Μέσω μηνύματος στο twitter, ο Ν. Δένδιας ανακοίνωσε πως επικοινώνησε με τον γενικό γραμματέα για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας για τις παράνομες δραστηριότητες της στην ανατολική Μεσόγειο. Σημειώνεται ότι ο Ν. Δένδιας είχε αναφέρει πως η «Τουρκία δεν είναι εύκολο να ξεγελάσει την ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι αφελής»
I spoke by phone to @NATO SecGen @jensstoltenberg ahead of upcoming #NATO FMs meeting. Developments in #EasternMediterranean & Turkish illegal activities in the region in focus.
— Nikos Dendias (@NikosDendias) November 26, 2020
Ωστόσο, το ΝΑΤΟ δεν δείχνει πρόθυμο να πάρει θέση απέναντι στην Τουρκία. Όπως αναφέρουν πληροφορίες του Middle East Monitor, ο Στόλτενμπεργκ αρνήθηκε προ ημερών να καταδικάσει τις τουρκικές ενέργειες στην αν. Μεσόγειο και τόνισε τόνισε πως «η Τουρκία είναι ένας υπολογίσιμός και σημαντικός σύμμαχος για το ΝΑΤΟ και, ανάμεσα σε άλλα, παίζει ρόλο – κλειδί στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας σε παγκόσμιο επίπεδο.
Το Ευρωκοινοβούλιο τάχθηκε υπέρ των κυρώσεων
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τάχθηκε με ευρεία πλειοψηφία υπέρ των κυρώσεων κατά της Τουρκίας, σε περίπτωση που συνεχιστεί η προκλητική συμπεριφορά της Άγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο και την κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Η τροπολογία που κατέθεσε η Ελληνική και Κυπριακή Αντιπροσωπεία, με πρωτοβουλία των Βαγγέλη Μεϊμαράκη, Λευτέρη Χριστοφόρου και Λουκά Φουρλά υπερψηφίστηκε από την ευρεία πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν 440 ψήφοι υπέρ, 193, ενώ 53 ευρωβουλευτές απείχαν.
Κυρώσεις κατά της Τουρκίας υπερψήφισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Για «μάσκες» και ευρωπαϊκή αλληλεγγύη μίλησε ο Πέτσας
Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο Στέλιος Πέτσας δήλωσε πως πλέον έχουν πέσει οι «μάσκες» για τη συμπεριφορά της Τουρκίας, ενώ ισχυρίστηκε πως η Άγκυρα «ταλανίζεται από το άγχος των κυρώσεων, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου». Ωστόσο, η ηγεσία της ΕΕ δεν έχει δεσμευθεί πως θα λάβει κυρώσεις κατά της Τουρκίας στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί στις 10 Δεκεμβρίου. Παράλληλα, έκανε και πάλι επίκληση στο Διεθνές Δίκαιο που δεν σέβεται η Τουρκία.
«Τις τελευταίες μέρες η Τουρκία επιχειρεί να σκεπάσει το πρόσωπο του ταραχοποιού με μάσκα ειρηνοποιού. Η Ευρώπη, όμως, δεν είναι αφελής. Η Τουρκία αφενός συνεχίζει την παράνομη δραστηριότητα σε περιοχές που επικαλύπτουν ελληνική υφαλοκρηπίδα και αφετέρου μιλάει γενικά και αόριστα για πρόθεση διαλόγου με την Ελλάδα. Είναι προφανές ότι ταλανίζεται από το άγχος των κυρώσεων, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου. Τα ίδια άλλωστε έκανε και πριν τη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου.
Με λόγια της τελευταίας στιγμής, δεν πείθει. Δόθηκε στην Τουρκία η δυνατότητα και το περιθώριο χρόνου να επιλέξει ποιό δρόμο θα ακολουθήσει. Δεν αξιοποίησε την προσφορά της Ευρώπης και δεν ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου. Ενώ δεσμεύτηκε να απευθύνει πρόσκληση επανέναρξης των διερευνητικών επαφών απάντησε με πρόκληση του Ορούτς Ρέις και του πολεμικού της στόλου. Και φυσικά με την ίδια την προκλητική παρουσία του Τούρκου Προέδρου στα κατεχόμενα κατά παράβαση τόσο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ όσο και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Τώρα πια καμιά μάσκα δεν μπορεί να κρύψει την πραγματικότητα. Οιαδήποτε εκ του πονηρού εκδήλωση δήθεν ‘καλής θέλησης’ της τελευταίας στιγμής, δεν μπορεί να εκληφθεί παρά μόνο σαν προσχηματική. Δεν θα έχει κανένα άλλο στόχο παρά μόνο να ρετουσαριστεί η εικόνα της παραβατικής συμπεριφοράς της. Απαιτείται συνέχεια και συνέπεια σε μια ειλικρινή πολιτική αποκλιμάκωσης από την πλευρά της γείτονος. Απαιτείται σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο ως διαρκής επιλογή και όχι ως σημαία ευκαιρίας».
Νέα Navtex για παραμονή του Oruc Reis στην αν. Μεσόγειο, με αντί – Navtex απαντά η Ελλάδα
Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη εξέδωσε τρεις Navtex στις οποίες θέτει ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης της Ικαρίας, της Πάτμου, της Σαμοθράκης, της Λήμνου, της Χίου και της Σάμου. Συγκεκριμένα, ο υδρογραφικός σταθμός της Σμύρνης είχε εκδώσει τρεις Navtex, οι οποίες απαιτούν την ακύρωση στρατιωτικών ασκήσεων του Πολεμικού Ναυτικού, στο κεντρικό και βορειοανατολικό Αιγαίο, σε θαλάσσιες περιοχές γύρω από τη Λήμνο, τη Σαμοθράκη και την Ικαρία. Σύμφωνα με τις τουρκικές Navtex, οι αντίστοιχες ελληνικές, παραβιάζουν τις διεθνείς συνθήκες, και επικαλύπτουν θαλάσσιες περιοχές οι οποίες είχαν δεσμευτεί από τις τουρκικές αρχές για την διεξαγωγή βολών του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού.