Σε μία σημαντική αποκάλυψη προέβη ο επίτροπος Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Πάολο Τζεντιλόνι, σχετικά με την εκταμίευση των χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών από την πανδημία, όπως αναφέρει το Reuters.
Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη του στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica, δήλωσε ότι οι πληρωμές θα ξεκινήσουν το δεύτερο εξάμηνο του 2021, ενώ σημείωσε πως τα κράτη μέλη μπορούν να χρησιμοποιήσουν το ένα δέκατο του ποσού εν αναμονή της έγκρισης κάθε εθνικού σχεδίου (σχέδιο κατανομής των κονδυλίων).
«Η εκταμίευση θα ξεκινήσει από το 2021, στη βάση του εθνικού στρατηγικού σχεδίου, που θα καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση στα μέσα Οκτωβρίου», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Ο Τζεντιλόνι στάθηκε και στο πώς θα χρηματοδοτηθεί το κοινό χρέος των κρατών-μελών, θέτοντας στο τραπέζι νέους πόρους χρηματοδότησης, όπως η επιβολή ψηφιακού φόρου και φόρου για τον άνθρακα -ένα ενδεχόμενο που φαίνεται να επεξεργάζεται και σε επίπεδο Συνόδου Κορυφής αλλά και σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Σημειώνεται ότι πρόκειται για ένα κοινό χρέος από τις αγορές για την περίοδο από το 2026 μέχρι το 2056.
«Διαφορετικά, θα πρέπει μόνες τους οι χώρες να εξοφλήσουν τα χρήματα που θα λάβουν, αν δεν μπορέσει η Ευρώπη να εξοφλήσει το κοινό χρέος» υπογράμμισε ο Επίτροπος.
Ο Χ. Σταϊκούρας σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση που είχε στη Θεσσαλονίκη με τον υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας- Θράκης), Θεόδωρο Καράογλου, δήλωσε ότι «μέχρι σήμερα που μιλάμε η χώρα τα έχει καταφέρει με τις δικές της δυνάμεις. Μέχρι σήμερα που μιλάμε έχουμε καταφέρει, με τα ταμειακά διαθέσιμα που έχουμε και που διαρκώς δημιουργούμε, να στηρίξουμε την πραγματική οικονομία, να στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, εργαζόμενους και εργοδότες –κυρίως τα χαμηλότερα και τα μεσαία εισοδηματικά στρώματα».
Αναφορικά με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE (Μηχανισμός Ενίσχυσης Απασχόλησης) το οποίο χρηματοδοτεί το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ της κυβέρνησης, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι «προσδοκούμε το επόμενο χρονικό διάστημα, τις επόμενες εβδομάδες, να εισρεύσουν οι πόροι από τα συγχρηματοδοτούμενα έργα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, από δαπάνες που ήδη έχουμε κάνει μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό, μετά τον Αύγουστο να αρχίσουν να εισρέουν πόροι από τις αποφάσεις που πήραμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο σχετικά πρόσφατα, όπως είναι το έργο SURE για την ενίσχυση της απασχόλησης. Η εκταμίευση των σχετικών πόρων δεν έχει γίνει, εκτιμώ ότι θα γίνει από τον Σεπτέμβριο και μετά, ενώ το πρόγραμμα Συν-Eργασία υλοποιείται».
Υπενθυμίζεται η Σύνοδος Κορυφής κατέληξε στις αρχές της εβδομάδας σε μία συμφωνία με μεγάλες περικοπές στις επιχορηγήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και δάνεια που θα δοθούν με μνημονιακό «μανδύα».
Υπερίσχυσε η γραμμή λιτότητας με μνημονιακό «μανδύα» για το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ (UPD)
Από το πακέτο των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ αναμενόταν να δοθούν τα 500 ως επιχορηγήσεις και τα 250 ως δάνεια. Ωστόσο, αποφασίστηκε πως το ποσό των επιχορηγήσεων θα ανέρχεται σε 390 δισ. ενώ τα 360 θα δοθούν ως δάνεια που θα συνοδεύονται από μνημονιακές υποχρεώσεις. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αλλάξουν προς το χειρότερο τα δεδομένα για την Ελλάδα, καθώς αρχικά προβλεπόταν ότι θα δοθούν 22,5 δισ. από επιχορηγήσεις και 9,4 δισ. από δάνεια, ενώ τελικά θα δοθούν 19 δισ. από επιχορηγήσεις και 12,4 δισ. από δάνεια.
Την Πέμπτη, το Ευρωκοινοβούλιο καταψήφισε μερικώς τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής με ψήφους 465 κατά(των αποφάσεων) από το σύνολο των 682 ευρωβουλευτών. Συγκεκριμένα, το ευρωκοινοβούλιο έλαβε θετική στάση σχετικά με το Ταμείο αλλά εξέφρασε τις αντιρρήσεις του για τον προϋπολογισμό της ΕΕ. Πλέον το θέμα θα τεθεί σε διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Συμβούλιο της Ευρώπης και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία, πριν το τέλος Οκτωβρίου.
Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, φάνηκε μη ικανοποιημένος στις δηλώσεις του την Πέμπτη σχετικά με τη συμφωνία της Συνόδου, χαρακτηρίζοντας ως «μη αποδεκτές τις περικοπές για την έρευνα και το Erasmus».
Διευκρινήσεις και μη ικανοποίηση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη συμφωνία της Συνόδου
«Οι Ευρωπαίοι πολίτες αναμένουν μια συμφωνία που να ανταποκρίνεται στο ύψος των περιστάσεων αυτής της ιστορικής στιγμής. Μας ανησυχεί ένα μέλλον στο οποίο θα λείπουν η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και η “κοινοτική μέθοδος”» είπε.
Μάλιστα, μια πιο αναλυτική εικόνα για τα ποσά, αλλά και τον χρόνο των εκταμιεύσεων από το «Ταμείο Ανάκαμψης» της ΕΕ, σε σχέση με τους πανηγυρισμούς Μητσοτάκη για το «πακέτο 70 δισ.» αμέσως μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής, έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας την Πέμπτη.
Όπως είπε, τo 70% των επιχορηγήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης είναι πόροι που θα δεσμευθούν τα έτη 2021 και 2022. Το υπόλοιπο 30% θα δεσμευθεί μέχρι το τέλος του 2023, παραδέχθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επιβεβαιώνοντας τη σχετική κριτική.