X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Οι Ολυμπιακοί Αγώνες… αλλιώς

Τα χαράματα του Σαββάτου (στις 2 π.μ.) θα ξεκινήσει η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο. Τα φλας θα αστράψουν, οι αθλητές θα συμμετάσχουν στην παραδοσιακή παρέλαση, το πλήθος θα ευχαριστηθεί υπερθέαμα. Πίσω από όλα αυτά όμως κρύβονται κοινωνικές αντιδράσεις, σκάνδαλα, διαφθορά και δισεκατομμύρια σε αθλητικές εγκαταστάσεις χωρών που μαστίζονται από κοινωνικές ανισότητες. Αυτή είναι η άλλη πλευρά του σύγχρονου πρωταθλητισμού, αυτή που οι διοργανωτές προσπαθούν με κάθε τρόπο να κρατήσουν κρυφή, αυτή που οι ίδιοι οι θεατές επιλέγουν να μη βλέπουν. Φέτος στο Ρίο, λίγοι θα επιλέξουν να δουν τη σκοτεινή φαβέλα αντί για το λαμπερό Μαρακανά. Αλλά μην ανησυχείτε, είμαστε εμείς εδώ!
|

Έχοντας την άποψη ότι κάθε μεγάλο αθλητικό γεγονός έχει τη φωτεινή και την σκοτεινή του πλευρά, στο ThePressProject ξεκινάμε ένα καθημερινό αφιέρωμα που θα τρέξει όλες τις ημέρες των Ολυμπιακών Αγώνων. Θα σας παρουσιάσουμε ιστορίες άμιλλας, συναγωνισμού και ηρωισμού αλλά και ιστορίες ντόπινγκ, τρομοκρατίας και διαπλοκής.

To facebook ξεκίνησε και αυτό το αφιέρωμα του στους Ολυμπιακούς με το γενικό τίτλο: «Για δύο εβδομάδες στο Ρίο η άμιλλα θα μας ενώσει» αλλά όπως σημειώνει ο συγγραφέας John Ridley: «Οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι στην καλύτερη περίπτωση ένα όχημα αγκιτπρόπ και στη χειρότερη ένας μαγνήτης σκανδάλων». Από το στεφάνι από κλαδί ελιάς που δίνανε στους αθλητές των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων μέχρι σήμερα έχει διανυθεί μια τεράστια απόσταση.

Στο αφιέρωμα μας θα ασχοληθούμε φυσικά με τη διοργάνωση της Βραζιλίας αλλά δεν θα σταματήσουμε εκεί. Σε μικρή ή μεγάλη κλίμακα, ό,τι συμβαίνει στο Ρίο έχει συμβεί στην Αθήνα και στο Πεκίνο νωρίτερα και θα επαναληφθεί στο Τόκιο (Ολυμπιακοί 2020) και στο Κατάρ (Μουντιάλ 2022).

Κάθε 4 χρόνια το ανθρώπινο είδος είχε απλά μια ευκαιρία να δείξει με έναν ευφάνταστο τρόπο πως μπορεί να υπάρξει διαχείριση και ταυτόχρονα διαιώνιση των αδυναμιών του και της δυστυχίας του. Για πολλούς αγώνες ο ρατσισμός δεν απαλείφθηκε, σε πολλούς αθλητές απαγορεύτηκε να αγωνιστούν με τα χρώματα της χώρας τους, οι ισχυρότερες χώρες συγκέντρωναν και τα περισσότερα μετάλλια, η παραβατικότητα στα όρια της εγκληματικότητας δεν σταμάτησε, η προπαγάνδα άλλαξε μορφή, ο Ψυχρός Πόλεμος επέβαλε τους δικούς του όρους, ο Πιέρ Ντε Κουμπερντέν δεν ήθελε τη γυναικεία συμμετοχή,  οι τρομοκράτες δεν δίστασαν να βάζουν βόμβες και οι διοργανώτριες χώρες μαράζωναν οικονομικά.

Για όλους αυτούς τους λόγους σας προτείνουμε τις επόμενες 16 ημέρες να περνάτε καθημερινά από το ThePressProject και να συμμετάσχετε ενεργά με σχόλια και προτάσεις, ώστε από αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες να κερδίσουμε κάτι παραπάνω.


Για το αφιέρωμα αυτό θα εργαστούν οι Βαγγέλης Γεωργίου , Κώστας Εφήμερος, Θάνος Καμήλαλης και η Τζένη Τσιροπούλου.


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις