Γερμανικό ενδιαφέρον για την επίσκεψη του στρατάρχη Χαφτάρ στην Αθήνα
Λίγη ώρα μετά τη συνάντηση του με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, ο Χαφτάρ συναντήθηκε με τον Κ. Μητσοτάκη. Δεν προχώρησαν σε τοποθετήσεις μετά τη συνάντηση, ενώ ο στρατάρχης αρκέστηκε να δηλώσει προσερχόμενος ότι «είμαστε φιλειρηνιστές, ήρθαμε εδώ να συζητήσουμε για την ειρήνη». Σημειώνεται ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στη Βουλή καθώς ο στρατάρχης Χαφτάρ δεν είναι αρχηγός κράτους και ως εκ τούτου δεν προβλέπεται από το πρωτόκολλο η συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ερωτηματικό η στάση της Γερμανίας
Πριν από τη συνάντηση ο κ. Μητσοτάκης, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την γερμανίδα καγκελάριο ενόψει της διάσκεψης του Βερολίνου για τη Λιβύη, όπου η Ελλάδα δεν έχει κληθεί, αν και έχει κληθεί η Τουρκία και οι γειτονικές χώρες της Λιβύης. Η γερμανική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ο λόγος που δεν κλήθηκε η Ελλάδα είναι πως η Διάσκεψη δεν θα ασχοληθεί με «θέματα θαλασσίων συνόρων, πιθανώς δικαιωμάτων εκμετάλλευσης στη Μεσόγειο».
Το Βερολίνο δικαιολογεί χωρίς να εξηγεί την απουσία της Ελλάδας από τη Διάσκεψη για τη Λιβύη
Ωστόσο, η γερμανική εφημερίδα Bild υποστηρίζει ότι διαθέτει πληροφορίες για το ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επέμεινε να μην συμμετάσχει στη συνάντηση εκπρόσωπος της Ελλάδας. Σημειώνεται ότι μετά τη Διάσκεψη του Βερολίνου η Α. Μέρκελ αναμένεται να συναντηθεί στην Τουρκία με τον Ερντογάν.
«Ειρηνευτικές δυνάμεις» ετοιμάζεται να στείλει η Ελλάδα στη Λιβύη
Πριν τη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό, ο Χαφτάρ είχε συνάντηση με τον Νίκο Δένδια. Ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να αποστείλει στη Λιβύη «ειρηνευτικές δυνάμεις», ενώ επισήμανε πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει και μελλοντικά τη Λιβύη.
«Η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει την επόμενη μέρα στη Λιβύη. Είτε με την συμμετοχή στις δυνάμεις εκείνες που χρειάζονται για να υπάρξει ανακωχή, είτε με την συμμετοχή ελληνικών δυνάμεων στην ευρωπαϊκή επιχείρηση επιβολής του εμπάργκο των όπλων και της μεταφοράς μισθοφόρων στη Λιβύη.
Είχαμε μια μακρά συνομιλία με τον στρατάρχη Χαφτάρ για όλα τα θέματα. Την κατάσταση στη Λιβύη, την διάσκεψη στο Βερολίνο και την επόμενη μέρα στη Λιβύη και τη γύρω περιοχή. Επιθυμούμε κατάπαυση πυρός, απομάκρυνση των μισθοφόρων κι ακύρωση των παράνομων μνημονίων. Το ευτυχές είναι ότι ο Χαφτάρ συμφώνησε σε όλα τα παραπάνω. Του είπα ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει την επόμενη ημέρα στη Λιβύη. Όλα τα παραπάνω αποτελούν συνεισφορά στο μέλλον του λιβυκού λαού. Θέλουμε η Λιβύη να είναι μια σύγχρονη δημοκρατική χώρα».
Για ελληνική συμμετοχή σε «ειρηνευτικές δυνάμεις» στη Λιβύη κάνει λόγο ο Δένδιας
«Αν χρειαστεί θα εξετάσουμε και τη στρατιωτική αναμέτρηση»
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν είναι πολεμοχαρής χώρα, αλλά αν χρειαστεί θα εξετάσει και το ενδεχόμενο στρατιωτικής αναμέτρησης σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει να προκαλεί και εμφανιστεί τουρκικό πλοίο νότια της Κρήτης, λόγω της συμφωνίας της Άγκυρας με την ΚΕΕ που ορίζει θαλάσσιες ζώνες ανάμεσα στις δύο χώρες, κατά παράβαση των όσον ορίζονται από το διεθνές δίκαιο.
«Οι γείτονές μας λειτουργούν με το δίκαιο του ισχυρού ενώ εμείς επιμένουμε να ενεργούμε με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Η Τουρκία συζητάει για χάρτες που ορίζουν θαλάσσιες ζώνες, σύνορα κτλ. Η Τουρκία δεν έχει αποδεχτεί το δίκαιο της θάλασσας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς για το ποια θα είναι η αντίδραση της Ελλάδας σε περίπτωση εμφάνισης τουρκικού πλοίου νότια της Κρήτης, ο υπουργός απάντησε: «Η κίνηση αυτή θίγει ζωτικά κυριαρχικά μας συμφέροντα και επεξεργαζόμαστε όλα τα σενάρια. Δεν είμαστε πολεμοχαρείς και δεν θέλουμε να φτάσουμε σε στρατιωτική αναμέτρηση, αλλά αν χρειαστεί θα το εξετάσουμε και αυτό. Θίγονται βασικά κυριαρχικά μας δικαιώματα, δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε».
Άφησε αιχμές για την απουσία της Ελλάδας από τη Διάσκεψη του Βερολίνου. «Η δικαιολογία (της Γερμανίας) ότι η συζήτηση δεν θα περιστραφεί γύρω από ζητήματα συνεκμετάλλευσης πόρων ή χάραξης θαλασσίων ζωνών φαντάζει εξαιρετικά ανεπαρκής. Νομίζω ότι με τη σημερινή κίνηση (την άφιξη Χαφτάρ στην Αθήνα), η Ελλάδα δίνει το παρόν σε αυτόν τον διπλωματικό “πυρετό” και καταγράφει τη παρουσία της».
Σημειώνεται ότι την Πέμπτη ο Ο. Μητσοτάκης σε συνέντευξη στον Alpha εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται ανάμεσα στις προσκεκλημένες χώρες και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η Ελλάδα να ασκήσει βέτο στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών και στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., εάν δεν ακυρωθεί η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης «επί θεμάτων θαλασσίων ζωνών».