Το ψήφισμα αναφέρει ότι ότι οι ανεπαρκείς παραδόσεις πυρομαχικών και οι περιορισμοί στη χρήση τους ενέχουν τον κίνδυνο υπονόμευσης των προσπαθειών που έχουν καταβληθεί μέχρι στιγμής και εκφράζει τη βαθιά λύπη του για τη μείωση του οικονομικού όγκου της διμερούς στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία από τα κράτη μέλη.

Οι ευρωβουλευτές/τριες επαναλαμβάνουν την έκκλησή τους προς τις χώρες της ΕΕ να εκπληρώσουν τη δέσμευσή τους του Μαρτίου του 2023 να παραδώσουν ένα εκατομμύριο βλήματα στην Ουκρανία και να επιταχύνουν την παράδοση όπλων, συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας και πυρομαχικών, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων TAURUS.Επαναλαμβάνουν επίσης τη θέση τους ότι όλες οι χώρες της ΕΕ και οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα πρέπει συλλογικά και ξεχωριστά να δεσμευτούν για ετήσια στρατιωτική στήριξη προς την Ουκρανία τουλάχιστον 0,25% του ΑΕΠ τους. Παράλληλα, τονίζεται ότι οι κυρώσεις της ΕΕ πρέπει να διατηρηθούν και να επεκταθούν. 

Αρβανίτης: Όχι στη συνέχιση του πολέμου, καμία εμπλοκή της Ελλάδας

«H Left, και με δική μου εισήγηση, καταψήφισε το ψήφισμα για τη συνέχιση της οικονομικής και στρατιωτικής ενίσχυσης της Ουκρανίας που υποβλήθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο» επισημαίνει, με δήλωση του, ο αντιπρόεδρος της ευρωομάδας της Αριστεράς, Κώστας Αρβανίτης, αναλύοντας τους λόγους που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση.

Ολόκληρη η δήλωση του Κώστα Αρβανίτη:

«Όχι στη συνέχιση του πολέμου, καμία εμπλοκή της Ελλάδας

Ο πόλεμος στην Ουκρανία πλησιάζει στην ολοκλήρωση του τρίτου χρόνου και αυτήν τη στιγμή είναι περισσότερο πιθανή η κλιμάκωσή του παρά ο τερματισμός του.
Καμία ουσιαστική διπλωματική διαπραγμάτευση δεν είναι σε εξέλιξη. Αντ´ αυτού η κυρίαρχη συζήτηση στην Ευρώπη είναι η περαιτέρω παροχή βαρέων όπλων στο Κίεβο.

H Left, και με δική μου εισήγηση, καταψήφισε το σχετικό ψήφισμα για τη συνέχιση της οικονομικής και στρατιωτικής ενίσχυσης της Ουκρανίας που υποβλήθηκε στο European Parliament, για τρεις λόγους.

Καλεί τα κράτη-μέλη να άρουν τους περιορισμούς στη χρήση όπλων μεγάλου βεληνεκούς για πλήγματα μέσα σε ρωσικό έδαφος. Η εξέλιξη αυτή είναι σαφές ότι θα έχει αρνητικές συνέπειες και για αυτό το λόγο καμία δυτική κυβέρνηση δεν έχει δώσει το πράσινο φως.

Επιπλέον ζητεί από όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ να δεσμευτούν ότι θα υποστηρίξουν στρατιωτικά την Ουκρανία, με τουλάχιστον 0,25% του ΑΕΠ τους ετησίως. Για την Ελλάδα, προκύπτει μια δαπάνη που ξεπερνά τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Τέλος, αυτός ο πόλεμος έχει περιέλθει σε ένα αδιέξοδο που θα αρθεί μόνο μέσω μιας κατάπαυσης του πυρός και με την έναρξη διπλωματικών διαπραγματεύσεων με παράλληλη αποχώρηση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων από την Ουκρανία. Δυστυχώς, το ψήφισμα δεν περιλαμβάνει την παραμικρή αναφορά προς αυτήν την κατεύθυνση».

ΚΚΕ: Κατάπτυστο ψήφισμα που καλεί σε κλιμάκωση του ιμπεριαλιστικού πόλεμου στην Ουκρανία

Σε δήλωσή της, η Ευρωομάδα του ΚΚΕ καταγγέλλει πως «με ένα ακόμα, πολύ επικίνδυνο για τους λαούς, ψήφισμα για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο ανάμεσα σε ΝΑΤΟ και την καπιταλιστική Ρωσία, το Ευρωκοινοβούλιο σπεύδει να ρίξει κι άλλο λάδι στη φωτιά του πολέμου, ζητώντας προκλητικά από τα κράτη-μέλη της ΕΕ “να άρουν αμέσως τους περιορισμούς στη χρήση δυτικών οπλικών συστημάτων που παραδίδονται στην Ουκρανία εναντίον νόμιμων στρατιωτικών στόχων στη ρωσική επικράτεια”».

Συνεχίζει λέγοντας πως «μνημείο υποκρισίας αποτελεί και το γεγονός ότι την ώρα που επικαλείται «το δικαίωμα της Ουκρανίας στην αυτοάμυνα», το ψήφισμα δεν αναφέρει κουβέντα για την επέμβασή της με τη στήριξη ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ στο Κουρσκ που συνιστά νέα κλιμάκωση στο ιμπεριαλιστικό μακελειό»

«Το ψήφισμα μάλιστα προβλέπει τον έλεγχο της παράδοσης εξοπλισμών στην Ουκρανία με υποδείξεις για την υλοποίηση των σχεδιασμών αυτών προς τα κράτη-μέλη, για τυχόν καθυστερήσεις, με λεπτομέρειες …ως και το τελευταίο φυσίγγι» προσθέτει το ΚΚΕ και καταλήγει:

«Οι θηριώδεις εξοπλισμοί, οι κυρώσεις, τα 192 δις που έχουν δοθεί ως τώρα στην Ουκρανία από την ΕΕ, αλλά κι η εξαγγελία της έκθεσης Ντράγκι για άλλα 500 δις στην πολεμική βιομηχανία για την επόμενη δεκαετία αποτελούν ασήκωτα βάρη που ήδη τα επωμίζονται οι λαοί που πληρώνουν με το αίμα τους την καλπάζουσα ακρίβεια, την άγρια φορολεηλασία, τους μισθούς πείνας, τις εγκληματικές περικοπές σε υγεία, παιδεία, πολιτική προστασία κλπ.

Το ΚΚΕ καταψήφισε το νέο κατάπτυστο ψήφισμα και καλεί τους λαούς να δυναμώσουν την πάλη τους υπηρετώντας τα δικά τους αυτοτελή συμφέροντα, για απεμπλοκή από το μακελειό όπου δύο στρατόπεδα ιμπεριαλιστών συγκρούονται για να μακελεύονται οι λαοί».