Αδικαιολόγητη θεωρεί η υπουργός Παιδείας την απουσία μαθητή από το σχολείο εάν στο τμήμα του βρεθεί κρούσμα.  «Δεν δικαιολογείται απουσία μαθητή επειδή ο γονιός του φοβάται να το στείλει για μάθημα λόγω κρούσματος στην τάξη» ξεκαθάρισε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, μιλώντας  στον ΣΚΑΪ για τα πρωτόκολλα με τα οποία θα επαναλειτουργήσουν δια ζώσης σχολεία και πανεπιστήμια.

Η υπουργός επανέλαβε πως απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να λειτουργήσουν όλες οι εκπαιδευτικές δομές δια ζώσης και ότι είναι αρνητική στο οριζόντιο κλείσιμο των σχολείων. «Κλείσιμο τμήματος θα επιβάλλεται μόνο αν νοσήσουν τα μισά παιδιά του τμήματος συν ένα, βάσει των εισηγήσεων των ειδικών», είπε και ανέφερε, κάτι που είχε ήδη ανακοινωθεί, ότι δηλαδή «οι επαφές με το κρούσμα δεν μπαίνουν σε καραντίνα αλλά θα ακολουθήσει εργαστηριακός έλεγχος». «Πλέον δεν πάμε σε οριζόντιο κλείσιμο γιατί έχουν αλλάξει τα δεδομένα. Όταν κλείναμε τμήματα το κάναμε γιατί θέλαμε να προστατεύσουμε την οικογένεια του μαθητή από διασπορά του ιού. Αλλά αυτή την στιγμή οι περισσότεροι εξ αυτών είναι εμβολιασμένοι και αν δεν είναι έχουν τη δυνατότητα να το πράξουν άμεσα», διευκρίνισε ακόμα. Σχετικά με τα πανεπιστήμια, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι θα λειτουργήσουν μόνο με δια ζώσης εκπαίδευση.  Στις αίθουσες θα έχουν πρόσβαση φοιτητές και εκπαιδευτικοί που είναι πλήρως εμβολιασμένοι και όσοι έχουν πιστοποιητικά νόσησης. Για τους ανεμβολίαστους θα ισχύσει η υποχρεωτική διενέργεια εργαστηριακού τεστ με δικά τους έξοδα.

«Όλα τα ανεμβολίαστα παιδιά της τάξης κάνουν rapid tes δωρεάν από το κράτος και τα παιδιά που κάθονταν κοντά στο κρούσμα θα κάνουν επιπλέον self test. Οι εμβολιασμένοι μαθητές θα χρειαστεί να κάνουν 2 self test. Όλα τα παιδιά μετά τον έλεγχο θα προσέρχονται κανονικά στην τάξη», σημείωσε μεταξύ άλλων. Αναφορικά με τους εκπαιδευτικούς, τόνισε ότι το 80% αυτών είναι εμβολιασμένο και ένα 10% περίπου έχει νοσήσει. «Από την άλλη, ένα 10% των εκπαιδευτικών παραμένει ανεμβολίαστο και όσοι εξ αυτών δεν τηρούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα με την διενέργεια εργαστηριακού τεστ, θα τίθεται υπό αναστολή εργασίας» πρόσθεσε.

Την εμμονική στάση του υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει για δεύτερη χρονιά πανδημίας σε ακατανόητα μέτρα με το νέο εφεύρημα του «50%+1», δηλαδή να κλείνει ένα τμήμα μόνο όταν καταγραφεί αριθμός κρουσμάτων μεγαλύτερος από τον μισό αριθμό των συνολικών μαθητών ανά τμήμα, που κινδυνεύει να λειτουργήσει ως μηχανισμός εκθετικής αύξησης των κρουσμάτων, σχολίασε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού. Τα παιδιά είναι είναι πολύ δύσκολο να τηρήσουν μέτρα και δεν έχουν υπάρξει αλλαγές στη σύνθεση των τμημάτων, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά και εκτίμησε ότι ένα τμήμα θα μεταφέρει τη νόσο σε 100-150 άτομα. «Από τα 100 παιδιά που θα νοσήσουν, ένα 10% θα νοσήσει πάρα πολύ σοβαρά» διευκρίνισε και υπογράμμισε πως «θα δημιουργηθεί εκρηκτική κατάσταση στην καθημερινότητα των οικογενειών».