«Έχω ζήσει και ξέρω τα πάντα για τη διαπλοκή στην Ελλάδα», ανέφερε στην εισαγωγική του δήλωση ο Γιώργος Κουρής ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής που διερευνά τη νομιμότητα των δανειοδοτήσεων σε κόμματα και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Ο πρώην ιδιοκτήτης του Alter και μέτοχος του Kontra Channel και Contra news αναφέρθηκε λεπτομερώς σε ανθρώπους και διαδικασίες υποστηρίζοντας ότι «βούλιαξαν» το Alter.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η δήλωσή του για τη λήψη δανείων από εφημερίδες και κανάλια: «Δεν έχει δοθεί ποτέ σε καμία εφημερίδα και σε κανένα κανάλι δάνειο χωρίς να ενημερωθεί και να δοθεί η σύμφωνη γνώμη του πρωθυπουργού, του υπουργού Οικονομικών και του υπουργού Τύπου», είπε. Κληθείς να απαντήσει αν αυτό ισχύει και για τη σημερινή κυβέρνηση, σχολίασε πως “όλο και κάποια τηλέφωνα θα πέφτουν”, ωστόσο εάν γινόταν εκτεταμένα θα είχε πάρει και ο ίδιος δάνειο. Είπε επίσης πως όταν μια εταιρεία δανείζεται, δεν παίζει ρόλο ποια είναι, “αλλά τι μέσον έχεις, ποιος είναι φίλος σου και τι γράφεις”.

Για την υπόθεση της κατάρρευσης του Alter, ο Γ. Κουρής εξαπέλυσε βαριές κατηγορίες κατά των Κ. Γιαννίκου, Θ. Αθανασούλη και Γ. Βαλσαμίδη. Όπως είπε, έως το έτος 2000 που υπεύθυνη ήταν η οικογένεια Κουρή, ο σταθμός ήταν υγιής και κερδοφόρος. Μετά το 2000, ο ίδιος δεν είχε καμία διοικητική ανάμειξη και παρότι παρέμενε μέλος του δ.σ. και μαζί με το γιο του κατείχαν το 25% της εταιρείας, δεν είχε καμία σχέση με το Alter και απλά εμπιστευόταν τους συνεργάτες του.

Η Επιτροπή στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της ταινιοθήκης του Alter, η αξία της οποίας προσδιορίστηκε από τον ίδιο το σταθμό και όχι από εξειδικευμένο εκτιμητή, στο αστρονομικό ποσό των 767 εκατ. ευρώ –ποσό υπερπολλαπλάσιο σε σχέση με τα κεφάλαια της εταιρείας, αλλά και υψηλότερο σε σχέση με την αντίστοιχη αξία ταινιοθήκης άλλων καναλιών. Η ταινιοθήκη ήταν, μάλιστα, το μοναδικό στοιχείο που χρησιμοποιήθηκε ως εγγύηση για τα δάνεια του σταθμού (το ύψος τους αγγίζει τα 200 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τον Τύπο). Ο Γ. Κουρής τα απέδωσε όλα “σε απάτη που είχαν στήσει” ο Κ. Γιαννίκος και οι υπόλοιποι. Εξήγησε πως η διοίκηση “αγόραζε ταινίες από τις ΗΠΑ με το κιλό, χωρίς δικαιώματα, τζάμπα”. Στη συνέχεια, πουλούσε τις ταινίες σε δύο διαφημιστικές εταιρείες με υπερτιμολόγηση. Η μία τις πουλούσε με τη σειρά της, βάζοντας νέο “καπέλο”, στην Modern Time, εταιρεία συμφερόντων Γιαννίκου για να μοσχοπουληθούν τελικά στο Alter το οποίο αναγκαζόταν να δανειστεί. Η απάτη είχε πολιτική κάλυψη, σύμφωνα με τον Γ. Κουρή, ενώ χρηματιστήριο, κεφαλαιαγορά και τράπεζες δεν έκαναν τίποτα για αυτό. “Ο Γιαννίκος ήταν ο απόλυτος μονάρχης”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Θα άφηνα ελεύθερες τις άδειες

Ο Γ. Κουρής θεωρεί ότι ο αριθμός των τεσσάρων αδειών ήταν αρκετός. Αν ήταν στο χέρι του δεν θα έκανε το διαγωνισμό, αλλά θα όριζε ένα τίμημα ύψους 10 εκατ. ευρώ και ελεύθερα όποιος ήθελε θα αγόραζε μια άδεια. Προτείνει μάλιστα στον πρωθυπουργό να δώσει μια πέμπτη άδεια σε όσους εργαζόμενους μείνουν άνεργοι από τη διαδικασία. “Μπορεί να τα καταφέρουν”, είπε. Ξεχωριστά εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα είναι δύσκολο να επιβιώσουν όσοι δώσανε τόσα λεφτά για τις άδειες. 

H Επιτροπή για τα «θαλασσοδάνεια» πήρε ομόφωνα από την Ολομέλεια του Κοινοβουλίου τρίμηνη παράταση έως τις 19 Δεκεμβρίου, προκειμένου να καταθέσει το πόρισμά της, καθώς η προθεσμία έληγε στις 19 Σεπτεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι στην Επιτροπή έχουν καταθέσει ο ιδιοκτήτης του ΣΚΑΙ Γιάννης Αλαφούζος, ο εκδότης της «Καθημερινής» Θέμης Αλαφούζος, ο ιδιοκτήτης της εταιρίας «Πήγασος» Φώτης Μπόμπολας, ο ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού σταθμού «ALPHA» Δημήτρης Κοντομηνάς, ο γιος του ιδιοκτήτη του ΔΟΛ Σταύρου Ψυχάρη, Παναγιώτης, ο επικεφαλής του ομίλου των «Παραπολιτικών» Γιάννης Κουρτάκης και ο διευθύνων σύμβουλος της εφημερίδας «Αυγή» Δημήτρης Στούμπος.