Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Καθημερινή», ο Χ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε στις προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης για φοροελαφρύνσεις, χωρίς να αναφέρεται σε συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα όπου θα επιτευχθούν. «Είναι απαραίτητο να υπάρξουν ελαφρύνσεις στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Θα τις εφαρμόσουμε το συντομότερο δυνατό».

Αναφερόμενος στη μείωση των δυσθεώρητων πρωτογενών πλεονασμάτων, ύψους 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022, υποστήριξε ότι «ήδη θέτουμε προς συζήτηση το κρίσιμο αυτό ζήτημα στους εταίρους και δανειστές. Ωριμάζουν οι συνθήκες ώστε να τεθούν πιο ρεαλιστικοί στόχοι».

Αναφορικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, που υπερβαίνουν τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ ευρώ, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως έχουν καταρτίσει νέο πλάνο αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών.  «Δική μας προγραμματική δέσμευση είναι ο εντοπισμός και η εξάλειψη εκείνων των συστημικών δυσλειτουργιών που αποτελούν την πηγή δημιουργίας νέων ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων. Έχει ξεκινήσει ήδη η κατάρτιση νέου πλάνου αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών, σε συνεργασία με τις οικονομικές υπηρεσίες των συναρμόδιων υπουργείων».

Υπενθυμίζεται ότι προ εβδομάδων ο Κ. Μητσοτάκης υποδέχθηκε τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος του ξεκαθάρισε ότι πρέπει να τηρηθούν οι μνημονιακές δεσμεύσεις της Ελλάδας απέναντι στους δανειστές. Ο πρωθυπουργός τον είχε διαβεβαιώσει πως θα τηρηθούν οι μνημονιακές δεσμεύσεις.