Σήμερα αναμένεται να ξεκινήσουν οι πρώτες συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια που βρίσκονται ήδη στην Αθήνα, ωστόσο η τρόικα αρνείται να δώσει ημερομηνία επιστροφής και επίσης τα μηνύματα που στέλνουν είναι η απόρριψη όλης της πρότερης ελληνικής επιχειρηματολογίας
Η κυβέρνηση, σύμφωνα με διαρροές, δεν έχει αποστείλει ακόμα τις προτάσεις της για τα ανοικτά θέματα.
Επιδίωξή της ελληνικής είναι η τρόικα να επανέλθει στην Ελλάδα στις 7 Νοεμβρίου, ώστε στο διάστημα μέχρι το επόμενο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου να ολοκληρωθεί η εκκρεμούσα αξιολόγηση.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών της χώρας θα συγκεντρώσουν όσα περισσότερα στοιχεία μπορούν για την πορεία του προγράμματος και σε συνδυασμό με τις ελληνικές προτάσεις που αναμένεται να κατατεθούν εντός των επόμενων ημερών, ο υπουργός Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελης, θα μεταβεί στις Βρυξέλλες την Πέμπτη για τη συνεδρίαση του Eurogroup.
Οι δανειστές εδώ και μήνες επιμένουν ότι το δημοσιονομικό κενό του 2015 αγγίζει τα 2 δισ. ευρώ και ως εκ τούτου θα πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένες “δράσεις” για την κάλυψη του, ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος για την επίτευξη των στόχων της νέας χρονιάς.
Ωστόσο, αυτό που φαίνεται να έχει αλλάξει στη διαπραγμάτευση αναφορικά με το ύψος του δημοσιονομικού κενού, είναι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το οικονομικό επιτελείο δεν μπορεί πλέον να επιμείνει στην αρχική του θέση για δημοσιονομικό κενό που δεν ξεπερνά τα 900 εκατ. ευρώ, το οποίο μάλιστα μπορεί να καλυφθεί χωρίς τη λήψη νέων μέτρων.
Με βάση τα νέα στοιχεία, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δανειστές έχουν εκφράσει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την πορεία τόσο των εσόδων, όσο και των δαπανών.
Αναφορικά με το μέτωπο των εσόδων τα στοιχεία αναδεικνύουν μεγάλο κίνδυνο δημοσιονομικού εκτροχιασμού για τους τελευταίους μήνες του έτους, με στελέχη που γνωρίζουν πολύ καλά την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, να εκφράζουν φόβους για απόκλιση ακόμα και 1 δισ. ευρώ κάθε μήνα έως το τέλος του χρόνου.
Αντίστοιχα στο μέτωπο των δαπανών τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι ελεγκτές της τρόικας αποκαλύπτουν ότι και εδώ υπάρχει μεγάλος κίνδυνος εκτροχιασμού.
Η ανακυκλούμενη δημοσιονομική “τρύπα” ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ, εξαιτίας των απλήρωτων συντάξεων και εφάπαξ που συνωστίζονται στην ουρά των Ταμείων, είναι εις γνώσιν των τεχνικών κλιμακίων.
Παρά την έκτακτη επιχορήγηση ύψους περίπου 450 εκατ. ευρώ στην οποία προχώρησε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ώστε να πληρωθούν εφάπαξ που βρίσκονται στην αναμονή εδώ και χρόνια, η αλματώδης αύξηση του αριθμού των νέων συνταξιούχων, προκαλεί έντονο προβληματισμό καθώς η “τρύπα” διαρκώς αυξάνεται.
Από την πλευρά του το οικονομικό επιτελείο, φαίνεται ότι πλέον αποδέχεται το γεγονός ότι το δημοσιονομικό κενό αυτή τη στιγμή ξεπερνά κατά πολύ τις δικές του προβλέψεις που ήταν 900 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, επιμένουν ότι η εκτέλεση του προϋπολογισμού μέχρι το τέλος του χρόνου θα είναι καλύτερη του αναμενόμενου και ως εκ τούτου θα διαψευστούν οι φόβοι της τρόικας.
Επίσης, οι ελληνικές θέσεις για μετάθεση κάποιων μεταρρυθμίσεων για ύστερο χρόνο δεν έχουν γίνει αποδεκτές από ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ που ζητούν ολοκληρωμένες προτάσεις για το νέο μισθολόγιο και τις εκκρεμείς απολύσεις στο Δημόσιο, τη μεταρρύθμιση του καθεστώτος του ΦΠΑ, τις αλλαγές στις ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα και τον νέο συνδικαλιστικό νόμο και την άμεση παρουσίαση ενός νέου ασφαλιστικού.
Συμφωνία δεν υπάρχει και για την προληπτική γραμμή στήριξης η οποία θα αντικαταστήσει το Μνημόνιο από 1ης Ιανουαρίου 2015, με την Ελλάδα και το ΔΝΤ να μην αποδέχονται το σχήμα εποπτείας που προτείνουν τα κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ.
Αν μέχρι το Eurogroup της Πέμπτης δεν επιτευχθεί συμφωνία για την επιστροφή της τρόικας, τότε το κλίμα στο συμβούλιο υπουργών Οικονομικών αναμένεται να είναι «βαρύ» για τη χώρα μας.
Μπορεί η Ελλάδα να μην είναι βασικό θέματα στην ατζέντα του Eurogroup, ωστόσο ήδη από σήμερα Δευτέρα αναμένονται αναλυτικές αναφορές αξιωματούχων της ζώνης του ευρώ από τις Βρυξέλλες για το ελληνικό πρόγραμμα και τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.