Αυτό για μας είχε κάποιες συνέπειες ως προς τη δουλειά μας. Πρώτον, ότι ήδη μέσα στην πρώτη καραντίνα είχαμε μέχρι και τριπλασιασμό των επισκέψεων στο σάιτ μας, έχουμε φτάσει πια τους 1.000.000 μοναδικούς επισκέπτες. Δεύτερον, ότι έχουμε έντονη ανάγκη από περισσότερα χέρια, γιατί τα δικά μας, παρότι έχουμε καύσιμο τον ενθουσιασμό, υπάρχουν στιγμές που κουράζονται.

Η αύξηση αυτή συνέβη διότι μέσα σε συνθήκες δραματικής μονοφωνίας στην ενημέρωση, ανήκουμε στα ελάχιστα Μέσα που προσπάθησαν να δώσουν φωνή σε όσους δεν ακούγονταν, είτε αυτοί είναι υγειονομικοί που δεν συμμετείχαν στο κλίμα της γενικευμένης ικανοποίησης,  διότι ζούσαν μέσα στις συνθήκες έκτακτης ανάγκης ενός κράτους που τους χειροκροτά και τους εγκαταλείπει, είτε είναι εργαζόμενες στο σεξ, είτε είναι θύματα αστυνομικής βίας (δείτε εδώ και εδώ).

Ως προς το τελευταίο, είναι κυριολεκτικά ανατριχιαστικό να ακούει κανείς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη να ψεύδεται ανερυθρίαστα λέγοντας ότι δεν έχει υπάρξει αστυνομική βία, ότι υπήρξαν μολότοφ έξω από το Εφετείο, ότι δεν υπήρξαν πολίτες που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

Η ιδέα ότι υπουργοί ψεύδονται χωρίς φραγμό σε επίσημες δηλώσεις είναι κάτι που κινδυνεύει να γίνει μέρος μιας τρομακτικής κανονικότητας της κρίσης της πανδημίας. Το ίδιο συνέβη με το απλό ερώτημα πόσες είναι οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ. Αυτό που θα έπρεπε να μπορούσε να απαντηθεί με ένα νούμερο, γίνεται πεδίο αντιπαράθεσης, καθώς η κυβέρνηση για μια ακόμη φορά υπολογίζει ΜΕΘ χωρίς προσωπικό, υπολογίζει ΜΑΦ (Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας) που τις βαφτίζει ΜΕΘ, και κάπου εκεί χρειάζεται να μπορέσει κανείς να εμπιστευτεί ένα Μέσο που να μην εξαρτά την επιβίωσή του από την κυβερνητική χρηματοδότηση, για να μπορεί να εκθέτει την αλήθεια.

Αυτό το απλό γεγονός, να μην είσαι υπάλληλος της εξουσίας για να μπορείς να την κρίνεις, είναι το θεμέλιο όλης της δημοσιογραφικής στρέβλωσης που ζούμε αυτή την περίοδο, σε πολύ υψηλή ένταση.

Το τεστ είναι πάρα πολύ απλό: αρκεί να ρωτήσει κανείς έναν φίλο ή συγγενή που ενημερώνεται από την τηλεόραση, «τι είναι η Λίστα Πέτσα». Αυτό που για μας συνιστά το υψηλότερο σύμβολο του δημοσιογραφικού εκμαυλισμού, είναι για τη συστημική δημοσιογραφία ένα καλά κρατημένο μυστικό.

Η συνέπεια των παραπάνω είναι να εργαζόμαστε πολύ, να κουραζόμαστε πολύ, να δουλεύουμε ίσως λίγο περισσότερο από όσο πρέπει και όσο αντέχουμε, αλλά με την πολύ σπάνια χαρά ότι κάνουμε μια δουλειά ακριβώς όπως τη θέλουμε, σε ένα περιβάλλον απόλυτης δημοσιογραφικής ελευθερίας.

Αν έχεις φτάσει κατά λάθος στις σελίδες του ThePressProject αλλά έχεις συνηθίσει να ενημερώνεσαι από εμάς, αξίζει να κάνεις μια πάγια συνδρομή. Το ThePressProject είναι το μοναδικό ελληνικό Μέσο που βασίζεται οικονομικά στις συνδρομές των αναγνωστών μας στο διαδίκτυο και οι συντάκτες του ζουν από τον μισθό τους από αυτό.

Κάθε αύξηση στις εισροές μας γίνεται αυτομάτως ακόμη περισσότερη ελεύθερη δημοσιογραφία, με καθημερινές αναλύσεις, ρεπορτάζ, ραδιόφωνο και τηλεοπτικές εκπομπές. Εκτός από το έντυπο ΖΗΝ που είχαμε υποσχεθεί (να προμηθευτείτε οπωσδήποτε το συλλεκτικό τεύχος για τη δίκη της Χρυσής Αυγής, στο οποίο γράφουν οι πρωταγωνιστές της δίκης και της ενημέρωσης γύρω από τη δίκη), φέτος ξεκινήσαμε την ενημερωτική εκπομπή Εκτός Λίστας, για την οποία έχουμε ακόμη περισσότερα σχέδια που θα ανακοινωθούν σύντομα.

Φέτος έχουμε καταφέρει να προσθέσουμε λίγες ακόμα συνεργασίες, μικρές αλλά πάντοτε αμειβόμενες, για τις οποίες είμαστε πολύ υπερήφανοι. Είχαμε από περσι ξεκινήσει τη συνεργασία με τον Δημήτρη Τσίρκα και τον Σπύρο Γραμμένο. Φέτος προσθέσαμε τον Βύρωνα Θεοδωρόπουλο στη μόνιμη συγγραφική ομάδα της Ανασκόπησης, ξεκίνησε μέσα στις γιορτές η καθημερινή ραδιοφωνική εκπομπή «Πίσω Σελίδες» του Μάριου Διονέλλη και η Digital Native από την ομάδα του Open Lab, και μαζί με αυτά εξακολουθούμε να παράγουμε αδέσμευτη δημοσιογραφία σε καιρούς που το τοπίο ως προς την ελευθερία έκφρασης γίνεται όλο και πιο αποκαρδιωτικό.

Χάρη στην οξυδέρκεια του ιδρυτή του ThePressProject, του Κώστα Εφήμερου, το Μέσο μας βασίζεται στην εθελοντική συνεισφορά των αναγνωστών μας, διατηρεί ένα μοντέλο οριζόντιας ιεραρχίας και δεν έχει απολύτως κανέναν δεσμό οικονομικής εξάρτησης από οποιονδήποτε άλλον εκτός από τους αναγνώστες και συνδρομητές μας.

Ό,τι βλέπετε σε αυτό το σάιτ, σε ραδιόφωνο, τηλεόραση, ρεπορτάζ, συνεντεύξεις, αναλύσεις και καθημερινή ειδησεογραφική ροή, παράγεται σε συνθήκες επαγγελματικής δημοσιογραφίας από αμειβόμενους δημοσιογράφους, με μοναδική πηγή εσόδων εσάς που μας διαβάζετε.

Αν δεν είσαι ήδη συνδρομητής στο ThePressProject, ξεκίνησε σήμερα μια συνδρομή, κάνοντας κλικ εδώ.