Ρεπορτάζ: Γεωργία Κριεμπάρδη, Θάνος Καμήλαλης

Ο Ναός των Αγίων Ισιδώρων στον Λυκαβηττό δεν είναι σαν όλους τους άλλους. Δίπλα από το όνομά του θα ακούσεις και για τον «θαυματουργό τίμιο Σταυρό».  Ο Πάτερ Δημήτριος, ο ιερέας του Ναού – πριν από 20 χρόνια, χειροτονήθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Μακαριστό Χριστόδουλο σε πρεσβύτερος, ενώ ισχυρίζεται πως δουλεύει ακόμη στα ΕΛΤΑ κι  από εκεί είναι η μισθοδοσία του-, ισχυρίζεται πως κατέχει αυτόν τον Σταυρό, κειμήλιο από τη θεία Ειρήνη, όπως λέει, από το 1990. Έχει πει πως είναι θαυματουργός, πως χάρη σ’ εκείνον γιατρεύτηκε από τον καρκίνο που τον ταλαιπώρησε στα προεφηβικά του χρόνια. Γι’ αυτόν τον λόγο,  καθημερινά πλήθος κόσμου συρρέει στον ναό. Κόσμος πονεμένος που ψάχνει από κάπου να πιαστεί. Κι από την άλλη, η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος, κύκλοι της εκκλησίας μιλούν για «απάτη» κι ένα καλά οργανωμένο κύκλωμα.

Ο Μητροπολίτης Αργολίδος, κ. Νεκτάριος, σε πρόσφατη ραδιοφωνική του συνέντευξη στην εκπομπή «Εδώ Πελοπόννησος» στον ΣΚΑΙ Μεσσηνίας κατήγγειλε πως πρόκειται για κοροϊδία, απάτη σε βάρος των πολιτών που ψάχνουν από κάπου να πιαστούν, που βρίσκονται σε μια ευάλωτη κατάσταση. Μιλώντας στο ΤΡΡ, προχωράει τη σκέψη του ένα βήμα παραπέρα, μιλώντας και για έρευνες που έγιναν και μπήκαν στο συρτάρι. «Είναι μια αρρωστημένη κατάσταση. Κάποιοι προσκολλήθηκαν σ’ αυτόν τον άνθρωπο… Οι άνθρωποι είναι πονεμένοι, κάπου θέλουν ν’ ακουμπήσουν, έχει διαδοθεί η φήμη ότι εκεί γίνονται θαύματα και τρέχουν -άλλοι απογοητεύονται, άλλοι νομίζουν ότι έγινε θαύμα. Οι άνθρωποι δε θέλουν κάτι βαθύτερο στη ζωή τους, θέλουν κάτι μαγικό. Είναι ένα απόστημα που πρέπει να σπάσει. Έχουν γίνει έρευνες, ανακρίσεις, αλλά μπήκαν στο συρτάρι με άνωθεν επεμβάσεις».

Ο Μητροπολίτης Νεκτάριος μας μιλά για καλλιτέχνες, ηθοποιούς και πολιτικούς που επίσης επισκέπτονται τον Ναό, μια …πλούσια αφρόκρεμα. «Όταν η πίστη φεύγει από την πόρτα, θα μπει η δεισιδαιμονία από το παράθυρο. Το κενό δεν το αγαπά η φύση. Μιλάμε για ανθρώπους εκεί που εκμεταλλεύονται οικονομικά και ψυχικά τον πόνο των ανθρώπων. Είναι ένας “σταρ” γκουρού παπάς. Είναι η πιο ακραία αρρωστημένη κατάσταση που έχω συναντήσει». Ανάμεσα στους διάσημους, ονόματα γνωστών τραγουδιστών όπως εκείνα του Γιώργου Τσαλίκη, της Μελίνας Ασλανίδου, του Πάνου Μουζουράκη, γνωστών ηθοποιών, όπως της Μαρίας Σολωμού και Κατερίνας Ζαρίφη, ανθρώπων που ασκούν επιρροή (influencers) μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως ο Γιώργος Αγγελόπουλος. Βέβαια, ο Ναός είναι αγαπημένο μέρος και πολιτικών όπως του Βασίλη Κικίλια και του πρωθυπουργικού ζεύγους.

Να σημειωθεί πως με το θέμα των «θαυμάτων» στους Αγίου Ισιδώρους είχαν ασχοληθεί παλαιότερα τα EllinikaHoaxes καταρρίπτοντας ένα …θαύμα του παράλυτου που περπάτησε. «Παρουσιάστηκε ένας πιστός που ενώ ήταν παράλυτος και περπατούσε με πατερίτσες, τις άφησε και περπάτησε κανονικά. Πήγαμε στον Ιερό Ναό. Στον προαύλιο χώρο εντοπίσαμε αυτόν τον άνδρα. Πρόκειται για Βούλγαρο που ζητιανεύει έξω από Ναούς. Μιλήσαμε μαζί του, με τη βοήθεια μεταφραστή, καθώς δεν γνωρίζει ελληνικά. Στην αρχή επέμενε ότι δεν περπατούσε χωρίς πατερίτσες και έγινε καλά “από θαύμα”, από τον ιερέα Δημήτριο Λουπασάκη. Όταν όμως του είπαμε ότι τον έχουν δει αρκετοί κάτοικοι της περιοχής να περπατάει κανονικά πριν το “θαύμα”, τότε παραδέχτηκε ότι: “Χωρίς πατερίτσες περπατούσα το πολύ μια ώρα”. Στη συνέχεια μπήκαμε στον Ιερό Ναό όπου ο ιερέας Δημήτριος Λουπασάκης ευλογούσε τους πιστούς. Από την πρώτη στιγμή νιώσαμε ανεπιθύμητοι, και ενώ υπήρχαν άλλοι (ένας ρασοφόρος και μια κοπέλα) που βιντεοσκοπούσαν συνέχεια, σε εμάς έκαναν παρατήρηση για να κατεβάσουμε την κάμερα. Ήταν εμφανές ότι επιθυμούσαν απόλυτα ελεγχόμενο περιβάλλον. Δείτε στο 26ο δευτερόλεπτο το χαρακτηριστικό βλέμμα του ιερέα προς τον συνεργάτη του που στέκεται ακριβώς δίπλα μας, και αμέσως μετά το χαρακτηριστικό νεύμα του. Στη συνέχεια, όπως θα δείτε και στο βίντεο, πλησιάζει προς το μέρος μας για να ευλογήσει άλλους πιστούς. Ταυτόχρονα έρχονται δύο συνεργάτες του και στέκονται δεξιά και αριστερά μας. Ξαφνικά ο ιερέας κάνει πίσω, πέφτει επάνω μας και μας κατεβάζει την κάμερα με το χέρι του».

«Αμέσως μετά από αυτή την σκηνή, και ενώ είχαμε απομακρυνθεί, μας πλησίασαν εχθρικά οι δύο ρασοφόροι – συνεργάτες του Λουπασάκη και ζήτησαν να ελέγξουν την κάμερα αν ήταν κλειστή, ενώ παράλληλα μας έκαναν διάφορες ερωτήσεις».

Βρεθήκαμε στο εκκλησάκι την Τετάρτη 20 Ιουλίου. Όπως περιμέναμε είχε περίπου 70 με 100 άτομα, άλλοι μέσα στον Ναό, άλλοι έξω κι άλλοι έψαχναν εναγωνίως κάποιον ιερέα να μιλήσουν. Πηγή της εκκλησίας μας είχε πει άλλωστε πως «πλέον, καθημερινά έχει 60-100 ανθρώπους που το επισκέπτονται -έχει και καθημερινά λειτουργία, τις Κυριακές 400-600 άτομα και στο πανηγύρι μέχρι και 7.000». Όπως μας είπε, «πιο πολύς κόσμος άρχισε να συρρέει από το 2016 που άρχισαν να δημοσιοποιούνται κάποια θαύματα και το 2018 έγινε το μεγάλο μπαμ με ένα μεγάλο θαύμα που έγινε».

Η Θεία Λειτουργία μεταδίδεται ζωντανά μέσω της σελίδας των Αγίων Ισιδώρων στο διαδίκτυο, με πολλές κάμερες που βρίσκονται μέσα κι έξω από τον Ναό. Ρωτήσαμε τι γίνεται στο εκκλησάκι. «Θαύματα» μας έλεγαν όσοι παρακολουθούσαν τη λειτουργία. Μια κυρία μας πλησίασε -από μόνη της- να μας πει πως χάρη σε θαύμα περπατάει. «Είχα ένα ατύχημα, τροχαίο. Ακρωτηριάστηκαν τα πόδια μου. Προσευχήθηκα, έκανα τρία χειρουργεία και πέτυχαν. Με το που πήγα στο ΚΑΤ μου είπαν πως έπεσα πάνω στην καλύτερη μέρα που χειρουργούσε ο καλύτερος γιατρός. Δεν ήταν τυχαίο…». Γενικά, από εγκάρδιους χαιρετισμούς, καταλάβαμε ότι πολλοί γνωρίζονται και πάνε συχνά στην εκκλησία, κι όσο για τις …νέες φάτσες, κάποιοι παλιότεροι φροντίζουν να τις πλησιάζουν… Πολλοί μας έπιασαν προτείνοντας μας να προσκυνήσουμε κάποιες εικόνες. «Εκεί είναι η Παναγία», «εκεί πήγατε; Είναι ο ξύλινος σταυρός και μία πέτρα από τα Ιεροσόλυμα», εκεί το ένα, εκεί το άλλο… Κι όλοι σε προέτρεπαν να πας σε μια γωνιά, όπου αφήνουν οι πάσχοντες τις πατερίτσες, τους νάρθηκες και τα μπαστούνια τους. Κι ήταν απίστευτο πόσα υπήρχαν. Κι ο ιερέας να βγάζει λόγο για κάποιον γυναικολόγο που σταύρωνε τις γυναίκες πελάτισσες μ’ έναν σταυρό και γίνονταν καλά…

Γονείς που βλέπουν τα παιδιά τους να πονούν, παιδιά που βλέπουν τους γονείς τους να πονούν, φίλοι, συγγενείς, οικογένειες που ψάχνουν από κάπου να πιαστούν, κάτι να γιατρέψει τον πόνο τους ή των αγαπημένων τους προσώπων κι ένας παπάς που υποστηρίζει πως έχει τον τίμιο, θαυματουργό Σταυρό. Είδαμε ένα τετραπληγικό παιδάκι, να το πηγαίνει ο μπαμπάς του να προσκυνήσει, να φιλήσει το χέρι του πάτερ…

Ο πάτερ Δημήτριος δεν έχανε ευκαιρία να λέει πως την επόμενη μέρα θα έβγαζε τον Τίμιο Σταυρό για Προσκύνημα. «Μην απογοητευτείτε αν έρθετε κι έχει ουρά, συνήθως έχει και 7 κι 8 χιλιάδες κόσμου» μας είπαν. Οι άνθρωποι της εκκλησίας μας είπαν πως έχουν αποφασίσει να μην απαντούν κάτι παραπάνω στο θέμα των καταγγελιών. «Δε θέλουν να ανακυκλώνεται» λένε. «Η θέση μας είναι αυτό που έχει απαντήσει και ο πάτερ Δημήτριος, εμείς θέλουμε αγάπη κι ενότητα. Ας έρθει ο κόσμος να δει μόνος του… Εμείς δε μιλάμε για θαύματα. Ο κόσμος έρχεται, βλέπει κάποια πράγματα και μετά ανεβάζει βίντεο με όσα δει, που τα χαρακτηρίζει “θαύμα”» λένε. Παραδέχονται πως μπαίνει χρήματα στην εκκλησία. «Θα ήταν ψέμα να πούμε όχι» μας απαντούν. «Είναι χρήματα που πηγαίνουν για την εκκλησία, δείτε πόσα έχουν φτιαχτεί… εμείς δεν πληρωνόμαστε, έχουμε τις κανονικές δουλειές μας».

Από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών μας είπαν πως το θέμα έχει αναλάβει η Ιερά Σύνοδος. Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Συνόδου, Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, κ. Τιμόθεος απαντά στο ΤΡΡ: «Σας διαβεβαιώ τη Δευτέρα ο αρχιεπίσκοπο μας είπε μερικά πράγματα σαν ενημέρωση μετά τον θόρυβο που έγινε. Προσπαθεί να βάλει μια σειρά ο άνθρωπος. Η ιερά σύνοδος δεν έχει ασχοληθεί επίσημα, οι φάκελοι των ανακρίσεων που διεξάχθηκαν απ’ την αρχιεπίσκοπο είναι εκεί, δεν ήρθαν στη σύνοδο να ασχοληθούν τα συνοδικά δικαστήρια, να ασχοληθούν. Όλη η εκκλησία ταλαιπωρείται απ’ όσα ακούγονται . Δεν έχουν έρθει φάκελοι στη Σύνοδο».

Όπως περιμέναμε, τη μέρα που ο Πάτερ θα έβγαζε για προσκύνημα τον τίμιο Σταυρό, το εκκλησάκι είχε αμέτρητο κόσμο που σχημάτιζε μια τεράστια ουρά.

Εκτός από τη λειτουργία, ο Πάτερ συνηθίζει σχεδόν πάντα να λέει την εξής ιστορία:

«Πέρασα πολλές ασθένειες. Όταν παρακάλεσα την Παναγία στη μεγάλη ασθένεια, είπε “ας βρεθεί ένας άγιος να θεραπεύσει το παιδί μου”, δεν είπε “να βρεθεί γιατρός”, αλλά ένας άγιος, κι εκεί στο σπίτι του θείου μου Αριστομένη άνοιξε η πόρτα και μπαίνει ένας γέροντας και της λέει “είμαι ο Άγιος Νεκτάριος και θα φέρεις το παιδί στο σπίτι μου, θα γίνει καλά και θα γίνει παπάς όχι ιερέας”. Ξαναέρχεται αυτός ο παππούλης, της λέει “είμαι ο Άγιος Νεκτάριος, φέρε το παιδί σπίτι μου, θα γίνει καλά και θα γίνει παπάς, όχι ιερέας”. Σηκώθηκε το πρωί, με έβαλε στο καραβάκι, το καραβάκι έγραφε Άγιος Νεκτάριος, με πήγε στην Αίγινα… Γυρίσαμε πίσω κι ο θείος μου λέει στη μητέρα μου να πάμε το παιδί στην Αγία Ειρήνη τη Χρυσοβαλάντω και μου μια γερόντισσα “το παιδί θα γίνει καλά και θα γίνει παπάς”.

Το πιο ωραίο το ζω χάρη στον τίμιο Σταυρό… Με πήγαν κάποια στιγμή, άκουσα για έναν αγιασμένο γέροντα που είχε διορατικό χάρισμα… έμαθα πού είναι το τροχόσπιτο του Αγίου Πορφυρίου… Πήγα τον είδα από μακριά να αιωρείται, όχι να περπατά, έκατσα να τον περιμένω, ήρθε και άρχισε να μου λέει πολλά χωρίς να του λέω τίποτα, με φώναξε με το όνομά μου που δεν το ήξερε δεν το είχα πει, μόνο ο θεός το ήξερε, με έπιασε από το χέρι και μου είπε “θα γίνεις παπαδάκι” εγώ θύμωσα και του λέω “θα γίνω ιερέας”, μου λέει “θα γίνεις παπαδάκι” κι ότι θα φτάσω ψηλά και θα έχω έναν θησαυρό που θα έρχονται από παντού κι εγώ λέω “δε θέλω θησαυρό”,  θησαυρός αυτός ήταν ο τίμιος σταυρός που έχει μαθευτεί σε όλα τα μέρη του κόσμου…».

Ευχαρίστησε τον Ιερώνυμο. «Σας παρακαλώ πολύ πολύ, σήμερα, ήθελα αυτή τη χάρη, όσο μπορείτε να προσφέρετε κάτι -η αγωνία μου τελειώνει.  Τώρα φτιάχνουμε το παρεκκλήσιο της Αγίας Προθέσεως, όπου θα πηγαίνετε και θα γονατίζετε και θα προσκυνάτε κάτι πολύ ιερό και θα πείτε “μα προσκυνάμε τον Γολγοθά; Θα γονατίζουμε κι εδώ;”. Είναι πολύ δυνατό το μέρος αυτό. Το όνειρό μου είναι να κάνουμε εδώ το παρεκκλήσιο του Πανάγιου Τάφου, να βγαίνει το ουράνιο φως να φωτίζει όλη την Ελλάδα» είπε. «Προσφέρετε κάτι…».