Όπως μεταδίδει το Reuters, η κυβέρνηση του Μπαρνιέ περιλαμβάνει έναν από τους ηγέτες του συντηρητικού κόμματος του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί, τον Μπρούνο Ρεταλιό, ο οποίος «διαπραγματεύτηκε το πολυπόθητο υπουργείο Εσωτερικών ως τίμημα για την υποστήριξη στο κοινοβούλιο».

Η ευθραυστότητα της κυβέρνησης, σύμφωνα με το Reuters, φαίνεται από το ότι η υψηλού κύρους θέση του υπουργού Οικονομικών δόθηκε σε έναν ελάχιστα γνωστό 33χρονο, τον Αντουάν Αρμάντ του κόμματος του Μακρόν, αφού απορρίφθηκε από πιο υψηλόβαθμους πολιτικούς.

«Πρέπει να μειώσουμε τις δημόσιες δαπάνες και να τις κάνουμε πιο αποτελεσματικές», δήλωσε ο Αρμάντ στην εφημερίδα Journal du Dimanche σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε το Σάββατο. «Αν η λύση ήταν να αυξήσουμε τους φόρους, η Γαλλία θα ήταν εδώ και καιρό η κορυφαία υπερδύναμη στον κόσμο».

Ο 41χρονος Ζαν-Νοέλ Μπαρό, από το κόμμα MoDem, υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στην προηγούμενη κυβέρνηση, θα είναι ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας.

Ο Σεμπαστιάν Λεκορνύ, υποστηρικτής του Μακρόν, αναλαμβάνει και πάλι το υπουργείο Άμυνας.

Το μόνο μέλος της κυβέρνησης που προέρχεται από την αριστερά είναι ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης Ντιντιέ Μιγκό.

Το κυβερνητικό σχήμα απαρτίζεται από 39 υπουργούς.

«Η κεντρώα κυβέρνηση είναι de facto μια κυβέρνηση μειοψηφίας», αναφέρουν οι αναλυτές της Eurointelligence σε σημείωμά τους. Οι υπουργοί της «όχι μόνο θα πρέπει να συμφωνήσουν μεταξύ τους, αλλά θα χρειαστούν και ψήφους από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για να περάσουν τα νομοσχέδιά της στη συνέλευση. Αυτό σημαίνει ότι θα προσφέρει ακόμη περισσότερες παραχωρήσεις και ελιγμούς».

Το νέο υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει την Δευτέρα και ο Μισέλ Μπαρνιέ θα εκφωνήσει την ομιλία των προγραμματικών δηλώσεων την 1η Οκτωβρίου.