Έμμεσα καρφιά κατά του Άδωνι Γεωργιάδη, έριξε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας σε πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1. Συγκεκριμένα, ξεκαθάρισε ότι πάνω από το 85% των γιατρών έχει εμβολιαστεί διαψεύδοντας με αιχμή τον Άδωνι Γεωργιάδη: «Άρα μην λέμε χαμηλό ποσοστό, είναι από τα πιο υψηλότερά στην Ευρώπη».

Επεσήμανε επίσης ότι γιατροί και νοσηλευτές δίνουν εδώ και πάνω από 18 μήνες μάχη στην πρώτη γραμμή κατά του κορονοϊού χωρίς να έχουν πάρει ούτε ένα ρεπό και υπογράμμισε ότι είναι εύκολο να σχολιάζει κάποιος έξω από το χορό. «Να μου πει ποιος από όλους αυτούς που σχολίασαν με στοιχειώδεις γνώσεις δημόσια διοίκησης και στρατηγικής, θα έβαζε τους μεν απέναντι στους δε με γεμάτα νοσοκομεία» σχολίασε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Πολλοί ήταν αυτοί που για δυο λεπτά δημοσιότητας θέλουν να πουν κάτι που δεν έχει βοηθήσει επικοινωνιακά στην προσπάθεια την οποία κάνουμε».

Υπενθυμίζεται, πως ο Άδωνις Γεωργιάδης είχε υποστηρίξει και μάλιστα ουρλιάζοντας «ντροπή» ότι μόνο το 62% των υγειονομικών έχει εμβολιαστεί. Ισχυρισμό που έχει καταρρίψει τόσο η ΠΟΕΔΗΝ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων) όσο και ο Νίκος Καπραβέλος διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου».

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, μέχρι στιγμής, το ποσοστό συμμετοχής στον εμβολιασμό του υγειονομικού προσωπικού υπερβαίνει το 80%, όσων εμβολιάσθηκαν, όσων έχουν αντισώματα, όσων είναι σε λίστες αναμονής για εμβολιασμό και όσων δεν ενδείκνυται ο εμβολιασμός για ιατρικούς λόγους. Κάτι που επιβεβαιώνει και τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας.

Πότε θα εμβολιαστούν οι μαθητές

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, προανήγγειλε επίσης ότι από το 2022 θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί και σε μαθητές κατά του κορονοϊού, υπογραμμίζοντας ότι «είναι σε εξέλιξη στην ΕΕ η διαδικασία για την έγκριση του εμβολίου της Pfizer για τις ηλικίες 12-15 ετών».

Όπως είπε: «για τον εμβολιασμό ατόμων κάτω των 18 ετών, περιμένουμε την έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ)».

Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τους γρήγορους ρυθμούς με τους οποίους εξελίσσεται η επιχείρηση «Ελευθερία» για τους εμβολιασμούς κατά του Covid 19, τονίζοντας πως μόνο σήμερα ο αριθμός των εμβολιασμένων ανέρχεται σε 112.000 άτομα.

Για το εμβόλιο της AstraZeneca

Ερωτηθείς εξάλλου, για το εμβόλιο της AstraZeneca, στις παραγγελίες του οποίου βάζει τέλος η Ε.Ε. μετά τον Ιούνιο, τόνισε πως είναι εξασφαλισμένες οι δόσεις για την Ελλάδα.

«Το καλύτερο εμβόλιο είναι το συντομότερο. Δεν πρέπει να στοχοποιούνται τα εμβόλια. Η έγκριση του AstraZeneca – όπως και όλων των υπολοίπων που έχουν αδειοδοτηθεί στην Ε.Ε.- έγινε κατόπιν μελέτης και έρευνας. Έχουν εμβολιαστεί με AstraZeneca περίπου 55 εκατομμύρια Ευρωπαίοι, ενώ η Αγγλία έχει ήδη βγει από τη μεγάλη πίεση λόγω του συγκεκριμένου εμβολίου», συνέχισε ο Βασίλης Κικίλιας.

Αναφερόμενος, παράλληλα, στις πιθανές παρενέργειες, υπογράμμισε πως είναι απειροελάχιστες, φέροντας ως παράδειγμα πως πιθανότητα να πάθει θρόμβωση έχει και μία γυναίκα που παίρνει αντισυλληπτικά ή ένας καπνιστής.

Για τις πλατφόρμες εμβολιασμού

Η πλατφόρμα των ραντεβού εμβολιασμού για τους 30-44 ετών, με όλα τα εμβόλια, θα ανοίξει στο τέλος Μαΐου, γνωστοποίησε ο Υπουργός Υγείας. Συμπλήρωσε πως μέχρι τα μέσα Ιουνίου, εφόσον η Johnson & Johnson επιβεβαιώσει τις παραδόσεις, θα ανοίξει η πλατφόρμα για τους 18-29 ετών.

«Έχουμε προαγοράσει 30 εκατ. εμβόλια», είπε ο Κικίλιας, υπογραμμίζοντας πως μέχρι το τέλος Μαΐου θα έχουν γίνει 5,4 εκατ. εμβολιασμοί και 1,94 εκατ. συμπολίτες μας θα έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

«Εμβολιάσαμε καθολικά τα νησιά με πληθυσμό κάτω των 5.000 κατοίκων», ενώ για τον κατ’ οίκον εμβολιασμό είπε πως η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα που θα τον εφαρμόσει και προανήγγειλε ανακοινώσεις μέχρι το τέλος του μήνα.