Εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο με το παράλληλο πρόγραμμα της κυβέρνησης. Στην επί της αρχής ψηφοφορία του νομοσχεδίου που τιτλοφορείται «Μέτρα επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου», υπέρ ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, καταψήφισαν η ΝΔ, η Χ.Α. και η Ένωση Κεντρώων, ενώ παρών δήλωσαν ΚΚΕ, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι
Κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε, η κυβέρνηση τόνισε την αναγκαιότητα του «παράλληλου προγράμματος» για την στήριξη των ευάλωτων ομάδων ενώ η αντιπολίτευση την κατηγόρησε για επικοινωνιακά τεχνάσματα. Έντονη κριτική σε ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, άσκησαν στις δευτερολογίες τους οι εισηγητές των κομμάτων της αντιπολίτευσης
Νωρίτερα, ενός λεπτού σιγή στη μνήμη όσων προσφύγων χάθηκαν κατά την προσπάθειά τους να φθάσουν στα νησιά μας, τήρησε η Βουλή των Ελλήνων.
Παρότι ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντιπαρατέθηκαν σε υψηλούς τόνους για το προσφυγικό και την εσωτερική πολιτική αμφότεροι επισήμαναν την σύμπλευσή τους στο θέμα των αποφάσεων για το προσφυγικό που λήφθηκαν στην Σύνοδο Κορυφής. Μάλιστα ο πρωθυπουργός απέδωσε στην Ν.Δ «στάση εθνικής συνεννόησης».
Ο Αλέξης Τσίπρας πάντως κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για παροχή προστασίας στους φοροφυγάδες, σύμπλευση με την διαπλοκή και ξενοφοβικές απόψεις στο εσωτερικό της. Αντίστοιχα ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρέπεμψε στο «φάντασμα του Βαρουφάκη» και τα «νομισματοκοπεία» ενώ μίλησε για «γεωπολιτική κυβίστηση» στο θέμα του ΝΑΤΟ και ψέματα στον ελληνικό λαό.
Στη δευτερολογία του ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέβασε τους τόνους της κριτικής όσον αφορά την οικονομία και τα πεπραγμένα της κυβέρνησης.
«Πιστεύει κανένας πολίτης ότι τα πράγματα είναι καλύτερα από πέρυσι;», ρώτησε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι μετά από έναν χρόνο η Ελλάδα δίνει την εικόνα κατεστραμμένης χώρας. Συνεχίζοντας την επίθεσή του στον πρωθυπουργό ανέφερε: «Ρωτήστε έναν άνθρωπο στο δρόμο. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απαξιωθεί από τις προεκλογικές υποσχέσεις του Ιανουαρίου. Δεν σας πιστεύουν οι πολίτες. Θα σας καταδιώκουν τα ψέματα που είπατε το Σεπτέμβριο. Δεν μιλώ για πρόθεση ψήφου γιατί σας στεναχωρεί. Δείτε τα ποιοτικά στοιχεία».
«Θα περιμένετε πολύ ακόμη, γιατί οι εκλογές θα γίνουν σε 3,5 χρόνια και θα χάσετε και αυτές», δήλωσε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε δευτερολογία του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη.
Επίθεση στην κυβέρνηση, κυρίως για το προσφυγικό, εξαπέλυσε και η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, κατηγορώντας την ότι διακατέχεται από ιδεοληψίες, ενώ τής καταλόγισε αδράνεια, ανικανότητα και αναποτελεσματικότητα. Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη να διαμορφωθεί μια εθνική στρατηγική στο προσφυγικό.
Στη συνέχεια, επιτέθηκε στον πρωθυπουργό επιρρίπτοντας του ευθύνες ότι δεν κατάφερε στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών να πάρει γραπτές εγγυήσεις σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις που λήφθηκαν και αφορούν την Ελλάδα.
«Είχατε Βαρουφάκηδες στο κόμμα σας στο προσφυγικό. Με τις ιδεοληψίες τους διέλυσαν τις δομές που υπήρχαν. Πόσους μικρούς Βαρουφάκηδες έχετε; Ως πότε θα τους ρίχνετε τις ευθύνες. Αναλάβετε, κύριε πρωθυπουργέ, επιτέλους την ευθύνη για τα λάθη σας» είπε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Νωρίτερα, ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ
Δημήτρης Κουτσούμπας, εξαπέλυσε
επίθεση στην κυβέρνηση από το βήμα της Βουλής, κατηγορώντας την για αντιλαϊκές πολιτικές, για θράσος που επιδεικνύει αλλά και για τακτικές μαστίγιου και καρότου που εφαρμόζει.
«Το παράλληλο πρόγραμμα επιλύει ουσιαστικά θέματα»
Η κυβέρνηση έφερε τις διατάξεις του παράλληλου προγράμματος εξαντλώντας όλα τα περιθώρια διαπραγμάτευσης, ανέφερε μιλώντας στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής.
Όπως υποστήριξε, το σύνολο των διατάξεών του νόμου «δεν επιλύει γραφειοκρατικά αλλά ουσιαστικά θέματα» και ειδικότερα για τις ρυθμίσεις που αφορούν στη δημόσια διοίκηση, είπε ότι επιχειρείται μια τομή η οποία «θα αποφύγει τον πειρασμό της υπερσυγκέντρωσης και δημιουργούνται θεσμοί, οι οποίοι θα λειτουργούν με “αμεσοδημοκρατικό τρόπο».
Επιπλέον, αναφέρθηκε και σε διατάξεις με τις οποίες διευρύνεται το εύρος των ευπαθών ομάδων, σε ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, καθώς και στην άρση των εμποδίων για την πρόσληψη στελεχών στο χώρο των ανταποδοτικών παροχών των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίες είχαν παγώσει.
Ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε επίσης και στις διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορούν στο χώρο της υγείας και καταλόγισε ευθύνες για την κατάσταση της δημόσιας υγείας στα κόμματα που κυβέρνησαν πριν από το ΣΥΡΙΖΑ.
«Ο ελληνικός λαός γνωρίζει σε ποια κατάσταση παραλάβαμε την υγεία και ότι προσπαθούμε να κρατήσουμε το σύστημα όρθιο», ανέφερε και καταλήγοντας, κατηγόρησε την αντιπολίτευση για «στείρα αντιπολίτευση» και «έλλειψη μέτρου», τη στιγμή που η κατάσταση είναι κρίσιμη για την πατρίδα, που αντιμετωπίζει παράλληλα, το προσφυγικό, την ανθρωπιστική και την οικονομική κρίση.
Έντονη κριτική από την αντιπολίτευση
Νωρίτερα, επίθεση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε κατά την τοποθέτησή της στη Βουλή η ειδική αγορήτρια της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Έφη Χριστοφιλοπούλου. Η κ. Χριστοφιλοπούλου κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι ξεκίνησε ως «μπουρλοτιέρης» κατά των αγορών και λέγοντας «κάντε πίσω κ. Μέρκελ» και σήμερα «παρακαλά την τρόικα να επιστρέψει».
Η κ. Χριστοφιλοπούλου υποστήριξε, ότι “σήμερα απαιτείται μεγάλη συναίνεση στα μεγάλα προβλήμτα” και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι το περασμένο καλοκαίρι, αλλά δεν την εκμεταλλεύτηκε. “Δε μπορέσατε να την εισπράξετε και τώρα φάνηκαν τα επίχειρα των πράξεών σας”, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σχετικά με τα άρθρα του νομοσχεδίου, η κ. Χριστοφιλοπούλου είπε ότι η παράταξή της θα στηρίξει ρυθμίσεις με τις οποίες συμφωνεί, ενώ κατήγγειλε τον «ορυμαγδό», όπως τον χαρακτήρισε, των τροπολογιών που «κατατέθηκαν την τελευταία στιγμή».
Να γίνει δεκτή η πρόταση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος και να αποσυρθεί το άρθρο 84 για την Ειδική Αγωγή, ζήτησε ο εισηγητής του κόμματος Ιωάννης Δελής, ο οποίος εξέφρασε τη διαφωνία του ΚΚΕ με το σύνολο του παράλληλου προγράμματος και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιχειρεί «να υποτάξει το λαό στην πολιτική του κεφαλαίου την οποία υπηρετεί».
«Η δική σας πολιτική δημιουργεί τη φτώχεια και κοροϊδεύετε το λαό ότι θα την αντιμετωπίσετε. Πώς θα το κάνετε αυτό; Θα τετραγωνίσετε τον κύκλο;» κατέληξε ο κ. Δελής.
«Το υπό συζήτηση νομοσχέδιο δεν αποτελεί αριστερό πολιτικό σχέδιο για την υγεία» υποστήριξε ο εισηγητής του Ποταμιού Κωνσταντίνος Μπαργιώτας. «Υποτιμάτε ή δεν αντιλαμβάνεστε το βάθος και την έκταση του προβλήματος και του ασφαλιστικού που αλληλοεπισκιάζονται» είπε απευθυνόμενος στην κυβερνητική πλειοψηφία και πρόσθεσε ότι δεν αποτελεί αριστερή πολιτική «το να χαρατσώνεις οριζόντια τους συνταξιούχους με αύξηση των κρατήσεων για την υγεία, ανεξάρτητα από τα εισοδήματα τους, για να πληρώνεις τους πάντες ως ανασφάλιστους, ακόμη και τους στρατηγικούς κακοπληρωτές».
Ο κ. Μπαργιώτας εκτίμησε επίσης ότι η ρύθμιση για τους ανασφάλιστους δεν μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς κριτήρια και ότι όταν εκδοθούν οι υπουργικές αποφάσεις που θα ρυθμίζουν τα κριτήρια αυτά, η κατάσταση θα γίνει τελείως διαφορετική.
Αναγκαίο χαρακτήρισε το θεσμό των μεσολαβητών υγείας ο εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Αθανάσιος Παπαχριστόπουλος, απαντώντας στις αιτιάσεις βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Υπάρχουν ηλικιωμένοι με γεροντική άνοια, άνθρωποι με ειδικές ανάγκες, που δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν ούτε μια αίτηση» είπε χαρακτηριστικά, ενώ αναφερόμενος στη γενικότερη κριτική που δέχεται η κυβέρνηση, σημείωσε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση ψήφισε τη συμφωνία του καλοκαιριού και το Σεπτέμβριο έγιναν εκλογές στις οποίες ο λαός εμπιστεύτηκε μια κυβέρνηση που «δεν έβαλε, δεν βάζει και δεν πρόκειται να βάλει το χέρι στο μέλι».
Ο κ. Παπαχριστόπουλος υποστήριξε ότι «την Ελλάδα την κατέστησαν αδύναμο κρίκο 40 χρόνια διακυβέρνησης από μια ομάδα πολιτικού προσωπικού επιχειρηματιών και καναλαρχών».