Εντός των επόμενων ημερών αναμένονται στην Αθήνα οι εκπρόσωποι της τρόικας, προκειμένου να ξεκινήσει η Πέμπτη «μεταμνημονιακή» αξιολόγηση με επαφές που θα έχουν με κυβερνητικά στελέχη. Ανάμεσα σε άλλα, θα συζητηθούν οι στόχοι της κυβέρνησης για το 2020, η πορεία των ιδιωτικοποιήσεων με έμφαση στην αγορά ενέργειας, η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες και η ολοκλήρωση του συστήματος διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού στο Δημόσιο.

«Δεν υπάρχει απόλυτη προστασία πρώτης κατοικίας μετά τις 30 Απριλίου» ξεκαθαρίζει ο Γεωργιάδης

Ψηλά στην ατζέντα των δανειστών βρίσκεται της επιτάχυνσης  των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας και η αξιοποίηση του σχεδίου «Ηρακλής» με τον οποίον η κυβέρνηση επιδιώκει να μειώσει τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών κατά 30 δισεκατομμύρια , έχοντας κρατικές εγγυήσεις έως 12 δισεκατομμύρια.

ESM: Εκταμιεύθηκαν τα 767 εκατ. ευρώ που θα κατευθυνθούν στην «τρύπα» του χρέους

Οι δανειστές έχουν ξεκαθαρίσει στην κυβέρνηση ότι η πέμπτη και η έκτη «μεταμνημονιακή» αξιολόγηση θα πρέπει να έχουν κλείσει έως τον Ιούλιο προκειμένου να ληφθούν οι αποφάσεις για τα κέρδη των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFAs, SMPs), ύψους 767 εκατομμυρίων ευρώ, την εκταμίευση των οποίων έχει εγκρίνει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM).

Οι τράπεζες μας παίρνουν τα σπίτια, χορτάστε ANFAs και SMPs

Τα χρήματα αυτά αναμένεται να κατευθυνθούν για την άμεση αποπληρωμή δημοσίου χρέους. Η έκθεση για την Πέμπτη «μεταμνημονιακή» αξιολόγηση αναμένεται να δημοσιοποιηθεί στις 27 Φεβρουαρίου και να συζητηθεί στο Eurogroup της 16ης Μαρτίου.