Η κ. Παγώνη τόνισε ότι αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία της χώρας νοσηλεύονται 580 άτομα με κορoνοϊό. Ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων είναι τα 68 έτη, ενώ στις ΜΕΘ υπάρχουν νέοι άνθρωποι, μέχρι και 17 ετών χωρίς υποκείμενα νοσήματα.
«Έχουν ξεκινήσει να εκκενώνονται ΜΕΘ που δεν ήταν Covid-19 για να μετατραπούν και αυτές σε Covid-19», τόνισε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ τονίζοντας ότι σήμερα εκκενώνονται Μονάδες Εντατικής στο Αττικό, ενώ θα ακολουθήσει το Γεννηματά και άλλα νοσοκομεία.
«Αυτή τη στιγμή ο Ευαγγελισμός έχει φρακάρει. Δεν μπορεί να πάρει άλλους ασθενείς, είναι γεμάτος και με κρούσματα Covid-19» τόνισε.
«Εφημερεύαμε προχθές. Τα περιστατικά που μπήκαν Covid-19, τα μισά διασωληνώθηκαν. Αυτό σημαίνει ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά”, τόνισε η κ. Παγώνη.
Εξήγησε ότι τα κρούσματα που βλέπουμε σήμερα είναι αποτέλεσμα της κατάστασης πριν από 15 ημέρες, γύρω στις 5 Σεπτέμβρη, όταν δηλαδή γύρισαν όλοι από τις διακοπές και πριν ανοίξουν τα σχολεία.
Χωρίς κρατική στήριξη στο Νοσοκομείο Νίκαιας, αδυνατούν οι γιατροί να δεχθούν άλλα κρούσματα
Υπενθυμίζεται ότι τα συνεχή αιτήματα προς στις αρμόδιες αρχές που πέφτουν στο κενό επί ενάμιση μήνα και οι διαμαρτυρίες για υποστελέχωση και έλλειψη υποδομών που δεν έχουν εισακουστεί, οδήγησαν τη Γενική Συνέλευση των γιατρών του νοσοκομείου Νίκαιας στην ομόφωνη απόφαση να μη δέχονται πλέον νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 στις μονάδες νοσηλείας, καθώς κρίνεται πλέον ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει με ασφάλεια για νοσηλευόμενους και εργαζόμενους. «Με αυτές τις συνθήκες είναι αδύνατο και ανασφαλές πλέον για το νοσοκομείο να νοσηλεύει επιβεβαιωμένα κρούσματα» δηλώνει στο TPP ο νευροχειρούργος στο Νοσοκομείο και γ.γ. της Ομοσπονδίας των Νοσοκομειακών Γιατρών, Πάνος Παπανικολάου.
Το συγκεκριμένο νοσοκομείο, την άνοιξη δεν είχε οριστεί ως νοσοκομείο αναφοράς για τον Covid-19, ωστόσο, όπως αναφέρει στο TPP ο νευροχειρούργος στο Νοσοκομείο και γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ, Πάνος Παπανικολάου, από τα μέσα Αυγούστου αυτός ο διαχωρισμός έχει πάψει πρακτικά να ισχύει. «Ολα τα μεγάλα νοσοκομεία έχουν δεχθεί εντολή από τις διοικήσεις υγειονομικών περιφερειών να νοσηλεύουν επιβεβαιωμένα κρούσματα. Υπάρχουν νοσοκομεία που δεν αποτελούσαν νοσοκομεία αναφοράς, όπως για παράδειγμα το νοσοκομείο της Νίκαιας, το «Γεννηματάς και άλλα νοσοκομεία, που αντιμετώπιζαν μόνο περιπτώσεις ύποπτων κρουσμάτων και μόλις κάποιο κρούσμα επιβεβαιωνόταν ως θετικό διακομιζόταν σε νοσοκομείο αναφοράς. Αυτό σταμάτησε από τον Αύγουστο. Εμείς, στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, όχι μόνο δεν είχαμε αρνηθεί, αλλά θελήσαμε να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση της πανδημίας με αυτοθυσία πολλών συναδέλφων του παθολογικού τομέα» δηλώνει συγκεκριμένα και προσθέτει:
«Εδώ και 1,5 μήνα υπήρχαν πράγματα που τα είχαμε απαιτήσει και είχαν να κάνουν και με τραγική υποστελέχωση και έλλειψη σε βασικές σχετικές υποδομές που άπτονται της ασφάλειας των πολιτών αλλά και της ασφάλειας του υγειονομικού προσωπικού, που δεν πραγματοποιήθηκαν μέχρι σήμερα. Οι υπεύθυνοι γνώριζαν τις τραγικές ελλείψεις, αλλά δεν φρόντισαν να καλύψουν τα κενά στην πληρότητα των εφημεριών και άρχισαν να φορτώνουν εφημεριακά το νοσοκομείο και με τα περιστατικά της πανδημίας».
Χωρίς κρατική στήριξη στο Νοσοκομείο Νίκαιας, αδυνατούν οι γιατροί να δεχθούν άλλα κρούσματα