «θετικό παράδειγμα» την «σθεναρή» υποστήριξή τους στον αγωγό EastMed.

Κληθείς να τοποθετηθεί για τη συμφωνία μεταξύ τουρκικής κυβέρνησης και Σάρατζ, ο Πάιατ υποστήριξε πως «τα νησιά -περιλαμβανομένων των μεγάλων νησιών όπως η Κρήτη- έχουν τα ίδια δικαιώματα σε θαλάσσιες ζώνες με τις ηπειρωτικές περιοχές».

Μάλιστα, πρόσθεσε πως «θέματα σχετικά με την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών πρέπει να λύνονται με διάλογο μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών, όχι με μονομερείς ενέργειες».