Αναμφίβολα, ένα από τα πιο σημαντικά σημεία της επίσκεψης Μητσοτάκη στις ΗΠΑ ήταν η μνημειώδης ομιλία του στον ΟΗΕ για την «Κλιματική Αλλαγή», τον ευφημισμό δηλαδή που έχουν βρει οι πολυεθνικές και ο δυτικός κόσμος για να ονοματίσουν την καταστροφή του πλανήτη από την «ανάπτυξή» τους . Η ομιλία του Κ. Μητσοτάκη ήταν μνημειώδης, όχι τόσο για την «αποκάλυψή» του για τους αρχαίους Έλληνες που «κατανόησαν τις συνέπειες της διατάραξης της ευαίσθητης ισορροπίας μεταξύ ανθρώπου και φύσης» χωρίς πρόσβαση στα επιστημονικά δεδομένα. Ούτε για την σύνδεση της ομιλίας του με τα 2.500 χρόνια από τη ναυμαχία της Σαλαμίνας.
Ο Κ. Μητσοτάκης επέλεξε να ξεκινήσει την ομιλία στον ΟΗΕ με την περιγραφή της περσινής τραγωδίας στο Μάτι, υπογραμμίζοντας πως η συγκλονιστική αυτή καταστροφή είναι άμεση συνέπεια της Κλιματικής Αλλαγής:
Νωρίς το απόγευμα της 23ης Ιουλίου πέρυσι μία μικρή πυρκαγιά ξέσπασε σε λόφο έξω από την Αθήνα. Οι πυροσβεστικές υπηρεσίες αντιμετωπίζουν χιλιάδες τέτοιες φωτιές κάθε χρόνο.
Αυτή όμως ήταν διαφορετική. Οδηγημένη από ισχυρότατους ανέμους, εξαπλώθηκε γρήγορα και έφθασε στην προαστιακή κωμόπολη του Ματιού. Μόλις μπήκε στην πευκόφυτη οικιστική περιοχή κατέστη αδύνατο να περιοριστεί. Οι άνθρωποι έτρεχαν για να σώσουν τη ζωή τους πριν δοθεί οιαδήποτε εντολή εκκένωσης.
102 δεν τα κατάφεραν. Πέθαναν σε μια πύρινη κόλαση. Όλα έγιναν σε λιγότερο από τέσσερις ώρες.
Η καταστροφή του Μάτι συγκλόνισε βαθύτατα την ελληνική κοινωνία. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι η άμεση συνέπεια της κλιματικής αλλαγής. Δεν είναι πρόβλημα που μπορούμε να μεταθέσουμε για λίγες δεκαετίες.
Πρέπει να αντιμετωπιστεί εδώ και τώρα, καθώς οι επιπτώσεις της επηρεάζουν τις ζωές εκείνων που, μέχρι πρότινος, δεν ενδιαφέρονταν πολύ για το θέμα.
Η αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν σχεδόν άμεση -εάν λάβει κανείς υπόψη και τη διαφορά της ώρας Ελλάδας με ΗΠΑ- και σίγουρα θα ακολουθήσει έντονη πολιτική αντιπαράθεση το προσεχές διάστημα. Μοιραία, το Μέγαρο Μαξίμου απάντησε πως τα όσα είπε ο πρωθυπουργός δεν διαγράφουν τις ευθύνες της προηγούμενης κυβέρνησης, ωστόσο, είναι γεγονός πως ο Κ. Μητσοτάκης και ολάκερη η Νέα Δημοκρατία για πρώτη φορά αναγνώρισαν τις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής στην συντέλεση της τραγωδίας.
Υπάρχει και το επιχείρημα «και τι θέλατε, να ξεφτιλίσει τον Τσίπρα και τη Δούρου στον ΟΗΕ;». Επιχείρημα φαιδρό, καθώς από τη μία δημιουργεί δύο Μητσοτάκηδες, εσωτερικού και εξωτερικού, και αποδεικνύει πως το όψιμο ενδιαφέρον του για την Κλιματική Αλλαγή δεν είναι τίποτε άλλο από αυτό για το οποίο κατηγορείται ο… «κλασικός ο μαλάκας ο Έλληνας» που «όταν πάει στο εξωτερικό πειθαρχεί στους κανόνες, είναι όταν είναι στην Ελλάδα κάνει ότι του καπνίσει». Άλλωστε, μέχρι πρότινος ήταν οι ίδιοι που «δεν ενδιαφέρονταν πολύ για το θέμα» και αρνήθηκαν τον παραμικρό διάλογο επί του θέματος.
Όσο και να θέλουν στην κυβέρνηση να συνεχίσουν να πατούν σε δύο βάρκες, είναι η ίδια η οργάνωση του κράτους που μέχρι σήμερα δεν προβλέπει την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής, και με τον τρόπο που εμπορεύτηκαν την τραγωδία και τον θάνατο εκατό και πλέον ανθρώπων, απαγόρευσε κάθε πιθανή συζήτηση για το ζήτημα, όπως και για μία σειρά δομικών προβλημάτων του κράτους. Για να μην πούμε πως ακόμα και σήμερα φιλοξενεί στις τάξεις της αρνητές της Κλιματικής Αλλαγής, και μάλιστα ορισμένοι από αυτούς είναι και βουλευτές….
Η «συνάντηση» με τον Τραμπ
Την Τρίτη, τόσο η πλειοψηφία των εφημερίδων, των τηλεοπτικών και των ηλεκτρονικών μέσων, φιλοξενούσαν εκτενή ρεπορτάζ για την «προγραμματισμένη για τις 1.30 μετά τα μεσάνυχτα» συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ, τα οποία κατά βάσει επικαλούνταν «κυβερνητικές πηγές».
Οι εξελίξεις πρόλαβαν τον προγραμματισμό της ελληνικής αποστολής, και η παραπομπή του Ντ. Τραμπ «ακύρωσε» το ραντεβού τους. Ωστόσο, σύμφωνα με τον έγκριτο ανταποκριτή της Καθημερινής Κύπρου, Αποστόλη Ζουπανιώτη, ουδέποτε ήταν προγραμματισμένη μία τέτοια συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών Ελλάδας και ΗΠΑ.
«Να ξεκαθαρίσουμε ότι καμία συνάντηση του προέδρου Τραμπ που ήταν στο πρόγραμμα του δεν ακυρώθηκε. Αν ακυρώθηκαν άλλες που ήταν εκτός προγράμματος και θα γίνονταν στο περιθώριο της δεξίωσης, δεν το λέει ο Λευκός Οίκος» έγραψε σε ανάρτησή του στο twitter ο δημοσιογράφος.
Να ξεκαθαρίσουμε ότι καμία συνάντηση του προέδρου Τραμπ που ήταν στο πρόγραμμα του δεν ακυρώθηκε. Αν ακυρώθηκαν άλλες που ήταν εκτός προγράμματος και θα γίνονταν στο περιθώριο της δεξίωσης, δεν το λέει ο Λευκός Οίκος.
— Apostoli Zoupaniotis (@apostolosz) September 25, 2019
Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγει κανείς όταν επισκεφτεί τον ιστότοπο Factbase, που παρακολουθεί ενδελεχώς τη δραστηριότητα του Αμερικανού προέδρου, γεγονός που ειδικά στην περίπτωση που τελικά δεν βρεθεί νέα ώρα για συνάντηση και «κενό στο πρόγραμμά του» όπως θέλουν αρκετά δημοσιεύματα, θα πρέπει να απαντηθεί από το Μέγαρο Μαξίμου.
Η χειραψία με τον «κύριο Ζάεφ»
Ο Κ. Μητσοτάκης μπορεί να μην μπόρεσε να συναντήσει τον Ντόναλντ Τραμπ, όμως το βράδυ της Τρίτης (ώρα Ελλάδας) συνάντησε για πρώτη φορά από την ημέρα που εξελέγη πρωθυπουργός, τον ομόλογό του από την Βόρεια Μακεδονία. Και πάλι, τα ρεπορτάζ των εφημερίδων βασίστηκαν στις «κυβερνητικές πηγές», που έσπευσαν να μας ενημερώσουν πως ο Κ. Μητσοτάκης είπε στον Ζ. Ζάεφ πως ο ίδιος «δεν θα υπέγραφε τη συμφωνία». Κατά τις ίδιες πηγές, συμπλήρωσε τη φράση του με τη δέσμευση πως θα τη σεβαστεί, και κάλεσε τον πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας να την εφαρμόσουν πιστά.
Μία εξέλιξη που έρχεται να ολοκληρώσει τον κύκλο κυβιστήσεων της κυβέρνησης -πια- της Νέας Δημοκρατίας, που από την ημέρα που ανέλαβε την εξουσία έχει επανειλημμένως ξεκαθαρίσει πως αυτή η συμφωνία θα πρέπει να εφαρμοστεί πιστά, πως δεν είναι προδοτική, πως σε διαφορετική περίπτωση οι Τούρκοι θα εκμεταλλεύονταν την κατάσταση, και τα λοιπά, και τα λοιπά.
Βέβαια, μπορεί ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του να προσχώρησαν πλέον στους υπερασπιστές της Συμφωνίας των Πρεσπών, όμως το… μικρό γαλατικό χωριό του Αθηναϊκού Πρακτορείου συνεχίζει να αντιστέκεται, με τρόπο που θυμίζει την αντιμετώπιση της συνομιλίας του Κ. Μητσοτάκη με την Τ. Μέι και τη δέσμευσή του για το Μακεδονικο, όπως και την αποσιώπηση του τραγέλαφου της απάντησης στο BBC για την έλλειψη γυναικών στην κυβέρνησή του.
Ενώ, λοιπόν, η αγγλική έκδοση του ΑΠΕ – ΜΠΕ αναφέρθηκε ούτε μία, ούτε δύο, αλλά τρεις φορές στην «North Macedonia», η ελληνική έκδοση περιορίστηκε να αναφερθεί στη «συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ζόραν Ζάεφ», έναν ηγέτη που… μάλλον είναι από το χωριό, και δεν τον ξέρετε…
Η Μαρέβα στον ΟΗΕ
Ένα ακόμα από τα σημεία της επίσκεψης του Κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και στον ΟΗΕ, ήταν η συνοδεία του από τη σύζυγό του, όπως συμβαίνει βέβαια με πολλούς ηγέτες σε τέτοιες περιπτώσεις. Ωστόσο, σύμφωνα με τις φωτογραφίες και τα βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας, μία ακόμα απορία γεννήθηκε.
Σε αυτά, εμφανίζεται η Μαρέβα Γκραμπόφσκι εμφανίζεται να κάθεται στα έδρανα της ελληνικής αποστολής, παρότι όπως είναι γνωστό, οι θέσεις αυτές προορίζονται για τον εκάστοτε ηγέτη, τον υπουργό Εξωτερικών και συμβούλους. Άλλωστε, το αυτό πιστοποιεί και η θέση της συζύγου του Ντόναλντ Τραμπ και του Εμανουέλ Μακρόν, καθώς Μελάνια Τραμπ και Μπριζίτ Μακρόν εμφανίζονται σε αντίστοιχες φωτογραφίες να κάθονται σε άλλες θέσεις από αυτές των αποστολών των Αμερικανών και των Γάλλων.
Οι φωτογραφίες, τις οποίες μάλιστα αρκετά φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ έπαιξαν σε αντιπαραβολή με lifestyle τίτλους του τύπου «Οι πρώτες κυρίες στον ΟΗΕ», δημιουργούν ακόμα ένα εκκωφαντικό ερώτημα. Είτε η σύζυγος του πρωθυπουργού εκτελεί και χρέη συμβούλου, είτε η Μ. Γκραμπόφσκι απολαμβάνει κάποια προνόμια των οποίων δεν τυγχάνουν ούτε οι πρώτες κυρίες μεγάλων χωρών.
Σε κάθε περίπτωση, το εν λόγω γεγονός δημιουργεί ακόμα μία αντίφαση, για έναν πρωθυπουργό που πολιτεύτηκε και αντιπολιτεύτηκε την προηγούμενη κυβέρνηση, βάζοντας κολλητούς και συγγενείς στο στόχαστρό του. Και προπάντων, υπήρξε τιμητής της αξιοκρατίας, των θεσμών και των κάθε είδους πρωτοκόλλων.
Το ταξίδι του Κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και τον ΟΗΕ δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Υπάρχει η συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον γενικό γραμματέα Γκουτέρες με τα ελληνοτουρκικά να βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα, και μία ακόμα ομιλία του, στην 74η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Άγνωστο μένει τι άλλο θα φέρει στις αποσκευές του κατά την επιστροφή.
Σίγουρα όμως, άμα τη επιστροφή του, οι απαντήσεις που θα κληθεί να δώσει ο Μητσοτάκης θα είναι πολλές. Ούτε ψύλλος στον κόρφο του, για έναν πρωθυπουργό που σε τόσες λίγες ημέρες έχει παράξει περισσότερα παραπολιτικά σχόλια και πολιτικά ερωτήματα απ’ ό,τι ανακοινώσεις. Ή που τελικά -μέσα στο οικείο σύστημα της παντοδυναμίας στα ΜΜΕ- θα ξαναγίνει απλώς Κυριάκος. Και η ζωή συνεχίζεται…